Na bitcoin halving ligt gemiddelde kostprijs BTC boven de 12.000 dollar

Over een kleine 85 dagen vindt de derde bitcoin halving plaats. Voor miners een spannend moment omdat hun beloning ineens halveert. Volgens analisten ligt de kostprijs van 1 BTC daarna minimaal op 12.000 dollar. Gaat dat miners de kop kosten?

MarktBitcoin

Na bitcoin halving ligt gemiddelde kostprijs BTC boven de 12.000 dollar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bitcoin halving

Nieuwe bitcoins worden op een vast tempo in omloop gebracht door miners. Dat tempo ligt vast in het protocol van Bitcoin en gaat over niet al te lange tijd flink omlaag: de halving.

In de media wordt vooral over de halving gerapporteerd vanuit het perspectief van de belegger of speculant. In plaats van 1.800 nieuwe bitcoins komen er dagelijks nog maar 900 op de markt. Het aanbod gaat in één keer met de helft omlaag. Of anders gezegd: bitcoins worden schaarser, en over het verband tussen de marktwaarde van Bitcoin en schaarste is de laatste maanden veel geschreven.

De verwachtingen zijn hooggespannen, maar niemand weet zeker of en wanneer de bitcoin-prijs gaat stijgen. Daarentegen is het voor miners wél zeker dat hun inkomsten direct gehalveerd worden. Dat leidt tot allerlei vragen, waaronder:

  • Wat wordt de kostprijs van 1 bitcoin na de halving?
  • Hoeveel miners kunnen operationeel blijven?
  • Welk effect heeft het op de veiligheid van het Bitcoin-netwerk?

We kijken naar wat analisten hierover te zeggen hebben.

Kostprijs minimaal 12.000 dollar

We starten met Marc van der Chijs, mede-oprichter van bitcoin-miningbedrijf Hut8. In deze podcast vertelt hij over een markt die op spanning staat. “De hashrate is nu extreem hoog, rond de 110 exahash per seconde”, aldus Van der Chijs. “Dat is zo ontzettend omhoog gegaan afgelopen jaar, terwijl de prijs niet echt meegestegen is. Dat betekent dat de meeste miners nu met verlies draaien. Met dik verlies denk ik.”

Van der Chijs denkt dat de gemiddelde kostprijs nu – dus voor de halving — minimaal tussen de 12.000 en 15.000 dollar ligt. Maar wat bezielt al die miners om met dergelijke kosten operationeel te blijven? “De apparatuur staat er toch al en ze houden de geminede bitcoins vast tot de prijs omhoog gaat”, vertelt Van der Chijs. Volgens de crypto-ondernemer scharen veel miners zich bij de speculanten die hopen dat de koers komende maanden een vlucht neemt.

Als we de door Van der Chijs genoemde bedragen als uitgangspunt zouden nemen, komt de kostprijs van 1 bitcoin na de halving ruim boven de $24.000 te liggen. Dat is een stuk hoger dan andere marktkenners aannemen.

CoinShares publiceert twee keer per jaar een uitgebreid rapport over de mining-industrie. In de meest recente uitgave zetten de onderzoekers de huidige kostprijs van 1 bitcoin op $6.100. Dat is een wereldwijd gemiddelde, met een aangenomen stroomprijs van vier dollarcent per kilowattuur, en een afschrijfperiode van 30 maanden voor de hardware waarmee de miners werken. Als we dit bedrag aanhouden, ligt de kostprijs van 1 bitcoin na de halving op minimaal 12.000 dollar.

Tenslotte pakken we er een analyse van TradeBlock bij. Gegeven de huidige hashrate (113 EH/s) en een stroomprijs van 6 dollarcent per kilowattuur komt volgens hen de huidige kostprijs uit op $6.851. Na de halving voorspelt TradeBlock een kostprijs van $15.062 – meer dan het dubbele, omdat het bedrijf vermoedt dat de moeilijkheidsgraad (difficulty) de komende maanden verder op gaat lopen.

Prijs moet stijgen

Geef 10 onderzoekers de opdracht om de kostprijs van 1 bitcoin te berekenen en je krijgt 10 verschillende bedragen. Dat komt omdat de kosten van veel factoren afhankelijk zijn, zoals de stroomprijs, het aantal concurrerende miners, aanschafkosten, afschrijvingskosten, verbeteringen in de efficiëntie van de mining-hardware, enzovoorts.

Toch lijkt iedereen het erover eens dat de kostprijs na de halving flink hoger komt te liggen dan de huidige marktwaarde van $9.700. “Als de prijs niet omhoog gaat, moeten er miners verdwijnen”, concludeert Van der Chijs. De kosten worden dan zo hoog dat faillissement de enige uitweg is.

CoinShares noemt in hun rapport naast de kostprijs een ander bedrag: het gemiddelde cashflow breakeven level. Onder dat bedrag kan het gemiddelde mining-bedrijf het niet meer uitzingen, met directe afname van rekenkracht tot gevolg. Eind 2019 lag dit punt volgens CoinShares op $3.900, en dus rond de $8.000 na de halving.

De verwachting is dat de totale rekenkracht op het Bitcoin-netwerk tot aan de halving blijft toenemen. De kostprijs stijgt daarmee verder omhoog. Of en hoeveel miners daarna operationeel kunnen blijven, hangt sterk af van Bitcoins koersontwikkeling. Er zijn grofweg twee scenario’s:

  1. De prijs stijgt de komende zes tot twaalf maanden naar (boven) de kostprijs. Miners kunnen opgespaarde bitcoins verkopen en operationeel blijven. Vermoedelijk heeft de halving dan beperkt effect op de hashrate (en dus de veiligheid) van het netwerk.

  2. Stijging van de prijs blijft uit of blijft achter. Er zijn miners die hun inboedel liquideren en hun bijdrage aan het netwerk staken. Er volgt een periode waarin een nieuw evenwicht moet ontstaan: de hashrate daalt, de kostprijs ook, en het is zoeken naar het punt waarop het netwerk stabiliseert.

De vorige halving vond plaats op 9 juli 2016. Toen had de gebeurtenis vrijwel geen direct effect op de hashrate of de prijs. Of het dit keer net zo rustig verloopt? Dat is afwachten. Maar welk scenario zich ook gaat afspelen, Bitcoin overleeft het wel.

In onze kennisbankserie over de komende halving gaan we dieper in op dit fenomeen, met morgen een stuk over de timing ervan. Vind je dat interessant? Volg ons dan op Twitter of Telegram, dan mis je geen artikel. Daar kun je ook terecht met vragen of suggesties voor artikelen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.