De Bitcoin Halving is vandaag: dit moet je weten

Het is zover! Vandaag staat een belangrijke gebeurtenis op de agenda: Bitcoin’s derde halving, een gebeurtenis die voor flinke opschudding kan zorgen. Wat het is? En wat je erover weten moet? We hebben alles op een rij gezet.

MarktBitcoin

De Bitcoin Halving is vandaag: dit moet je weten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het duurt op het moment van publicatie nog een uur of twee totdat een belangrijke eigenschap van het Bitcoinnetwerk in één keer verandert. Voor sommige mensen is het een historisch moment en veel investeerders hebben er maanden of jaren naar vooruit gekeken. Niemand kan voorspellen wat de gevolgen precies gaan zijn, maar één ding staat vast: Bitcoin wordt schaarser en sterker.

Bitcoin Halving!?

Nee, de prijs van bitcoin gaat niet door de helft en je hoeft je ook geen zorgen te maken over het aantal bitcoins dat je bezit.

In de broncode van Bitcoin is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht. Het draaiboek voor de uitgifte van alle munten stond al vast op het moment dat de eerste bitcoin het leven zag. In 33 periodes van vier jaar – in Bitcoins domein wordt zo’n periode een reward era genoemd – worden ze allemaal op de markt gebracht.

Het ontstaan van nieuwe bitcoins is het gevolg van het werk van miners. Zij ontvangen een beloning voor de rekenkracht die ze aan het netwerk leveren. Dat verdient wat uitleg.

Bitcoin is een open en decentraal geldsysteem. Gebruikers kunnen transacties aangaan met elkaar, zonder dat er een derde partij tussen kan komen. Alle transacties worden gebundeld in blokken opgeslagen in een groot netwerk van computers. Die blokken worden blocks genoemd en samen vormen ze een bijzonder lastig te kraken ketting: de blockchain.

Een miner is een deelnemer die de rekenkracht van zijn computer ter beschikking stelt aan het Bitcoinnetwerk. Dag en nacht probeert die computer een block te produceren. Als dat lukt, ontvangt hij namelijk een beloning. Op dit moment is dat een beloning van 12,5 BTC, zo’n 110.000 dollar.

Na iedere 210.000 geproduceerde blocks breekt een nieuwe periode aan waarin de beloning voor miners met 50% is verlaagd ten opzichte van de periode ervoor. Ieder nieuw geproduceerde block levert dan nog maar 6,25 BTC op. Het moment waarop die verandering in gaat, noemen we de halving.

Overzicht van de eerste 10 reward era’s
Datum Reward era Block BTC per block BTC in omloop % in omloop
3 jan. 2009 1  0 50 10.500.000 50.00%
28 nov. 2012 2 210.000 25 15.750.000 75.00%
9 jul. 2016 3 420.000 12.5 18.375.000 87.50%
11 mei 2020 4 630.000 6.25 19.687.500 93.75%
2024 5 840.000 3.125 20.343.750 96.88%
2028 6 1.050.000 1.5625 20.671.875 98.44%
2032 7 1.260.000 0.78125 20.835.937 99.22%
2036 8 1.470.000 0.390625 20.917.968 99.61%
2040 9 1.680.000 0.195313 20.958.984 99.80%
2044 10 1.890.000 0.097656 20.979.492 99.90%

Zoals je in bovenstaand overzicht kan zien, wordt vandaag (11 mei) de derde reward era afgesloten en start de vierde. De totale dagelijkse beloning voor miners daalt resoluut en onverbiddelijk van 1800 BTC (~16 miljoen dollar) naar 900 BTC (~8 miljoen dollar).

Meer weten over de halving? Lees verder in de kennisbank: ‘De bitcoin halving is in aantocht. Wat is een halving?

Hoe laat is de Bitcoin Halving?

Niemand weet precies wanneer de halving plaatsvindt. In het protocol van Bitcoin worden bovengenoemde periodes namelijk niet in tijd uitgedrukt, maar in blocks.

Gemiddeld genomen moet het miners lukken om iedere 10 minuten een nieuw block te produceren. Een periode van 210.000 blocks neemt dus 2.100.000 minuten in beslag – 4 jaar. Maar omdat de tijd tussen twee opeenvolgende blocks kan fluctueren, is de kans klein dat een reward era precies 4 jaar in beslag neemt.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer computers aan Bitcoin gaan rekenen. Daar is het netwerk flink veiliger van geworden. Bijkomend effect is dat er gemiddeld iets minder dan 10 minuten tussen twee opeenvolgende blocks heeft gezeten. Je zou dus kunnen zeggen dat Bitcoin vooruit loopt op de planning, hoewel daar technisch gezien geen sprake van is.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de komende halving op 11 mei valt, vermoedelijk rond een uur of half 10 in de avond. Wil je verder lezen over de timing van de halving? Lees ‘Het ritme van de halving. Waarom loopt bitcoin 8 maanden voor?’ in de kennisbank.

Gaat de prijs van Bitcoin omhoog door de halving?

De Bitcoinmarkt is vrij en de deelnemers eraan weten dat de halving eraan zit te komen. Sterker, de planning van alle halvings was al bekend bij de oprichting van Bitcoin. Het is daarom redelijk om aan te nemen dat de halving is ingeprijsd. Dat wil zeggen dat je rondom de halving geen sterke en snelle stijging hoeft te verwachten die aangedreven is door informatie over de halving zelf.

