Mining

Voor het functioneren van een blockchain is het belangrijk dat transacties worden gecontroleerd en bevestigd. Dat proces noem je mining, en in dezelfde categorie kom je termen tegen als Proof-of-Work en Proof-of-Stake.

ASIC

Een chip die specifiek ontworpen en gemaakt is voor het doen van de berekeningen die nodig zijn voor mining van een bepaalde groep munten. Sommige blockchains gebruiken een algoritme waar (nog) geen ASICs voor gemaakt kunnen worden.

Difficulty

Bij mining moet het geleverde werk aan een bepaalde moeilijkheidsgraad voldoen, de difficulty. Deze wordt door het netwerk bij elk block opnieuw vastgesteld om de block time constant te houden.

GPU

De chip op een videokaart. Sommige mining-algoritmen kunnen snel en efficient worden uitgerekend door GPU's. Mining rigs bestaan vaak uit een aantal GPU's die het werk doen.

Halving

Bij veel blockchains neemt de beloning per block af naarmate de tijd vordert. Bij bitcoin wordt de beloning elke 210.000 bocks gehalveerd. Dat moment vindt de "halving" plaats.

Hashrate

Het aantal hashes dat een deelnemer (of het hele netwerk) per seconde kan berekenen.

Masternode

Een masternode is een bijzondere deelnemer in het netwerk en mag bijzondere functies uitvoeren, zoals voting en privacy transactions. De eigenaar moet een groot kapitaal vastzetten om een masternode te mogen zijn, en in ruil daarvoor krijgt hij een deel van de block rewards. Er zijn overeenkomsten met proof-of-stake, maar niet elk PoS-netwerk heeft masternodes en andersom.

Mining

Een blockchain op basis van proof-of-work heeft miners nodig om de transacties te controleren en bevestigen. Ze bundelen nieuwe transacties in een nieuw block dat voldoet aan de huidige moeilijkheidsgraad. Miners krijgen als beloning daarvoor wat nieuwe munten. Vandaar de referentie aan het "minen" van goud.

Mining pool

Bij veel blockchains duurt het lang voordat een individuele miner een block vindt, en de bijbehorende beloning krijgt. Soms wel weken of maanden. Veel miners werken samen in een pool. Iedereen doet een stukje werk, en de opbrengsten worden gedeeld.

Mining rig

Een computer die speciaal gebouwd is voor mining van cryptovaluta. Het ontwerp is geoptimaliseerd op koeling en energieverbruik.

Proof-of-stake

Een manier om verschillende deelnemers aan een blockchain-netwerk samen transacties te laten controleren en bevestigen. Als ze wat van hun munten voor bepaalde tijd vastzetten, mogen ze stemmen over de geldigheid van een block. In ruil daarvoor krijgen ze een beloning.

Proof-of-work

Een manier om verschillende deelnemers aan een blockchain-netwerk samen transacties te laten controleren en bevestigen. Allemaal zoeken ze een oplossing die aan een bepaalde hoge norm moet voldoen. De eerste die dat bewijs (proof-of-work) kan leveren, krijgt de beloning. Het zoeken naar die oplossing heet mining.

Spec mining

Speculative mining. Het minen van een munt die (nog) weinig waarde heeft of zelfs nog niet verhandelbaar is, in de verwachting dat die in de toekomst veel waard gaat worden.