Netwerk

Blockchains en projecten die daarop gebaseerd zijn, bestaan uit met elkaar verbonden punten; een netwerk. Je krijgt allerlei begrippen voor je kiezen waarvan de betekenis niet in één keer duidelijk is. Wij leggen het uit.

Address

Een rekening waarop je geld kunt ontvangen en bewaren. Het is vaak een lange tekenreeks waarvan de opbouw verschilt per blockchain.

Block

Een blockchain bestaat uit blocks. Elk block bevat een aantal transacties die zijn gecontroleerd en gebundeld door het netwerk. Ook is er een verwijzing naar het vorige block dat gecontroleerd is. Een keten van blocks - blockchain.

Block explorer

Bijna elke blockchain heeft een explorer, een site waarop je blocks en transacties kunt bekijken en doorzoeken. Het maakt het openbare grootboek ook echt voor iedereen inzichtelijk.

Block height

De identificatie van een block. Een getal dat aangeeft op welke plek een block komt in de blockchain. Het eerste block heeft height 0, het volgende 1, enzovoort.

Block reward

Het aantal munten dat als beloning gegeven wordt aan de deelnemer die een block als eerste volgens de regels publiceert. Het bestaat uit de block subsidy en de transactiekosten die deelnemers betalen.

Block subsidy

Het aantal nieuwe munten dat in een block in omloop wordt gebracht als onderdeel van de block reward. Het beloont miners voor het beveiligen van het netwerk zolang de transactiekosten nog onvoldoende zijn.

Block time

De tijd tussen twee opeenvolgende blocks. Vaak tussen 1 en 10 minuten. Hoe lager de block time, hoe sneller een transactie bevestigd is door het netwerk. Bij proof-of-work wordt de block time constant gehouden door de moeilijkheidsgraad bij elk block aan te passen aan de hash rate van het netwerk.

Blockchain

Een publiek en chronologisch logboek van alle transacties. Niemand is de baas van een blockchain, de deelnemers van het netwerk controleren en bevestigen de transacties. De transacties zijn gegroepeerd in blocks, vandaar de naam.

Confirmation

Elk block bevat een verwijzing naar het vorige block, en bevestigt daarmee dat het netwerk het vorige block ook echt geaccepteerd heeft. Elk volgend block heet daarom ook wel een bevestiging (comfirmation). Als er 30 blocks op een bepaald block volgen, heeft dat block 30 confirmations.

Forging

Alternatief Proof-of-Stake proces, waarbij de miner niet wordt beloond met een block reward. In plaats daarvan mag hij als beloning de transactiekosten houden.

Genesis block

Het eerste block in de blockchain. Deze wordt gemaakt door de ontwikkelaars en bevat soms een idealistische boodschap of levert een grote beloning op die door de ontwikkelaars gebruikt wordt om het project te financieren.

Node

Deelnemer aan het netwerk. Controleert en bevestigt transacties. Er zijn veel deelnemers nodig om ervoor te zorgen dat niemand het alleen voor het zeggen heeft.

Private key

De geheime sleutel die hoort bij een publieke sleutel (public key). Hiermee kan je gegevens versleutelen of ondertekenen, bijvoorbeeld transacties. Iedereen kan vervolgens met de public key controleren dat jij die hebt ondertekend zonder jouw private key te kennen.

Public key

De publieke sleutel die hoort bij een geheime sleutel (private key). Hiermee kan iedereen controleren dat jij iets hebt versleuteld of ondertekend, zonder je geheime sleutel te kennen.

Sharding

Een manier om blockchains schaalbaar te maken. Van origine bevatten nodes binnen een blockchain een kopie van de complete blockchain. Door gebruik te maken van sharding is het mogelijk om een deel van de blockchain op een node op te slaan. Daardoor neemt de snelheid van het netwerk toe.

Soft fork

Bij een soft fork worden de regels binnen de blockchain aangescherpt. Er wordt dan minder toegelaten dan ervoor. De aangescherpte regels zijn echter compatibel met de regels die ervoor actief waren. Daarom is een splitsing van de blockchain niet nodig (zoals bij een reguliere (hard) fork).

Wallet

De portemonnee voor cryptomunten en -tokens. Er zijn veel verschillende soorten. Voor één of meerdere soorten munten. Met één of meerdere adressen. In de vorm van een USB-stick of als software.