Handelen

Vroeg of laat kom je op het punt te staan om te gaan handelen met één van je munten. Je komt op een zogenaamde exchange terecht, en kan een order gaan plaatsen. Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint!

All time high

De hoogste koers die een munt of token ooit gehad heeft. Het kan een teken zijn dat het een slecht moment is om te kopen, en een goed moment om te verkopen. Maar dat hoeft niet, de koers kan ook heel goed verder stijgen.

Arbitrage

Als een munt op meerdere exchanges verhandeld wordt, dan kan er een verschil ontstaan tussen de koersen op de verschillende exchanges. Dit verschil benutten door op de ene exchange te kopen en de andere te verkopen heet arbitrage.

Bearish

Een bear (beer) verwacht dat de prijs gaat dalen. Een bear-markt laat een dalende trend zien. Nieuws of ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op de prijs, noemen we bearish.

Bitcoin Maximalism

Een handelsstrategie met als doel om het aantal bitcoins te maximaliseren. Je koopt altcoins met bitcoins om ze later voor meer bitcoins te verkopen. Het gaat dus om te stijging in bitcoin, en niet in dollars of euro's. Voor sommigen een levensovertuiging, ze noemen zich maximalists.

BTFD

Buy the fucking dip. Als anderen vanuit angst (FUD) verkopen, dan kan het een ideaal moment zijn om juist te kopen.

Bullish

Een bull (stier) verwacht dat de prijs gaat stijgen. Een bull-markt laat een stijgende trend zien. Nieuws of ontwikkelingen die een positieve invloed hebben op de prijs, noemen we bullish.

Buy wall

De meeste orderboeken van exchanges bevatten een zogenaamde 'depth chart'. Daar zie je een grafische representatie van de huidige koop- en verkooporders. Een buy wall is de representatie van een grote kooporder die wacht om gevuld te worden. Vaak is zo'n order zichtbaar als een verticale lijn - de buy wall.

Cost averaging

Als de koers daalt nadat je een aankoop hebt gedaan, dan kun je daarna wat bijkopen om de gemiddelde aanschafprijs te verlagen. Dat heet cost averaging, en zorgt voor een grotere winst per eenheid als de koers later stijgt.

Death cross

Bij de "death cross" kijken we naar een kruising tussen twee "moving averages", één op lange en één op korte termijn, traditioneel 200 en 50 dagen. In een stijgende markt is het gemiddelde op korte termijn hoger dan het gemiddelde op lange termijn. Als het gemiddelde op korte termijn onder het gemiddelde op lange termijn daalt (en dus de lijnen elkaar kruisen) dan bevestigt het een "trend reversal", we verlaten een bull market voor een bear market.

DEX

Een decentralized exchange. Een handelsplatform waarop handelaars direct met elkaar handelen, zonder tussenkomst van een centrale partij waarbij je je geld moet deponeren. Meer over DEX

DYOR

Do your own research. Het is jouw geld, dus jij moet zelf onderzoeken waarom je ergens in investeert. Het crypto-equivalant van "als Jantje in de sloot springt, dan spring je er toch niet ook in?".

Exchange

Een beurs waarop munten en tokens verhandeld worden. Projecten willen graag snel op de grote exchanges verhandelbaar zijn, omdat dan meer mensen toegang hebben tot hun munten of tokens. Meer over Exchange

FOMO

Fear of missing out. Kan gelden voor een specifiek project of voor de crypto-markt in het geheel. Het gevoel dat iedereen meedoet, dat je de boot mist. De koers stijgt zonder fundamentele of technische reden.

FUD

Fear, uncertainty, doubt. Kan gelden voor een specifiek project of voor de crypto-markt in het geheel. De angst, onzekerheid of twijfel komt vaak voort uit geruchten en speculatie, en zorgt ervoor dat mensen verkopen of nog niet kopen. De koers daalt zonder fundamentele of technische reden.

Fundamentele analyse

Onderzoek naar een project of organisatie om te bepalen of je wilt investeren. Is het fundament onder de koers verrassend goed? Dan is het project misschien ondergewaardeerd. Kopen dus! Valt het tegen? Dan laten liggen of verkopen.

Golden cross

Bij de "golden cross" kijken we naar een kruising tussen twee "moving averages", één op lange en één op korte termijn, traditioneel 200 en 50 dagen. In een dalende markt is het gemiddelde op korte termijn lager dan het gemiddelde op lange termijn. Als het gemiddelde op korte termijn boven het gemiddelde op lange termijn stijgt (en dus de lijnen elkaar kruisen) dan bevestigt het een "trend reversal", we verlaten een bear market voor een bull market.

HODL

Een verbastering van "hold", wat "(vast)houden" betekent. Een handelsstrategie waarbij je een munt koopt om 'm lange tijd te houden. Je speculeert op een grote waardestijging op lange termijn.

Limit order

Je koopt iets voor de maximumprijs (of vekoopt voor de minimumprijs) die je opgeeft. Als het huidige aanbod jouw order niet kan vervullen, dan wacht jouw order in het orderboek totdat dit wel het geval is.

Liquiditeit

Hoeveel vraag en aanbod er is. Als de liquiditeit hoog is, dan kunnen grote hoeveelheden worden gekocht en verkocht zonder dat de prijs veel beweegt, omdat er genoeg vraag en aanbod is.

Long

Als je long gaat, dan profiteer je van een stijgende prijs. Dit kan door een munt te kopen, of een derivaat dat in waarde stijgt als de munt in waarde stijgt.

Margin trading

Handelen met een hefboom. Je geeft kapitaal als onderpand. Dat ben je kwijt als de koers teveel de verkeerde kant op gaat. Erg risicovol bij grote volatiliteit.

Market order

Je koopt of verkoopt iets voor de prijs waarvoor het op dit moment verhandeld wordt.

Orderboek

De verzameling van alle koop- en verkoopopdrachten die op een bepaalde exchange zijn gegeven. Je kunt het orderboek vaak inzien en daardoor een beeld krijgen bij welke koers er vraag en aanbod is.

Pump and dump

Het kunstmatig opdrijven van de prijs door met z'n allen te kopen en daarna kunstmatig laten crashen van de prijs door met z'n allen te verkopen. De mensen die als eerste weten dat er een pump and dump komt, verdienen het meest.

Sell wall

De meeste orderboeken van exchanges bevatten een zogenaamde 'depth chart'. Daar zie je een grafische representatie van de huidige koop- en verkooporders. Een sell wall is de representatie van een grote verkooporder die wacht om gevuld te worden. Vaak is zo'n order zichtbaar als een verticale lijn - de sell wall.

Short

Als je short gaat, dan profiteer je van een dalende prijs. Dit kan door een derivaat te kopen dat in waarde stijgt als de munt in waarde daalt.

Technische analyse

De beweging van de koers is het gevolg van vraag en aanbod. Die zijn het gevolg van de emoties en verwachtingen van de kopers en verkopers. En dat blijkt bepaalde patronen te volgen. Onderzoek wat er gebeurd is met de koers, en je kunt misschien voorspellen wat er gaat gebeuren.

Volatiliteit

De beweeglijkheid van een koers. De volatiliteit is vaak hoger als er onrust is of als de koers snel daalt. Ook als er weinig gehandeld wordt, dan is de volatiliteit hoger omdat een relatief kleine aankoop of verkoop al invloed heeft op de koers.