PwC brengt ambities Walmart China rondom voedselveiligheid naar VeChain’s blockchain

Walmart China wil graag de kwaliteit van geleverde voedingsmiddelen verbeteren. Blockchain gaat daarin een kernfunctie vervullen. Samen met PwC kwam het concern uit bij VeChain, die daarmee een mooie deal op zak heeft. Dit is er bekend.

Adoptie

PwC brengt ambities Walmart China rondom voedselveiligheid naar VeChain’s blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Walmart China volgt vele andere supermarktketens en gaat blockchaintechnologie inzetten om de kwaliteit van voedingsmiddelen te verbeteren én inzichtelijk te maken voor consumenten. Het volgt daarmee het Amerikaanse moederbedrijf, die al in 2017 experimenteerde met een op blockchain gebaseerd ‘food safety platform’ ontwikkeld door IBM.

VeChain als blockchainleverancier

Opvallend is dat Walmart China voor een publieke blockchain is gegaan. VeChain is gekozen als leverancier. Het ‘Walmart China Blockchain Traceability Platform’ is gebouwd op de VeChainThor Blockchain. Bij de totstandkoming zijn meerdere partijen betrokken, waaronder consultant PwC.

Deze toepassing van blockchaintechnologie is populair. In mei voorspelde onderzoeksbureau Gartner dat vóór 2025 twintig procent van alle supermarkten hun productieketen op deze manier inspecteerbaar gemaakt hebben. “Blockchain helpt om vertrouwen te geven aan klanten”, vertelt Joanne Joliet, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Primair door inzicht te geven in de productie van artikelen. Daarnaast heeft het een functie in bijvoorbeeld terugroepacties.”

Kortom: Het gebruik van blockchain geeft de consument (meer) zekerheid over de ingrediënten in de producten die ze aankopen. Zo stijgt het vertrouwen, en verhoogt de loyaliteit, en dat hoopt men onderaan de streep weer terug te zien.

Groeiplannen

Direct na de lancering van Walmart’s voedselplatform is er van 23 producten informatie op te vragen middels het scannen van een QR-code. Dat aantal wordt uitgebreid tot minstens 100 productlijnen. Daarbij ligt de focus op levensmiddelen en voedingswaren.

Walmart China speelt hiermee ook in op onrust rondom productechtheid in China. En dat is niet gek, aangezien er in een relatief korte periode diverse voedselschandalen zijn gepasseerd. Van verontreinigd melkpoeder voor baby’s, tot glow-in-the-dark varkensvlees. De Japanse ‘Amazon’ Rakuten schakelde onder anderen om die reden Techrock in om Chinese klanten de mogelijkheid te geven de echtheid van producten te verifiëren.

Voor investeerders in VeChain heeft de aankondiging van Walmart China geen windeieren gelegd. De koers steeg flink, en de activiteit op het mainnet is sinds 16 juni flink toegenomen. In hoeverre die activiteit direct gerelateerd is aan Walmart’s activiteiten is op het moment van schrijven onbekend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.