Theorie

In de blockchainwereld komen allerlei concepten en technische begrippen langs. Je hoeft echt niet op elk gebied een expert te zijn, maar je kunt beter plaatsen waar je mee te maken krijgt als je deze termen kent.

51% attack

Als één persoon meer dan de helft van het netwerk in handen heeft, dan kan die in z'n eentje consensus bereiken over wat er is gebeurd, en daardoor transacties verzinnen.

Algoritme

In de blockchainwereld worden allerlei soorten algoritmen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het berekenen van hashes die dienen als handtekening bij een transactie. Elk algoritme heeft z'n eigen kenmerken, zoals geschiktheid voor ASIC, GPU of CPU.

Consensus

Het netwerk als geheel moet consensus bereiken over welke transacties daadwerkelijke kloppen, zonder dat een minderheid zijn zin kan doordrijven. Er zijn verschillende consensus-algoritmen, zoals proof-of-work en proof-of-stake.

Cryptocurrency

Verzamelnaam voor alle munten en tokens waarvan de integriteit wordt bewaakt door een gedecentraliseerd op cryptografie gebaseerd systeem, zoals een blockchain.

Decentralized

Gedecentraliseerd. Er is geen centrale autoriteit, niemand is de baas van het netwerk. Het netwerk bestaat omdat er veel deelnemers zijn en de zeggenschap verspreid is over die deelnemers.

Distributed ledger

Gedistribueerd grootboek. Een blockchain is een grootboek, een administratie van transacties, die niet op één centrale plaats staat, maar verdeeld is over een groot netwerk van deelnemers die het grootboek controleren.

Double spending

Een goed werkende blockchain voorkomt dat iemand zijn geld twee keer kan uitgeven. De deelnemers moeten daarom de transacties controleren voordat ze die accepteren.

Fiat currency

Het normale geld, zoals euro's en dollars. Fiat-geld is geld waarbij de waarde gebaseerd is op het vertrouwen dat mensen hebben in centrale banken en overheden.

Fork

Het splitsen van een blockchain in twee afzonderlijke blockchains. Ze delen de historie tot de splitsing, daarna zijn het afzonderlijke netwerken. Een fork is nodig bij een grote wijziging van de regels of structuur van een blockchain. Soms gaat maar één van de twee nieuwe takken verder omdat het hele netwerk de nieuwe regels accepteert.

Hash

Een controlegetal van een verzameling gegevens, met een vaste lengte. Een block bevat bijvoorbeeld de hash van de transacties in dat block. Vanuit de hash zijn de originele gegevens niet af te leiden. Er zijn verschillende hashing algoritmes, zoals SHA256 en Scrypt.

Immutability

Iets wat eenmaal geschreven is, kan niet meer worden gewijzigd. Een blockchain is immutable, omdat een geaccepteerd en bevestigd block niet meer kan worden aangepast. Censuur is dus niet mogelijk

Permissionless

Veel blockchains zijn permissionless. Iedereen kan deelnemen aan het netwerk en de inhoud van de hele blockchain inzien en controleren. Er is geen toestemming nodig van een centrale autoriteit. Regulatie en censuur is daardoor lastiger.