De eerste generatie blockchain: digitaal geld

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een whitepaper waarin hij Bitcoin introduceert als "Peer-to-Peer Electronic Cash System". Een digitaal geldsysteem waarin niemand de baas is, en dat zo ontworpen is dat het voor deelnemers aantrekkelijk is om zich aan de regels te houden. De bouwblokken zijn niet nieuw, maar alles bij elkaar is het revolutionair!

De eerste generatie blockchain: digitaal geld
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Toen Nakamoto begin 2009 Bitcoin als open source code publiceerde, was het eigenlijk niet meer dan een prototype. Het toonde aan dat wat hij in z'n whitepaper had geschreven ook echt kan werken.

Het eerste block bevat de tekst "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks." Het is een verwijzing naar een artikel in The Times over extra miljarden om de banken te redden. Het suggereert dat Bitcoin een alternatief voor het bancaire geldsysteem voorstelt.

Digitaal geld

In de loop van de eerste jaren ontstond er een ecosysteem rondom bitcoin van portemonnees, exchanges, koersen, forums en nieuwssites. De eerste altcoins werden gemaakt, waaronder Litecoin.

In die jaren staat de hele cryptowereld nog in het teken van betalingsverkeer. Er komen webshops waar je met bitcoins kan betalen, en zelfs pinautomaten. Grote ketens kondigen aan dat ze nadenken om crypto als betaalmethode te gaan accepteren.

De meeste mensen zien cryptovaluta nog als hobby van nerds en criminelen. En helemaal onterecht is dat niet. Er is veel technische kennis nodig om ze te hebben, laat staan te minen of handelen. En er wordt veel gebruik gemaakt van bitcoins op schimmige sites op the dark web, zoals The Silk Road die in 2013 werd opgerold door de FBI.

In de jaren erna wordt de cryptowereld volwassener. Groepen professionele ontwikkelaars bouwen nieuwe blockchains en starten nieuwe projecten. In 2014 verschijnen Dash en Monero ten tonele. Met snellere transacties en meer privacy zijn ze eigenlijk geschikter als betaalmiddel dan Bitcoin.

Oppotmiddel

Tegenwoordig worden bitcoins meer gezien als het digitale goud dan als betaalmiddel. Het is een "store of value" geworden, of in goed Nederlands een "oppotmiddel".

Om een goede store of value te zijn, moet je erop kunnen vertrouwen dat de toekomstige vraag ernaar gegarandeerd is. Als niemand in de wereld meer geïnteresseerd is in goud, dan is het op slag waardeloos.

Goud kun je niet namaken. Cryptocurrencies wel. Iedereen kan z'n eigen kopie van Bitcoin maken, en een nieuwe munt starten. Maar er is maar één echte Bitcoin, namelijk de Bitcoin die Nakamoto in 2009 startte. En precies daarom is die schaars en waardevast.

Een nieuw tijdperk

In de loop van 2013 stelde Vitalik Buterin dat Bitcoin eigenlijk een betere programmeertaal nodig had. Script, de taal waarin de transacties van Bitcoin worden geschreven, is een stack-based programmeertaal, waarin alleen heel eenvoudige programma's kunnen worden geschreven.

Buterin besloot om een nieuw project te starten, en begin 2014 begon hij met een team te werken aan Ethereum. Doel? Een blockchain waarmee je meer kunt dan alleen geld maken.

"I first wrote the initial draft of the Ethereum whitepaper on a cold day in San Francisco in November, as a culmination of months of thought and often frustrating work into an area that we have come to call "cryptocurrency 2.0″ – in short, using the Bitcoin blockchain for more than just money.

Daarover meer in het volgende artikel.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.