Woordenlijst

Als je deelneemt aan de crypto-economie, kom je snel begrippen en termen tegen waar je nooit eerder van gehoord hebt. Sommigen klinken bekend, anderen lijken alsof ze uit een andere wereld komen. Om je op weg te helpen — of gewoon als naslagwerk — hebben we een complete begrippenlijst voor je opgesteld, onderverdeeld in meerdere categorieën.

51% attack

Theorie

Als één persoon meer dan de helft van het netwerk in handen heeft, dan kan die in z'n eentje consensus bereiken over wat er is gebeurd, en daardoor transacties verzinnen.

Address

Netwerk

Een rekening waarop je geld kunt ontvangen en bewaren. Het is vaak een lange tekenreeks waarvan de opbouw verschilt per blockchain.

Airdrop

Terminologie

Het verspreiden van een munt of token onder zoveel mogelijk mensen, vaak gratis of in ruil voor het geven van wat publiciteit. Het doel is om mensen te betrekken en een community op te bouwen.

Algoritme

Theorie

In de blockchainwereld worden allerlei soorten algoritmen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het berekenen van hashes die dienen als handtekening bij een transactie. Elk algoritme heeft z'n eigen kenmerken, zoals geschiktheid voor ASIC, GPU of CPU.

All time high

Handelen

De hoogste koers die een munt of token ooit gehad heeft. Het kan een teken zijn dat het een slecht moment is om te kopen, en een goed moment om te verkopen. Maar dat hoeft niet, de koers kan ook heel goed verder stijgen.

Altcoin

Terminologie

Alle munten of tokens die geen bitcoin zijn. Soms gebruikt om munten met een kleinere marktcapitalisatie aan te duiden.

AML

ICO Terminologie

Anti money laundering. Wetten die bedoeld zijn om witwassen van geld tegen te gaan.

ANN

Terminologie

Announcement. De eerste kennisgeving van het bestaan van een project, vaak op het forum bitcointalk.org. Hierin worden de principes van het project gedeeld, soms met verwijzing naar whitepaper of website.

Arbitrage

Handelen

Als een munt op meerdere exchanges verhandeld wordt, dan kan er een verschil ontstaan tussen de koersen op de verschillende exchanges. Dit verschil benutten door op de ene exchange te kopen en de andere te verkopen heet arbitrage.

ASIC

Mining

Een chip die specifiek ontworpen en gemaakt is voor het doen van de berekeningen die nodig zijn voor mining van een bepaalde groep munten. Sommige blockchains gebruiken een algoritme waar (nog) geen ASICs voor gemaakt kunnen worden.

Bagholder

Terminologie

Hold a bag of coin. Veel van een bepaalde munt of token in bezit hebben. Wordt ook sarcastisch gebruikt wanneer een munt net gecrashed is, en de bagholder een waardeloze zak munten overheeft.

Bearish

Handelen

Een bear (beer) verwacht dat de prijs gaat dalen. Een bear-markt laat een dalende trend zien. Nieuws of ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op de prijs, noemen we bearish.

Bitcoin Maximalism

Bitcoin Terminologie Handelen

Een handelsstrategie met als doel om het aantal bitcoins te maximaliseren. Je koopt altcoins met bitcoins om ze later voor meer bitcoins te verkopen. Het gaat dus om te stijging in bitcoin, en niet in dollars of euro's. Voor sommigen een levensovertuiging, ze noemen zich maximalists.

Block

Netwerk

Een blockchain bestaat uit blocks. Elk block bevat een aantal transacties die zijn gecontroleerd en gebundeld door het netwerk. Ook is er een verwijzing naar het vorige block dat gecontroleerd is. Een keten van blocks - blockchain.

Block explorer

Netwerk

Bijna elke blockchain heeft een explorer, een site waarop je blocks en transacties kunt bekijken en doorzoeken. Het maakt het openbare grootboek ook echt voor iedereen inzichtelijk.

Block height

Netwerk

De identificatie van een block. Een getal dat aangeeft op welke plek een block komt in de blockchain. Het eerste block heeft height 0, het volgende 1, enzovoort.

