Volgens IBM kan blockchain de basis zijn voor 'Open Scientific Research'

Uit een nieuwe patent-aanvraag blijkt dat IBM blockchain-technologie als facilitator ziet voor wetenschappelijk onderzoek. Het maakt onder andere mogelijk dat het onderzoekswerk internationaal gevolgd kan worden.

Bedrijfsleven

Volgens IBM kan blockchain de basis zijn voor 'Open Scientific Research'
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De aanvraag is het werk van een team van IBM's Watson Research Center. Het vertegenwoordigt een visie voor dynamische samenwerking. Eén waarbij onderzoekers hun werk over landsgrenzen heen kunnen volgen. De afgelopen maanden is IBM vaker naar buiten gekomen met niet-financiële toepassingen voor blockchain-technologie.

Het systeem dat beschreven wordt kan je zien als een uitgebreide software changelog, maar dan voor de wetenschap: “een log waar niet mee gesjoemeld kan worden voor wetenschappelijk onderzoek.”

Uit de patent-aanvraag:

“Het blockchainsysteem kan een onderzoeksproject representeren. De blockchain vormt een eerste block met onderzoeksgegevens, en een tweede block met data. Er kunnen ook blocks voor samenvattingen en correcties worden gevormd. Zo kan de data ook na het registreren van de onderzoeksresultaten worden verbeterd of aangevuld.”

IBM ziet hier kansen, omdat er nu een zeer beperkt aantal is aan (goede) platforms die het delen van informatie mogelijk maken op een transparante manier. Op platforms die wel bestaan, ontbreekt het aan tools en mechanismes om vertrouwelijke informatie met elkaar te delen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.