Het nut van Blockchain volgens Vitalik Buterin

Wat is het nut van blockchain voor niet-financiële toepassingen? Vitalik Buterin vond het tijd om er wat tweets aan te wijden. En dat blijkt interessant!

Het nut van Blockchain volgens Vitalik Buterin
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Een logische reactie op de "blockchain is de oplossing voor alles" hype van vorig jaar is de "blockchain is nergens goed voor" depressie van dit jaar. Wij zijn benieuwd naar de nuchtere werkelijkheid die er waarschijnlijk tussenin ligt.

Vorige maand schreven we over hoe blockchain processen veiliger en transparanter maakt, en daarmee de macht verschuift van het individu naar het collectief.

Niet langer moet iedereen met iedereen afspraken maken omdat men elkaar niet vertrouwt of z'n eigen standaard het best vindt, maar er is een objectieve, externe standaard van hoe men samenwerkt of data uitwisselt.

Niet langer is een hele industrie nodig die alleen maar bestaat omdat partijen elkaar en elkaars data niet kunnen vertrouwen. Banken, notarissen, juristen, accountants en auditors krijgen een kleinere rol.

Samenwerking gaat er heel anders uitzien. Niet langer moet een partij een overeenkomst sluiten met alle andere partijen in een markt. De partij sluit zich simpelweg aan op de veilige, transparante, vertrouwde source of truth in die markt - gebouwd op de blockchain.

In deze Twitter-thread geeft Vitalik Buterin, de eindbaas van Ethereum, z'n visie op het nut van Blockchain voor niet-financiële toepassingen.

Cryptografie vs. Blockchain

Hij begint met een aantal gedachten over het verschil tussen cryptografie en blockchain. Cryptografie is een elementair onderdeel van blockchaintechnologie en wordt bijvoorbeeld gebruikt in het consensusalgoritme.

Maar blockchain biedt meer dan cryptografie kan bieden:

  1. Met cryptografie kun je bewijzen dat iets is gepubliceerd en geldig is (bijv. een sleutel of een diploma). Met blockchain kun je bewijzen dat iets is ingetrokken en niet meer geldig is.

  2. Met cryptografie kun je bewijzen dat iets van iemand is (bijv. een bod op een veiling). Met blockchain in welke volgorde of op welke tijd iets gebeurde (bijv. het verloop van een veiling).

Rekenkosten vs. Menskosten

Met blockchain bouw je geloofwaardige, autonome, neutrale platforms. Die eigenschappen komen van de wiskunde, en niet van de mensen. Het verschil met een centrale vertrouwde partij is dit: De neutraliteit van een blockchain is voor eeuwig, bij een vertrouwde partij kan dat wijzigen in de toekomst.

Over het argument "een blockchain is duur en traag" zegt hij daarom het volgende:

  1. Een blockchain is er niet om een oplossing goedkoper te maken in de kosten van rekenkracht, maar in de "sociale kosten", de kosten van mensen.

  2. De techniek gaat de komende jaren (decennia) nog heel veel goedkoper worden.

Tot slot

Het waren maar een paar tweets, dus heel diep gaat Vitalik niet op de materie in. Maar het geeft wel weer een mooi inzicht in wat blockchaintechnologie te bieden heeft.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.