Block reward

Netwerk

Het aantal munten dat als beloning gegeven wordt aan de deelnemer die een block als eerste volgens de regels publiceert. Het bestaat uit de block subsidy en de transactiekosten die deelnemers betalen.

Block subsidy

Netwerk

Het aantal nieuwe munten dat in een block in omloop wordt gebracht als onderdeel van de block reward. Het beloont miners voor het beveiligen van het netwerk zolang de transactiekosten nog onvoldoende zijn.

Block time

Netwerk

De tijd tussen twee opeenvolgende blocks. Vaak tussen 1 en 10 minuten. Hoe lager de block time, hoe sneller een transactie bevestigd is door het netwerk. Bij proof-of-work wordt de block time constant gehouden door de moeilijkheidsgraad bij elk block aan te passen aan de hash rate van het netwerk.

Blockchain

Netwerk

Een publiek en chronologisch logboek van alle transacties. Niemand is de baas van een blockchain, de deelnemers van het netwerk controleren en bevestigen de transacties. De transacties zijn gegroepeerd in blocks, vandaar de naam.

BTFD

Terminologie Handelen

Buy the fucking dip. Als anderen vanuit angst (FUD) verkopen, dan kan het een ideaal moment zijn om juist te kopen.

Bullish

Handelen

Een bull (stier) verwacht dat de prijs gaat stijgen. Een bull-markt laat een stijgende trend zien. Nieuws of ontwikkelingen die een positieve invloed hebben op de prijs, noemen we bullish.

Buy wall

Handelen

De meeste orderboeken van exchanges bevatten een zogenaamde 'depth chart'. Daar zie je een grafische representatie van de huidige koop- en verkooporders. Een buy wall is de representatie van een grote kooporder die wacht om gevuld te worden. Vaak is zo'n order zichtbaar als een verticale lijn - de buy wall.

Charlie Lee

Personen

De maker van Litecoin

Circulating supply

Onderzoek

Het aantal munten of tokens dat op dit moment in omloop is. Dit aantal kan groter worden door bijvoorbeeld de beloning voor mining of door verdere uitgifte van een token. Het aantal kan kleiner worden door bijvoorbeeld een token burn.

Confirmation

Netwerk

Elk block bevat een verwijzing naar het vorige block, en bevestigt daarmee dat het netwerk het vorige block ook echt geaccepteerd heeft. Elk volgend block heet daarom ook wel een bevestiging (comfirmation). Als er 30 blocks op een bepaald block volgen, heeft dat block 30 confirmations.

Consensus

Theorie

Het netwerk als geheel moet consensus bereiken over welke transacties daadwerkelijke kloppen, zonder dat een minderheid zijn zin kan doordrijven. Er zijn verschillende consensus-algoritmen, zoals proof-of-work en proof-of-stake.

Cost averaging

Handelen

Als de koers daalt nadat je een aankoop hebt gedaan, dan kun je daarna wat bijkopen om de gemiddelde aanschafprijs te verlagen. Dat heet cost averaging, en zorgt voor een grotere winst per eenheid als de koers later stijgt.

Cryptocurrency

Theorie

Verzamelnaam voor alle munten en tokens waarvan de integriteit wordt bewaakt door een gedecentraliseerd op cryptografie gebaseerd systeem, zoals een blockchain.

DAPP

Ethereum

Een distributed app. Een applicatie waarvan de code bestaat uit smart contracts. Die code wordt decentraal uitgevoerd door de nodes van de blockchain, en dus niet door een centrale server.

Death cross

Handelen

Bij de "death cross" kijken we naar een kruising tussen twee "moving averages", één op lange en één op korte termijn, traditioneel 200 en 50 dagen. In een stijgende markt is het gemiddelde op korte termijn hoger dan het gemiddelde op lange termijn. Als het gemiddelde op korte termijn onder het gemiddelde op lange termijn daalt (en dus de lijnen elkaar kruisen) dan bevestigt het een "trend reversal", we verlaten een bull market voor een bear market.

