Consensus

In een permissionless blockchain mag iedereen onderdeel worden van het netwerk en transacties toevoegen aan de blockchain. Om te voorkomen dat er een centrale autoriteit nodig is om te bepalen wat wel en niet klopt, hebben blockchains een mechanisme om deelnemers aan het netwerk consensus te laten bereiken. Daar gaan we in dit dossier dieper op in.

Artikelen in dit dossier

Het is raadzaam om ze in de door ons gecureerde volgorde te lezen.

Distributed en permissionless: hoe zit een blockchain in elkaar?

Als niemand de baas is van Bitcoin, waar komen al die bitcoins dan vandaan? Ze worden door miners gevonden, hoor je vaak, maar wat betekent dat dan? Deelnemers aan een crypto-netwerk mogen munten maken, als ze in ruil daarvoor de integriteit van het netwerk bewaken, en van alle transacties controleren of ze aan de regels voldoen. Dat is nodig, juist omdat niemand de baas is. In ons dossier over consensus bekijken we hoe dit in verschillende blockchains werkt. In dit eerste artikel beginnen we met wat dieper onderzoeken hoe een blockchain in elkaar zit.

Meer

Consensus bereiken door te stemmen over het volgende block

Tot nu toe bespraken we steeds Proof-of-Stake algoritmen die blocks probeerden te maken volgens hetzelfde principe als Proof-of-Work, namelijk door het oplossen van een puzzel. Een alternatief is de deelnemers te laten stemmen over het wel of niet accepteren van een voorgesteld block. Dat stemmen gebeurt in meerdere rondes en wordt ook wel Byzantine Agreement genoemd. Het verwijst naar het Byzantine General's Problem, waarbij consensus moet worden bereikt over de situatie, terwijl onbekend is welke deelnemers kapot zijn of frauduleus.