Blockchainnetwerk voor de gezondheidszorg, grote verzekeraars schakelen IBM in

IBM heeft zich gevoegd bij een groep grote spelers in de Amerikaanse gezondheidszorg. Volgens het consortium is het tijd voor eeen digitale transformatie in de sector, en om patiënten meer controle te geven over hun eigen medische dossier.

Adoptie

Blockchainnetwerk voor de gezondheidszorg, grote verzekeraars schakelen IBM in
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Grote verzekeraars

Het initiatief wordt genomen door grote verzekeraars, zoals Aetna, Anthem, Health Care Services Corp., en PNC Bank. Voor de beeldvorming: bij Aetna werken zo'n 50.000 mensen, en werd een omzet van 60 miljard dollar gedraaid. Bepaald geen kleine jongens.

Volgens IBM gaat het samenwerkingsverband een "allesomvattend blockchain-netwerk" bouwen, waar "meerdere deelnemers aan het ecosysteem baat bij hebben". Het moet een extreem veilige en gedeelde omgeving worden voor de hele keten.

Baas over eigen dossier

De afgelopen jaren zijn er meerdere pogingen gedaan om tekortkomingen in processen te adresseren. "Informatiestromen in de gezondheidszorg kunnen een stuk efficiënter, en wij denken dat het toepassen van blockchaintechnologie hier zeer geschikt voor is," aldus een woordvoerder van IBM. Het verlagen van kosten zou daar een mooi bijeffect van zijn.

"Er is ons alles aangelegen om de patiëntbeleving in de sector te verbeteren", zei Claus Jensen, CEO bij Aetna. "Dat vereist dat onze systemen en informatiestromen verbeterd worden. We gaan ervoor zorgen dat gegevens doelmatiger worden geleverd, en willen deelnemers aan het netwerk meer controle geven over hun eigen data."

Meer deelnemers

"De eigenschappen van blockchaintechnologie maken het bij uitstek geschikt voor het faciliteren van processen waar veel deelnemers bij betrokken zijn, en het noodzakelijk is dat privé-gegevens gecontroleerd en transparant worden overgedragen", aldus Lori Steele, baas van IBM's gezondheidszorg tak. Gelijksoortige sentimenten worden uitgesproken door andere deelnemers, zoals Anthem, en PNC.

Het samenwerkingsverband verwacht dat meer leden zich aansluiten de komende maanden. Denk aan traditionele leveranciers van gezondheidszorg, maar ook startups en fintech-bedrijven. Het is onbekend wat de eerstvolgende concrete stap is vanuit het consortium.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.