Dat neemt niet weg dat de koers in de periode voor en na de halving flink kan fluctueren. De afgelopen weken hebben we periodes van flinke stijging en daling gezien. Dat kan simpelweg het gevolg van een zelfvervullende voorspelling zijn, omdat veel handelaars erop gokken dat de halving voor prijsbeweging zal zorgen. Het is ook niet uitgesloten dat het een combinatie is van ongerelateerde bewegingen, bijvoorbeeld vanwege economische effecten van de coronacrisis en een flinke dosis FOMO.

Voor (professionele) handelaars is een periode van hoge volatiliteit bij uitstek geschikt om posities in te nemen. Behoor je niet tot die groep? Zorg er dan voor dat je jezelf tegen emotionele beslissingen beschermt. Er is geen fundamentele reden voor een prijsstijging of -daling op het moment van de halving zelf. Voel je toch een onverklaarbare druk om te handelen, dan heb je wellicht wat aan deze tip van een oude rot in het vak:

Wat is de impact van de halving?

De halving heeft een behoorlijk gevolg op de dynamiek binnen het Bitcoinnetwerk. Aan dat netwerk nemen grofweg vier partijen deel:

  1. Investeerders en handelaars.
  2. Holders, gericht op het verzamelen en vasthouden van bitcoins.
  3. Gebruikers, mensen en organisaties die Bitcoin gebruiken als geld.
  4. Miners, de partijen die het netwerk draaiende houden en beveiligen.

De miners worden het meest direct geraakt door de halving. Hun inkomsten worden gehalveerd in een periode dat de marges al flinterdun zijn vanwege toegenomen concurrentie en daling van de bitcoinprijs. Men verwacht daarom in de maanden na de halving dat er onder miners koppen gaan rollen.

“Miners die oude apparatuur gebruiken, zoals de Antminer S9 van Bitmain, zullen hun operatie binnen enkele maanden na de halving moeten staken”, vertelt Johnson Xu, analist bij TokenInsight, in gesprek met Cointelegraph. “Ik verwacht na de halving een korte periode van chaos. Maar het netwerk zal kort daarop weer stabiliseren. Op lange termijn is de halving gunstig voor de industrie.”

Het voelt misschien als een rampscenario in wording, maar in een uitgebreid rapport van Blockware Solutions wordt uitgelegd dat het tegenovergestelde waar is. Als alle tumult achter de rug is, zijn de miners met een gezonde winstmarge overgebleven. Zij kunnen nu meer van de bitcoins die ze produceren bewaren: “als het kostentechnisch kán, zijn het de beste holders”, aldus Matt D'Souza van Blockware Solutions in de podcast van Anthony Pompliano.

Volgens hem werkt de halving als een voorjaarsschoonmaak en komt het Bitcoinnetwerk op belangrijke punten klaar te staan voor een nieuwe bullish periode. Een door de halving verkleind aanbod, een sterk netwerk van miners, centrale banken die grote hoeveelheden fiatgeld printen, en mensen en organisaties wereldwijd die een vraagteken zetten bij de functie en waarde van centralebankgeld.

Wordt Bitcoin sterker van de halving?

De halving is niet alleen het moment waarop de inkomsten van miners gehalveerd worden. Het is voor bitcoinfans ook een reden voor een feestje, omdat de belangrijkste cryptomunt weer een periode van om en nabij vier jaar heeft doorstaan.

Weer een era niet gehackt, niet verboden, niet stuk gegaan. Er maken weer meer mensen gebruik van, het is weer veiliger, en er zijn weer meer diensten en beleid op gemaakt. Bitcoins positie op financiële markten is verstevigd, gevestigde bedrijven hebben skin in the game, en het wordt door diverse centrale banken als geldvorm gezien. Iedere dag een beetje sterker.

Een tweede effect van de halving is dat bitcoins schaarser worden. Het aantal nieuwe bitcoins dat dagelijks door de markt geabsorbeerd moet worden halveert. Een uitwerking daarvan kan zijn dat de prijs zich met minder weerstand een weg omhoog kan banen, aangenomen dat de vraag op z’n minst constant blijft. Zo draagt ook de toegenomen schaarste bij aan een sterke(re) Bitcoin.

Tenslotte is de halving een moment waarop Bitcoin in de schijnwerpers komt te staan. Dat is ook in Nederland te merken.

“Wij merken dat er sinds maart ontzettend veel bitcoins worden gekocht. Dat gaat om kleine maar ook om grote hoeveelheden”, vertelt Davy Steven, directeur van BTC Direct. “De drukte doet denken aan eind 2017, toen was het zo druk dat wij geen nieuwe klanten meer konden aannemen.”

Ook bij LiteBit is de toegenomen interesse merkbaar. Het dagvolume op de Nederlandse exchange steeg van een ruime half miljoen dollar op 12 april naar 2,5 miljoen dollar op zondag 10 mei. “Een duidelijke trend in het volume”, vertelt Elliot Hagemeijer van LiteBit ons.

Dus, reden voor een feestje, maar zonder dj’s en samenkomsten. Het coronavirus gooit roet in het eten. Maar dat mag de pret niet drukken. “Eigenlijk gebeurt er op het moment suprême helemaal niets, maar toch willen we er met z’n allen bij zijn. We maken er een feestje van”, vertelt Boris van de Ven in gesprek met het AD. “Voor de bitcoingemeenschap is dit het startschot voor weer een nieuw tijdperk. De experimentele fase is voorbij en inmiddels heeft bitcoin ook wat economische waarde gekregen. Nu begint het langzaam tijd te worden voor een volgende stap.”

Kom je het feestje meevieren?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.