Decentralized

Theorie

Gedecentraliseerd. Er is geen centrale autoriteit, niemand is de baas van het netwerk. Het netwerk bestaat omdat er veel deelnemers zijn en de zeggenschap verspreid is over die deelnemers.

DEX

Handelen

Een decentralized exchange. Een handelsplatform waarop handelaars direct met elkaar handelen, zonder tussenkomst van een centrale partij waarbij je je geld moet deponeren. Meer over DEX

Difficulty

Mining

Bij mining moet het geleverde werk aan een bepaalde moeilijkheidsgraad voldoen, de difficulty. Deze wordt door het netwerk bij elk block opnieuw vastgesteld om de block time constant te houden.

Distributed ledger

Theorie

Gedistribueerd grootboek. Een blockchain is een grootboek, een administratie van transacties, die niet op één centrale plaats staat, maar verdeeld is over een groot netwerk van deelnemers die het grootboek controleren.

Double spending

Theorie

Een goed werkende blockchain voorkomt dat iemand zijn geld twee keer kan uitgeven. De deelnemers moeten daarom de transacties controleren voordat ze die accepteren.

DYOR

Terminologie Handelen

Do your own research. Het is jouw geld, dus jij moet zelf onderzoeken waarom je ergens in investeert. Het crypto-equivalant van "als Jantje in de sloot springt, dan spring je er toch niet ook in?".

ERC-20

Ethereum

Een standaard voor tokens op het Ethereum-netwerk. Veel ICO's gebruiken ERC-20 tokens.

ETH

Ethereum

Afkorting voor Ether, de munteenheid van het Ethereum-netwerk.

Exchange

Handelen

Een beurs waarop munten en tokens verhandeld worden. Projecten willen graag snel op de grote exchanges verhandelbaar zijn, omdat dan meer mensen toegang hebben tot hun munten of tokens. Meer over Exchange

Fiat currency

Theorie

Het normale geld, zoals euro's en dollars. Fiat-geld is geld waarbij de waarde gebaseerd is op het vertrouwen dat mensen hebben in centrale banken en overheden.

Flippening

Terminologie

Het moment waarop een andere cryptovaluta groter wordt dan Bitcoin in marktcapitalisatie.

FOMO

Terminologie Handelen

Fear of missing out. Kan gelden voor een specifiek project of voor de crypto-markt in het geheel. Het gevoel dat iedereen meedoet, dat je de boot mist. De koers stijgt zonder fundamentele of technische reden.

Forging

Netwerk

Alternatief Proof-of-Stake proces, waarbij de miner niet wordt beloond met een block reward. In plaats daarvan mag hij als beloning de transactiekosten houden.

Fork

Theorie

Het splitsen van een blockchain in twee afzonderlijke blockchains. Ze delen de historie tot de splitsing, daarna zijn het afzonderlijke netwerken. Een fork is nodig bij een grote wijziging van de regels of structuur van een blockchain. Soms gaat maar één van de twee nieuwe takken verder omdat het hele netwerk de nieuwe regels accepteert.

FUD

Terminologie Handelen

Fear, uncertainty, doubt. Kan gelden voor een specifiek project of voor de crypto-markt in het geheel. De angst, onzekerheid of twijfel komt vaak voort uit geruchten en speculatie, en zorgt ervoor dat mensen verkopen of nog niet kopen. De koers daalt zonder fundamentele of technische reden.

Fundamentele analyse

Handelen

Onderzoek naar een project of organisatie om te bepalen of je wilt investeren. Is het fundament onder de koers verrassend goed? Dan is het project misschien ondergewaardeerd. Kopen dus! Valt het tegen? Dan laten liggen of verkopen.

Gas

Ethereum

Een smart contract heeft rekentijd nodig van de nodes die de code uitvoeren. De vergoeding die ze daarvoor krijgen noemen we gas (brandstof). Hoe meer rekentijd het kost, hoe meer gas nodig is.

Gas limit

Ethereum

De maximale hoeveelheid gas die je wilt betalen voor een transactie.

