Zelf minen: is dat rendabel?

Bitcoin, Ethereum of Monero? Het klinkt leuk, zelf crypto minen, maar welke munt dan? Welke hardware heb ik daarvoor nodig? Is het wel rendabel? In dit artikel overwegen we deze vragen.

Zelf minen: is dat rendabel?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Zelf minen?

Als je Proof-of-Work interessant vindt, en zelf wilt gaan minen, dan moet je nadenken over welke munten je interessant vindt. Want afhankelijk van het algoritme ervan, is bepaalde hardware het meest geschikt.

Voor Bitcoin en Litecoin heb je een ASIC nodig om geen verlies te maken. Voor Ethash, CryptoNight en Equihash een GPU. Daarbij verschilt ook nog of een AMD of een NVIDIA het meest geschikt is. En voor sommige algoritmen heb je een krachtige CPU nodig.

Op WhatToMine kun je zien wat je met bepaalde hardware kunt minen. Doe onderzoek voordat je eraan begint!

Spec mining

Waarom zou je er uberhaupt aan beginnen? De investering is fors, in hardware, stroom en tijd. Als je voor hetzelfde bedrag Ethereum koopt, ben je na een paar jaar misschien wel beter uit.

Een interessante invalshoek is dat je met mining aan munten kunt komen op het moment dat ze nog niet of nauwelijks verhandelbaar zijn op exchanges. We noemen dat ook wel spec mining, of speculative mining. De waarde van de munten is nu nog laag (of onbekend), maar heeft de potentie om heel groot te worden.

Deze tak van sport is twee keer moeilijk. Eerst moet je een goede allround mining rig bouwen. Dat is al een behoorlijk steile leercurve. Daarna moet je onderzoek doen naar interessante jonge projecten met veel potentie. Maar als dat je lukt, dan maak je kans op extreem hoge return on investment. High risk, high reward.

Voordat je eraan begint, raad ik aan om een flink aantal tutorials erover te lezen en video's te bekijken. Ook als je een kant-en-klare mining rig koopt. Je krijgt dan een goed idee bij wat je te wachten staat, en of het bij je past.

Cloud mining

Een alternatieve manier van mining is cloud mining. Daarbij koop je mining-capaciteit in bij een bedrijf. De bekendste is NiceHash.

Dit heeft voordelen. Geen investering vooraf, geen luidruchtig apparaat thuis. Maar het huren van cloud-capaciteit is eigenlijk alleen interessant voor spec mining. Bij het minen van gangbare munten benaderen de kosten de feitelijke koers van de munt. Logisch, anders zouden de eigenaren zelf wel gaan minen.

En daar wringt de schoen. Een praktisch bezwaar is dat je bij spec mining geregeld (varianten van) algoritmen nodig die nog niet door de cloud ondersteund worden.

Een wat fundamenteler bezwaar is dat je bij spec mining een soort intuitie moet opbouwen bij de risico's en de potentie van een project. En dat krijg je toch beter als je zelf aan het minen bent.

Helemaal niet minen

Niet alle blockchains gebruiken Proof-of-Work om consensus te bereiken. Een opkomend alternatief is Proof-of-Stake. Daar gaan we het volgende artikel naar kijken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.