Terminologie

Wellicht heb je al gemerkt dat er in de cryptowereld allerlei begrippen gebruikt worden die je nergens anders tegenkomt. Hier staan alle cryptospecifieke termen en afkortingen op een rij.

Airdrop

Het verspreiden van een munt of token onder zoveel mogelijk mensen, vaak gratis of in ruil voor het geven van wat publiciteit. Het doel is om mensen te betrekken en een community op te bouwen.

Altcoin

Alle munten of tokens die geen bitcoin zijn. Soms gebruikt om munten met een kleinere marktcapitalisatie aan te duiden.

AML

Anti money laundering. Wetten die bedoeld zijn om witwassen van geld tegen te gaan.

ANN

Announcement. De eerste kennisgeving van het bestaan van een project, vaak op het forum bitcointalk.org. Hierin worden de principes van het project gedeeld, soms met verwijzing naar whitepaper of website.

Bagholder

Hold a bag of coin. Veel van een bepaalde munt of token in bezit hebben. Wordt ook sarcastisch gebruikt wanneer een munt net gecrashed is, en de bagholder een waardeloze zak munten overheeft.

Bitcoin Maximalism

Een handelsstrategie met als doel om het aantal bitcoins te maximaliseren. Je koopt altcoins met bitcoins om ze later voor meer bitcoins te verkopen. Het gaat dus om te stijging in bitcoin, en niet in dollars of euro's. Voor sommigen een levensovertuiging, ze noemen zich maximalists.

BTFD

Buy the fucking dip. Als anderen vanuit angst (FUD) verkopen, dan kan het een ideaal moment zijn om juist te kopen.

DYOR

Do your own research. Het is jouw geld, dus jij moet zelf onderzoeken waarom je ergens in investeert. Het crypto-equivalant van "als Jantje in de sloot springt, dan spring je er toch niet ook in?".

Flippening

Het moment waarop een andere cryptovaluta groter wordt dan Bitcoin in marktcapitalisatie.

FOMO

Fear of missing out. Kan gelden voor een specifiek project of voor de crypto-markt in het geheel. Het gevoel dat iedereen meedoet, dat je de boot mist. De koers stijgt zonder fundamentele of technische reden.

FUD

Fear, uncertainty, doubt. Kan gelden voor een specifiek project of voor de crypto-markt in het geheel. De angst, onzekerheid of twijfel komt vaak voort uit geruchten en speculatie, en zorgt ervoor dat mensen verkopen of nog niet kopen. De koers daalt zonder fundamentele of technische reden.

HODL

Een verbastering van "hold", wat "(vast)houden" betekent. Een handelsstrategie waarbij je een munt koopt om 'm lange tijd te houden. Je speculeert op een grote waardestijging op lange termijn.

KYC

Know your customer. Wetten die organisaties verplichten om gegevens bij te houden van hun klanten. Bedoeld om illegale activiteiten te beperken.

Lambo

Lamborghini. Een symbool van succes met handelen. De eerste auto die je ooit met bitcoins kon afrekenen, en daarom favoriet bij cryptohandelaren.

Moon

To the moon. Een munt of token gaat enorm in waarde stijgen.

OG's

Original gangsters. Mensen die er vanaf het eerste uur bij waren. Ze hebben alles al een keer meegemaakt: crashes, pieken, dalen, hacks, euforie en paniek. Sommigen snappen het echt. Sommigen zijn per ongeluk heel rijk geworden en nemen zichzelf veel te serieus.

Rekt

Wrecked, oftewel gesloopt. De waarde van je munt na een slechte transactie. Of de waarde van je portfolio na een marktcrash. Of de waarde van een project na een enorme koersval.

Sats

De kleinste eenheid waarin bitcoin verhandeld wordt is de satoshi. Het is 1/100.000.000-ste van een bitcoin, oftewel 0.00000001 BTC. Kleine altcoins worden vaak geprijsd in sats.

Scam

Oplichting. In de nog ongereguleerde en grillige crypto-wereld proberen mensen geld te verdienen door anderen op te lichten. Bijvoorbeeld met nep-ICO's of gekopieerde blockchains. Een nepmunt wordt ook wel scamcoin genoemd.

Shilling

Shill a project. Een project aanbevelen. Vaak gebruikt door ervaren handelaren met veel volgers.

Shitcoin

Een munt of token met (nog) geen duidelijke functie of waarde. De koers is dus volledig gebaseerd op speculatie.

Stable coin

Met stable coins wordt doorgaans cryptogeld bedoeld met een lage volatiliteit. Daarmee wordt bedoeld dat de koers relatief stabiel is; de mate van beweeglijkheid is laag. De meest stabiele munt om mee te handelen is op het moment van schrijven Tether (USDT).

Whale

Iemand met veel geld die daardoor invloed kan uitoefenen op de koers.