Gas price

Ethereum

Hoeveel ETH per eenheid gas je wilt betalen voor een transactie. Als je meer wilt betalen, zal je transactie eerder worden uitgevoerd, maar ook meer kosten. Wordt vaak uitgedrukt in gwei.

Genesis block

Netwerk

Het eerste block in de blockchain. Deze wordt gemaakt door de ontwikkelaars en bevat soms een idealistische boodschap of levert een grote beloning op die door de ontwikkelaars gebruikt wordt om het project te financieren.

Golden cross

Handelen

Bij de "golden cross" kijken we naar een kruising tussen twee "moving averages", één op lange en één op korte termijn, traditioneel 200 en 50 dagen. In een dalende markt is het gemiddelde op korte termijn lager dan het gemiddelde op lange termijn. Als het gemiddelde op korte termijn boven het gemiddelde op lange termijn stijgt (en dus de lijnen elkaar kruisen) dan bevestigt het een "trend reversal", we verlaten een bear market voor een bull market.

GPU

Mining

De chip op een videokaart. Sommige mining-algoritmen kunnen snel en efficient worden uitgerekend door GPU's. Mining rigs bestaan vaak uit een aantal GPU's die het werk doen.

Gwei

Ethereum

Een eenheid van ETH. 1 ETH = 10^9 = 1.000.000.000 Gwei.

Halving

Mining

Bij veel blockchains neemt de beloning per block af naarmate de tijd vordert. Bij bitcoin wordt de beloning elke 210.000 bocks gehalveerd. Dat moment vindt de "halving" plaats.

Hard cap

ICO

Het maximale bedrag dat men met de ICO wil ophalen. Als dit bereikt wordt, dan eindigt de ICO. Alle voor de ICO bestemde munten of tokens zijn dan uitgegeven.

Hash

Theorie

Een controlegetal van een verzameling gegevens, met een vaste lengte. Een block bevat bijvoorbeeld de hash van de transacties in dat block. Vanuit de hash zijn de originele gegevens niet af te leiden. Er zijn verschillende hashing algoritmes, zoals SHA256 en Scrypt.

Hashrate

Mining

Het aantal hashes dat een deelnemer (of het hele netwerk) per seconde kan berekenen.

HODL

Terminologie Handelen

Een verbastering van "hold", wat "(vast)houden" betekent. Een handelsstrategie waarbij je een munt koopt om 'm lange tijd te houden. Je speculeert op een grote waardestijging op lange termijn.

ICO

ICO

Initial coin offering. Een manier om een munt of token in roulatie te brengen, door 'm voor een bepaalde periode te verkopen.

Immutability

Theorie

Iets wat eenmaal geschreven is, kan niet meer worden gewijzigd. Een blockchain is immutable, omdat een geaccepteerd en bevestigd block niet meer kan worden aangepast. Censuur is dus niet mogelijk

KYC

ICO Terminologie

Know your customer. Wetten die organisaties verplichten om gegevens bij te houden van hun klanten. Bedoeld om illegale activiteiten te beperken.

Lambo

Terminologie

Lamborghini. Een symbool van succes met handelen. De eerste auto die je ooit met bitcoins kon afrekenen, en daarom favoriet bij cryptohandelaren.

Lightning network

Bitcoin

Een netwerk waarmee transacties kunnen worden gedaan buiten de blockchain om. Deze transacties zijn snel en goedkoop, zonder dat de veiligheid die de blockchain biedt wordt opgegeven.

Limit order

Handelen

Je koopt iets voor de maximumprijs (of vekoopt voor de minimumprijs) die je opgeeft. Als het huidige aanbod jouw order niet kan vervullen, dan wacht jouw order in het orderboek totdat dit wel het geval is.

Liquiditeit

Handelen

Hoeveel vraag en aanbod er is. Als de liquiditeit hoog is, dan kunnen grote hoeveelheden worden gekocht en verkocht zonder dat de prijs veel beweegt, omdat er genoeg vraag en aanbod is.

Long

Handelen

Als je long gaat, dan profiteer je van een stijgende prijs. Dit kan door een munt te kopen, of een derivaat dat in waarde stijgt als de munt in waarde stijgt.

