IBM en RDW lanceren blockchainplatform ter bestrijding fietsendiefstal

IBM heeft in samenwerking met de Nederlandse Dienst Wegverkeer (RDW) gewerkt aan een blockchainplatform tegen fietsendiefstal. Met meer dan 22 miljoen Hollandse fietsen geen overbodige luxe. Dit is hoe het werkt.

Adoptie

IBM en RDW lanceren blockchainplatform ter bestrijding fietsendiefstal
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Nederland telt meer dan 17 miljoen inwoners. Meer dan 13 miljoen daarvan bezitten een fiets, soms zelfs meer dan één. In totaal bezitten we met z’n allen meer dan 22 miljoen fietsen. Het zal je daarom wellicht niet verbazen dat fietsendiefstal de meest voorkomende vorm van criminaliteit is.

Goederenregistratie

Het registreren van goederen op een blockchain zou diverse voordelen hebben. Het gaat diefstal tegen, stopt fraude, en helpt bij het terugvorderen van verloren spullen.

Zo oogt de toepassing van blockchaintechnologie in dit geval vrij eenvoudig. Er worden gegevens van fietsen opgeslagen en geregistreerd, zodat er ‘onweerlegbaar’ bewijs van eigendom is. Is een fiets gestolen? Dan kan eenvoudig worden aangetoond wie de echte eigenaar is.

“Twee jaar geleden begonnen we het gebruik van blockchain te onderzoeken. Het leek ons een goede oplossing voor de afwikkeling van registraties waar veel partijen bij betrokken zijn. En een mooie kans om vertrouwen te bevorderen tussen alle betrokkenen,” vertelt Gerard Doll, directeur van de RDW.

Digitale identiteit

Deze toepassing heeft meer potentieel dan enkel de registratie van fietsen. Het converteert al snel naar het concept van een ‘digitale identiteit’, dat van toepassing is op allerlei soorten objecten. Wereldwijd zijn er diverse bedrijven bezig met dit onderwerp, en niet geheel ontoevallig heeft IBM ook een product dat erop gericht is.

Bij de toepassing zijn politie, verzekeraars, en fietseigenaren betrokken. “We zijn zelfs begonnen met het testen met slimme fietssloten. Pas na verificatie van gegevens op de blockchain opent het slot,” vertelt Doll.

Volgens Louis de Bruin, blockchain-leider van IBM Europa, vereenvoudigt de fiets-blockchain ook het proces waarmee claims ingediend kunnen worden. Van origine is dat een omslachtig proces, voor zowel eigenaar, politie, als verzekeraar.

“Alle informatie over de gestolen fiets en de eigenaar worden vastgelegd op de blockchain en is voor alle partijen ten alle tijden beschikbaar. Met de fiets-blockchain kan een claim voor een gestolen fiets vanaf A tot Z in luttele seconden afgehandeld worden in plaats van weken of maanden,” stelt de Bruin.

Gebouwd op Hyperledger

Het blockchainplatform is gebouwd op het open source-product Hyperledger. De eigenaar van de fiets registreert zijn fiets met behulp van de RDW-app. Die applicatie verbindt met IBM’s Bluemix-platform. Er zijn ook apps voor de politie en verzekeraars.

Er wordt gewerkt met slimme sloten, die hun status wegschrijven via IBM Watson. “Het slot stuurt z’n positie en vergrendelingsstatus naar het Internet of Things-platform. Die gebeurtenis wordt op de blockchain weggeschreven,” vertelt Bram Haver, techneut bij IBM.

En als de fiets wordt gestolen, is het met één druk op de knop gemeld. Alle deelnemers aan het netwerk worden ervan op de hoogte gesteld. Na verificatie van de fietsendiefstal wordt middels een smart contract direct duidelijk of de eigenaar in aanmerking komt voor compensatie.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.