Ransomware verliest terrein

IBM: Cybercriminelen bewegen richting cryptojacking

Onderzoekers van IBM stellen dat het speelveld van cybercriminelen in 2018 veranderd is. Cryptojacking is nu het meest populair. Ransomware en andere vormen van malware hebben flink terrein verloren. Wat is cryptojacking? En hoe bescherm je jezelf?

Veiligheid

IBM: Cybercriminelen bewegen richting cryptojacking
0%
De redactie
Door De redactie

Cryptojacking

Het rapport is uitgebracht door IBM's X-Force Research team. Daarin staat dat “cybercriminelen hun focus verleggen naar cryptojacking”. Het gebruik van “ransomware is in 2018 met 45% gedaald”, en het gebruik van “cryptojacking is in 2018 met 450% toegenomen”.

Cryptojacking is het nieuwste speeltje van cybercriminelen. Ze hebben een manier gevonden om via iemands computer stiekem bitcoins en andere cryptomunten te minen. Het voordeel voor de aanvaller is dat het onopvallend is, in tegenstelling tot andere technieken om geld van iemand te ontfutselen.

Het minen van cryptomunten kost extra stroom en vertraagt je computer. Als het minen beperkt blijft, merk je er (vrijwel) niets van, maar het kan net zo goed gebeuren dat een miner je processor voluit gaat belasten. De accu is dan eerder leeg, en de elektriciteitsrekening hoger.

Je computer kan op allerlei manieren aan het werk gezet worden. Zo kan een internet-advertentie misbruikt worden. Honderden Nederlandse websites hebben in november ongemerkt op die manier een mining-script verspreid, waaronder de website van Albert Heijn.

Snelgroeiend probleem

Antivirusbedrijf Malwarebytes meldde in november 2018 dat het toen al 8 miljoen keer per dag een mining-proces blokkeerde op computers van klanten. Medio december werd bekend dat mogelijk bijna een miljard klanten van 4 grote (illegale) videostreamingsites zijn misbruikt.

Het zijn overigens niet altijd criminelen die op deze manier geld willen verdienen. Er zijn websites die hun bezoekers netjes toestemming vragen om cryptomunten te minen als alternatief voor advertenties. Met dat idee in gedachten is deze methode ontwikkeld.

Voorkom cryptojacking

Hoe weet je of je computer besmet is? Dat is helaas niet altijd duidelijk. Een aanwijzing kan zijn dat de computer traag is, omdat de processor extra wordt belast. Of je hoort de koeling flink wat lawaai maken. Als je Windows gebruikt kan je in het Taakbeheer (Ctrl-Alt-Del) zien hoe zwaar de processor wordt belast.

Neem in ieder geval de volgende drie maatregelen:

  1. Gebruik een betrouwbaar antivirus-pakket, en zorg ervoor dat het pakket bijgewerkt is.
  2. Installeer geen programma's van onbetrouwbare bronnen.
  3. Installeer een adblocker, zoals uBlock Origin.

De kans is klein dat je dan nog ongemerkt meebetaalt aan de huur van een ander!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.