Margin trading

Handelen

Handelen met een hefboom. Je geeft kapitaal als onderpand. Dat ben je kwijt als de koers teveel de verkeerde kant op gaat. Erg risicovol bij grote volatiliteit.

Market cap

Onderzoek

De totale waarde van alle tokens of munten van een bepaald project die op dit moment in omloop zijn. De market cap is een belangrijk middel om te bepalen of een project onder- of overgewaardeerd is. Vergelijk altijd de market cap van projecten, nooit de waarde van één eenheid van de munt.

Market order

Handelen

Je koopt of verkoopt iets voor de prijs waarvoor het op dit moment verhandeld wordt.

Masternode

Mining

Een masternode is een bijzondere deelnemer in het netwerk en mag bijzondere functies uitvoeren, zoals voting en privacy transactions. De eigenaar moet een groot kapitaal vastzetten om een masternode te mogen zijn, en in ruil daarvoor krijgt hij een deel van de block rewards. Er zijn overeenkomsten met proof-of-stake, maar niet elk PoS-netwerk heeft masternodes en andersom.

Maximum supply

Onderzoek

Het totale aantal munten of tokens dat ooit gemaakt zal worden. Bij een blockchain ligt dit aantal vast in de code van de blockchain en kan niet worden gewijzigd.

Mining

Mining

Een blockchain op basis van proof-of-work heeft miners nodig om de transacties te controleren en bevestigen. Ze bundelen nieuwe transacties in een nieuw block dat voldoet aan de huidige moeilijkheidsgraad. Miners krijgen als beloning daarvoor wat nieuwe munten. Vandaar de referentie aan het "minen" van goud.

Mining pool

Mining

Bij veel blockchains duurt het lang voordat een individuele miner een block vindt, en de bijbehorende beloning krijgt. Soms wel weken of maanden. Veel miners werken samen in een pool. Iedereen doet een stukje werk, en de opbrengsten worden gedeeld.

Mining rig

Mining

Een computer die speciaal gebouwd is voor mining van cryptovaluta. Het ontwerp is geoptimaliseerd op koeling en energieverbruik.

Moon

Terminologie

To the moon. Een munt of token gaat enorm in waarde stijgen.

MyEtherWallet

Ethereum

Een open source software wallet voor het Ethereum-netwerk en ervan afgeleide netwerken. Kan online worden gebruikt op myetherwallet.com, of offline door de software te downloaden.

Node

Netwerk

Deelnemer aan het netwerk. Controleert en bevestigt transacties. Er zijn veel deelnemers nodig om ervoor te zorgen dat niemand het alleen voor het zeggen heeft.

OG's

Terminologie

Original gangsters. Mensen die er vanaf het eerste uur bij waren. Ze hebben alles al een keer meegemaakt: crashes, pieken, dalen, hacks, euforie en paniek. Sommigen snappen het echt. Sommigen zijn per ongeluk heel rijk geworden en nemen zichzelf veel te serieus.

Orderboek

Handelen

De verzameling van alle koop- en verkoopopdrachten die op een bepaalde exchange zijn gegeven. Je kunt het orderboek vaak inzien en daardoor een beeld krijgen bij welke koers er vraag en aanbod is.

Permissionless

Theorie

Veel blockchains zijn permissionless. Iedereen kan deelnemen aan het netwerk en de inhoud van de hele blockchain inzien en controleren. Er is geen toestemming nodig van een centrale autoriteit. Regulatie en censuur is daardoor lastiger.

Presale

ICO

Een beperkte voorverkoop van een munt, voorafgaand aan de ICO. Hiermee wordt de interesse gepeild en geverifieerd of de prijsstelling goed is. De presale is soms besloten of op uitnodiging, en vaak met een flinke korting.

Private key

Netwerk

De geheime sleutel die hoort bij een publieke sleutel (public key). Hiermee kan je gegevens versleutelen of ondertekenen, bijvoorbeeld transacties. Iedereen kan vervolgens met de public key controleren dat jij die hebt ondertekend zonder jouw private key te kennen.

