Het nut van Blockchain volgens Vitalik Buterin
Wat is het nut van blockchain voor niet-financiële toepassingen? Vitalik Buterin vond het tijd om er wat tweets aan te wijden. En dat blijkt interessant!
Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.
Wat is het nut van blockchain voor niet-financiële toepassingen? Vitalik Buterin vond het tijd om er wat tweets aan te wijden. En dat blijkt interessant!
We begonnen het jaar 2018 rond de $20.000 en zitten 11 maanden later ruim 80% lager. November gaat de boeken in als een dieprode maand met een daling van bijna 48%. Was dit dan de bodem? Brengt december ons een eindejaarsrally? Krijgen we snel weer een all time high?
Een vraag die regelmatig gesteld wordt. En terecht. Als het enkel waarde zou ontlenen aan hype, kan je je afvragen hoe duurzaam het is. Wat verstaan we onder blockchaintechnologie? Waarom zijn zoveel bedrijven ermee aan het experimenteren? En waarom is dat waardevol? Anders gezegd: wat is het nut van blockchaintechnologie?
The number of countries and central banks that have expressed their interest in so called Central Bank Digital Currencies (CBDC) has steadily increased over the past few months, among which are Norway, Switzerland, India, and China. What is a CBDC? And why would central banks and international organizations like to develop their own digital currency?
De laatste maanden komen steeds meer nieuwsberichten langs over landen die nadenken over een eigen digitale munt, zoals Noorwegen, Zwitserland, India en China. Wat is dat precies, zo'n Central Bank Digital Currency (CBDC)? En waarom zouden centrale banken en internationale organisaties ze zo graag willen?
Bitcoin gaf ons digitaal geld. Ethereum voegde smart contracts toe en gaf ons een platform om zelf apps te bouwen op de blockchain. Duizenden startups en innovatieve projecten schoten uit de grond. Maar klaar voor massaal gebruik door miljoenen mensen is Ethereum (nog) niet. Tijd voor de derde generatie crypto.
De Bitcoin bewees dat je geen centrale autoriteit nodig hebt voor een geldsysteem. De eerste jaren van de cryptowereld stonden in het teken van verkrijgen, bewaren, wisselen en besteden van digitaal geld. Voor Vitalik Buterin was dat niet genoeg.
In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een whitepaper waarin hij Bitcoin introduceert als "Peer-to-Peer Electronic Cash System". Een digitaal geldsysteem waarin niemand de baas is, en dat zo ontworpen is dat het voor deelnemers aantrekkelijk is om zich aan de regels te houden. De bouwblokken zijn niet nieuw, maar alles bij elkaar is het revolutionair!
Voor je portfolio kies je projecten waar je in gelooft. Maar hoeveel verschillende munten is optimaal? En hoe verdeel je je vermogen over die munten? Die vragen gaan over diversificatie.
Sommige blockchains kennen naast de normale deelnemers (of nodes) in het netwerk ook masternodes. Een masternode heeft bijzondere taken in het netwerk, waarvoor een grotere mate van vertrouwen of beschikbaarheid nodig is dan van de normale deelnemers verwacht kan worden.