Grootste Spaanse zeehaven gaat IBM's blockchainproduct Tradelens gebruiken

De grootste Spaanse zeehaven (Algeciras) gaat blockchaintechnologie gebruiken om processen binnen de supply chain te optimaliseren. De haven gaat aan de slag met TradeLens, het blockchainproduct dat ontwikkeld is door IBM en Maersk.

Adoptie

Grootste Spaanse zeehaven gaat IBM's blockchainproduct Tradelens gebruiken
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het bericht werd naar buiten gebracht door de Spaanse nieuwsportaal Europa Press. Er is een overeenkomst getekend tussen de havenautoriteit van Algeciras (APBA) en IBM. De haven van Algeciras is de grootste zeehaven van Spanje, en staat in de top 10 van Europa. Jaarlijks passeert er 70 miljoen ton aan vracht, en worden er meer dan 4 miljoen containers verwerkt.

Ook hier wordt blockchain ingezet als procesveranderaar. Het moet processen waarin informatie tussen verschillende bedrijven en de haven wordt uitgewisseld veiliger en sneller maken. De oplossing is gericht op deelnemers aan de supply chain, waar een haven van oudsher een belangrijk knooppunt in is. Volgens APBA is het gebruik van TradeLens waardevol voor verladers, expediteurs, logistiek, en verzendbedrijven.

Inmiddels maken meer dan 100 organisaties gebruik van TradeLens, waaronder 20 havens. Er zijn meer dan 230 miljoen zendingen geregistreerd, en meer dan 20 miljoen containers verwerkt.

Ondanks dat IBM en Maersk zich met TradeLens stevig in de markt hebben gepositioneerd, blijkt de uitrol van dit product niet vanzelf te gaan. In oktober vorig jaar kwam naar buiten dat er zich onder de aangesloten organisaties slechts één vervoerder bevindt. Voor een product dat goed tot z'n recht komt als het de hele supply chain faciliteert een probleem.

In Nederland wordt er door de haven van Rotterdam geëxperimenteerd met blockchaintechnologie. Eind oktober 2018 kwam naar buiten dat de Rotterdamse haven samenwerkt met ABN Amro en Samsung SDS met een stevige doelstelling: alle processen gerelateerd aan containerlogistiek "zo eenvoudig maken als online een boek bestellen".

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.