Proof-of-stake

Mining

Een manier om verschillende deelnemers aan een blockchain-netwerk samen transacties te laten controleren en bevestigen. Als ze wat van hun munten voor bepaalde tijd vastzetten, mogen ze stemmen over de geldigheid van een block. In ruil daarvoor krijgen ze een beloning.

Proof-of-work

Mining

Een manier om verschillende deelnemers aan een blockchain-netwerk samen transacties te laten controleren en bevestigen. Allemaal zoeken ze een oplossing die aan een bepaalde hoge norm moet voldoen. De eerste die dat bewijs (proof-of-work) kan leveren, krijgt de beloning. Het zoeken naar die oplossing heet mining.

Public key

Netwerk

De publieke sleutel die hoort bij een geheime sleutel (private key). Hiermee kan iedereen controleren dat jij iets hebt versleuteld of ondertekend, zonder je geheime sleutel te kennen.

Pump and dump

Handelen

Het kunstmatig opdrijven van de prijs door met z'n allen te kopen en daarna kunstmatig laten crashen van de prijs door met z'n allen te verkopen. De mensen die als eerste weten dat er een pump and dump komt, verdienen het meest.

Rekt

Terminologie

Wrecked, oftewel gesloopt. De waarde van je munt na een slechte transactie. Of de waarde van je portfolio na een marktcrash. Of de waarde van een project na een enorme koersval.

Roadmap

Onderzoek

Een document waarin de plannen voor de komende periode zo concreet mogelijk beschreven worden. Vaak worden de plannen op een tijdlijn geplaatst. Bij een goede roadmap zijn de plannen in de nabije toekomst heel concreet en meetbaar, en verder in de toekomst wat abstracter.

Satoshi Nakamoto

Bitcoin Personen

De maker van Bitcoin. Een pseudonym voor een onbekend persoon of groep van personen.

Sats

Bitcoin Terminologie

De kleinste eenheid waarin bitcoin verhandeld wordt is de satoshi. Het is 1/100.000.000-ste van een bitcoin, oftewel 0.00000001 BTC. Kleine altcoins worden vaak geprijsd in sats.

Scam

Terminologie

Oplichting. In de nog ongereguleerde en grillige crypto-wereld proberen mensen geld te verdienen door anderen op te lichten. Bijvoorbeeld met nep-ICO's of gekopieerde blockchains. Een nepmunt wordt ook wel scamcoin genoemd.

SegWit

Bitcoin

Een wijziging in de code van bitcoin die zorgt voor meer veiligheid en meer capaciteit. Een voorwaarde voor het lightning network.

Sell wall

Handelen

De meeste orderboeken van exchanges bevatten een zogenaamde 'depth chart'. Daar zie je een grafische representatie van de huidige koop- en verkooporders. Een sell wall is de representatie van een grote verkooporder die wacht om gevuld te worden. Vaak is zo'n order zichtbaar als een verticale lijn - de sell wall.

Sharding

Netwerk

Een manier om blockchains schaalbaar te maken. Van origine bevatten nodes binnen een blockchain een kopie van de complete blockchain. Door gebruik te maken van sharding is het mogelijk om een deel van de blockchain op een node op te slaan. Daardoor neemt de snelheid van het netwerk toe.

Shilling

Terminologie

Shill a project. Een project aanbevelen. Vaak gebruikt door ervaren handelaren met veel volgers.

Shitcoin

Terminologie

Een munt of token met (nog) geen duidelijke functie of waarde. De koers is dus volledig gebaseerd op speculatie.

Short

Handelen

Als je short gaat, dan profiteer je van een dalende prijs. Dit kan door een derivaat te kopen dat in waarde stijgt als de munt in waarde daalt.

Silk road

Bitcoin

Grote (zwarte) marktplaats voor de verkoop van vuurwapens, drugs, en andere illegale producten. Inmiddels is het door de FBI buiten werking gesteld. Is in het cryptonieuws langsgekomen, omdat de FBI geconfisceerde Bitcoin geveild heeft.

