IBM krijgt 6 banken aan boord, gebruiken Stellar’s XLM voor uitgifte stablecoin

Zes internationale banken gaan hun eigen stablecoin uitbrengen op IBM’s Blockchain World Wire. De dienst van IBM is gebouwd op Stellars netwerk. Het XLM-token wordt gebruikt om transacties af te wikkelen. Wat zijn IBM’s plannen?

Adoptie

IBM krijgt 6 banken aan boord, gebruiken Stellar’s XLM voor uitgifte stablecoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

World Wire

Het nieuws werd door IBM en Stellar aangekondigd op Money 20/20 in Singapore. Op nieuwskanaal Cheddar werd er een item over gepubliceerd:

In feite bestaat het nieuws uit drie componenten:

  1. Het blockchainproduct World Wire van IBM is nu live.
  2. Stellar's netwerk en token (XLM) wordt gebruikt voor de afwikkeling van transacties.
  3. Er zijn 6 banken aangesloten die het (concrete) voornemen hebben om een eigen stablecoin uit te geven.

Tot nu toe is er van drie banken bekend dat ze eraan deel gaan nemen: RCBC (Filipijnen), Banco Bradesco (Brazilië), en Bank Busan (Zuid-Korea). De namen van de overige drie worden binnenkort bekendgemaakt. Zij gaan een digitale versie van de euro en de Indonesische roepia uitgeven, aangenomen dat daar goedkeuring voor gegeven wordt door toezichthouders.

Nog niet in de VS

Jesse Lund, IBM's blockchain-baas: “We starten met markten buiten de Verenigde Staten, maar het zal niet lang duren voordat we actief worden in de VS. Ergens dit jaar. Het komt wel, derde kwartaal, vierde kwartaal, iets in die richting”.

De enige stablecoin die tot nu toe draaide op World Wire is die van Stronghold, een startup gebaseerd in San Fransisco. “Naar gelang er meer stablecoins worden uitgegeven, verandert de hele notie van ‘Forex’ [de valutamarkten]. We werken hard aan uitbreiding van het ecosysteem van stablecoins. Meer banken, meer fiatvaluta. Uiteindelijk zelfs CBDC’s [central bank digital currencies]”, aldus Lund.

Op deze manier wil IBM relevant blijven in de wereld van financiële technologie. Het is één van de eerste grote uitingen van de onderliggende strategie, maar zeker niet het enige dat ondernomen wordt. Zo is IBM sinds 2017 aan het werk met KlickEx om nieuwe financiële technologie toegankelijk te maken in opkomende economieën.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.