Diversification is the only free lunch

Voor je portfolio kies je projecten waar je in gelooft. Maar hoeveel verschillende munten is optimaal? En hoe verdeel je je vermogen over die munten? Die vragen gaan over diversificatie.

Diversification is the only free lunch
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vanmorgen kwam ik een interessante thread tegen op Twitter:

Door je portfolio te diversificeren kun je kostenloos het risico verkleinen. Diversificeren betekent dat je je vermogen verdeelt over munten die verschillend zullen reageren op gebeurtenissen in de buitenwereld. Er zijn verschillende soorten gebeurtenissen te bedenken waar je rekening mee kunt houden. Ari Paul noemt er een paar in z'n thread.

Soorten risico's

De makkelijkste is idiosyncratic risk. Wat als een bepaald project mislukt omdat het team uit elkaar valt of de techniek faalt? Dat los je op door je portfolio niet alleen uit dat ene project te laten bestaan.

Dan heb je regime risk. Wat als privacy coins allemaal verboden worden? Niet handig als je alleen maar privacy coins in je portfolio hebt. Andere groeperingen zijn bijvoorbeeld logistieke projecten, Chinese projecten, dapps platforms of decentralized exchanges.

Tot slot noemt hij protocol risk. Een bug in Ethereum kan alle ERC-20 tokens waardeloos maken. Een nieuw soort aanval op proof-of-work kan alle PoW-projecten laten kelderen.

Zwarte zwanen

De kunst van het diversificeren is dat je nadenkt over mogelijke gevolgen van een onbekende en onverwachte gebeurtenis, en niet probeert te voorspellen wat die gebeurtenis precies is.

Een echte zwarte zwaan, zoals Nassim Taleb het noemt, is namelijk de gebeurtenis die je niet ziet aankomen. Ze zijn onvoorspelbaar en onkenbaar. Het heeft dus ook niet zoveel zin om te kijken wat er in het verleden allemaal gebeurd is. Het punt van een zwarte zwaan is nou juist dat er iets gebeurt wat nog niet eerder gebeurd is.

Diversificeren is zorgen dat wat er ook gebeurt, dat altijd maar een deel van je portfolio erbij betrokken is.

En, misschien is het ook goed om daarbij eens buiten de crypto-wereld te denken. Ook wat contant geld, edelmetalen en indexfondsen misschien?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.