Smart contract

Ethereum

Een programmeerbaar address. Als daar geld heen gestuurd wordt, dan wordt de code uitgevoerd om te bepalen wat ermee moet gebeuren. Bijvoorbeeld verdelen over andere adressen of een aantal tokens teruggeven.

Soft cap

ICO

Het minimale bedrag dat men met de ICO wil ophalen. Als dit bereikt wordt, dan is de ICO een succes. Als de opbrengst lager is dan dit bedrag, dan wordt een project soms geannuleerd, en krijgt iedereen zijn inleg terug. Onverkochte tokens worden vaak vernietigd (token burn)

Soft fork

Netwerk

Bij een soft fork worden de regels binnen de blockchain aangescherpt. Er wordt dan minder toegelaten dan ervoor. De aangescherpte regels zijn echter compatibel met de regels die ervoor actief waren. Daarom is een splitsing van de blockchain niet nodig (zoals bij een reguliere (hard) fork).

Solidity

Ethereum

De meest gebruikte programmeertaal voor smart contracts voor Ethereum.

Spec mining

Mining

Speculative mining. Het minen van een munt die (nog) weinig waarde heeft of zelfs nog niet verhandelbaar is, in de verwachting dat die in de toekomst veel waard gaat worden.

Stable coin

Terminologie

Met stable coins wordt doorgaans cryptogeld bedoeld met een lage volatiliteit. Daarmee wordt bedoeld dat de koers relatief stabiel is; de mate van beweeglijkheid is laag. De meest stabiele munt om mee te handelen is op het moment van schrijven Tether (USDT).

Technische analyse

Handelen

De beweging van de koers is het gevolg van vraag en aanbod. Die zijn het gevolg van de emoties en verwachtingen van de kopers en verkopers. En dat blijkt bepaalde patronen te volgen. Onderzoek wat er gebeurd is met de koers, en je kunt misschien voorspellen wat er gaat gebeuren.

Token

ICO

De termen "token" en "coin" worden vaak door elkaar gebruikt. In de praktijk heeft een token vaak een heel specifieke functie binnen een specifieke toepassing. Ook heeft een token vaak geen eigen blockchain, maar leeft dan bijvoorbeeld op de blockchain van Ethereum, NEO of Waves.

Token burn

ICO

Als een token uit roulatie gehaald wordt, of vernietigd wordt, dan wordt die "verbrand". Dat verkleint het aantal tokens dat in omloop is, de tokens worden schaarser, en dat laat de prijs vaak stijgen.

Total supply

Onderzoek

Het totale aantal munten of tokens dat op dit moment gemaakt is. Een deel ervan kan gereserveerd of vastgehouden zijn tot een bepaald moment in de toekomst, en is dus nog niet in omloop. Niet in omloop gebrachte munten of tokens tellen mee in de total supply, maar niet in de circulating supply. Munten of tokens die nog niet gemaakt zijn, tellen niet mee in de total supply, wel in de maximum supply.

Vitalik Buterin

Ethereum Personen

De maker van Ethereum

Volatiliteit

Handelen

De beweeglijkheid van een koers. De volatiliteit is vaak hoger als er onrust is of als de koers snel daalt. Ook als er weinig gehandeld wordt, dan is de volatiliteit hoger omdat een relatief kleine aankoop of verkoop al invloed heeft op de koers.

Wallet

Netwerk

De portemonnee voor cryptomunten en -tokens. Er zijn veel verschillende soorten. Voor één of meerdere soorten munten. Met één of meerdere adressen. In de vorm van een USB-stick of als software.

wei

Ethereum

De kleinste eenheid van ETH. 1 ETH = 10^18 = 1.000.000.000.000.000.000 wei.

Whale

Terminologie

Iemand met veel geld die daardoor invloed kan uitoefenen op de koers.

Whitelist

ICO

Bij sommige ICO's moet je je van tevoren aanmelden om mee te mogen doen. Je laat je dan op de whitelist zetten.

Whitepaper

Onderzoek

Een document waarin de filosofie, doelen, technologie en mensen van een project worden beschreven. Belangrijk voor fundamentele analyse. Bij een goed project lees je hierin waarom het project waardevol en kansrijk is.