Proof-of-Stake: masternodes

Sommige blockchains kennen naast de normale deelnemers (of nodes) in het netwerk ook masternodes. Een masternode heeft bijzondere taken in het netwerk, waarvoor een grotere mate van vertrouwen of beschikbaarheid nodig is dan van de normale deelnemers verwacht kan worden.

Proof-of-Stake: masternodes
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bijzondere functies

Om een masternode te mogen worden moet een grote hoeveelheid kapitaal worden vastgezet. Iemand die dat doet heeft een groot belang bij het blijven bestaan van het netwerk en is daarom meer te vertrouwen dan iemand die dat belang niet heeft.

Deze extra betrouwbare deelnemers krijgen bijzondere rechten, taken en beloningen in ruil voor hun inzet.

Bijvoorbeeld het recht om te stemmen op voorgestelde wijzigingen in de blockchain of het product. Of de taak om extra privacy te bieden, of onmiddelijke transacties uit te voeren.

Waarom masternodes?

Bij het bestuderen van een blockchain is het interessant om te kijken wat de reden is dat er masternodes zijn. Hebben ze daadwerkelijk een functie?

Dash, de blockchain die masternodes introduceerde, heeft er een heel duidelijk plan mee. Bij elk nieuw block wordt 10% van de dash in een fonds gestort, en de masternodes kunnen dit vermogen toekennen aan voorstellen die gedaan worden. Dagelijks worden er voorstellen ingediend. Een nieuwe exchange, integratie met hardware wallets, promotie, en zelfs de betaling van de onwikkelaars. De masternodes mogen erop stemmen.

Daarnaast maken de Dash-masternodes mogelijk dat geld ogenblikkelijk verzonden wordt (InstantSend) of ontraceerbaar verzonden wordt (PrivateSend).

Een Dash masternode kost nu 300.000 dollar, en levert de bezitter een behoorlijk inkomen op. Het idee om een masternode te bezitten is aantrekkelijk.

Veel nieuwe blockchain-projecten spelen hierop in en introduceren masternodes. Voor een overzichtelijk bedrag koopt men zich in, bezit een masternode en krijgt dagelijks beloningen. Maar waarom is zo'n munt iets waard?

Economie van de blockchain

Stel dat je een blockchain zou hebben met Proof-of-Stake en masternodes. Aan het begin is het aantrekkelijk om deel te nemen. Er zijn nog weinig anderen, en je krijgt een hoop nieuwe munten.

In het begin kun je die munten goed verkopen. Er is best vraag naar, er zijn namelijk allerlei anderen die ook wel een masternode willen.

Elke keer dat er een masternode bijkomt, dalen de beloningen per masternode. Het wordt minder aantrekkelijk om munten te kopen, het wordt aantrekkelijker om te verkopen.

Meer aanbod dan vraag. De waarde van de munt daalt, en het wordt nog minder aantrekkelijk om te kopen, en nog aantrekkelijker om te verkopen. Voor je het weet is het project ter ziele.

Echte vraag en aanbod

Voor masternode-projecten is het van essentieel belang dat de munt een functie heeft in de echte wereld. Dat er natuurlijke vraag en aanbod is, anders dan het kopen en verkopen van masternodes.

We volgen op dit moment een aantal masternode-projecten van dichtbij.

Bij GINcoin hebben ze een werkend product dat echt gebruikt wordt, waarvoor betaald kan worden met $GIN.

DeviantCoin is al een paar maanden bezig. Er is een gezond netwerk ontstaan met ruim 200 masternodes. Er wordt gehandeld in de munt op exchanges en de munt stijgt in waarde.

Om te overleven moet de munt nut krijgen buiten de dynamiek van het kopen en verkopen van masternodes. Het plan is om een decentralized exchange (DEX) te bouwen, waar $DEV de 'huismunt' is.

DucatCoin staat nog helemaal aan het begin. Hun uitdaging is eerst om een goed netwerk op te bouwen en op exchanges te komen. Maar daarna zal voor hen dezelfde vraag komen, wat is de functie van de munt? Waarom heeft de munt waarde? Waarom is er vraag naar?

DYOR

Als je kijkt naar een project met masternodes, dan moet je dus twee vragen beantwoorden, om te achterhalen of het project kans heeft om groot te worden.

1. Hebben masternodes een zinvolle functie in het project?

Als de masternodes niets meer doen dan normale nodes, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Als ze niets meer doen dan bij Dash, waar veel projecten van afstammen, dan is het antwoord waarschijnlijk nee.

2. Heeft het project een zinvolle functie voor de buitenwereld?

Als het project alleen maar bestaat om de eigenaars van een masternode van inkomen te voorzien, dan is het antwoord nee. Dan is het een pyramidespel. De mensen die aan het begin een masternode hebben verdienen veel geld en verkopen hun masternode op tijd aan de mensen die later komen, en erachter komen dat hun munt niets meer waard is.

Bijzondere functies

Masternodes kunnen bijzonder interessant zijn voor een project. Omdat ze grote belangen hebben (skin in the game), kun je grote eisen stellen. Bijvoorbeeld dat ze altijd online zijn en snel reageren. Ook kun je verwachten dat ze de boel niet belazeren, omdat ze een hoop te verliezen hebben.

Als je van een project hoort waar masternodes op die manier ingezet worden, dan zou dat wel eens een goede investering kunnen zijn!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.