Supermarktketen PLUS komt met blockchainbananen

Binnenkort te koop bij een PLUS-supermarkt in de buurt: bananen waarvan de gehele productieketen bijgehouden wordt met behulp van blockchaintechnologie. En daar stopt het niet — volgens PLUS is er een logische vervolgstap.

Adoptie

Supermarktketen PLUS komt met blockchainbananen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Wereld Bananendag

Wist je dat het ieder jaar op 17 april Wereld Bananendag is? Wij waren ons er niet van bewust, dus in ieder geval hebben we naar aanleiding van het persbericht van PLUS iets geleerd.

Je kunt cynisch tot de conclusie komen dat er kennelijk overal een dag voor is, maar in het geval van de banaan is het zo gek nog niet. In totaal eten Nederlanders jaarlijks 1,3 miljard bananen. Dat zijn er bijna 75 tot 80 per persoon. Er worden er overigens ook een boel weggegooid: per jaar verdwijnen er wereldwijd zo’n 75 miljard (eetbare!) bananen in de prullenbak.

Blockchainbananen

De PLUS gaat blockchaintechnologie gebruiken om klanten te laten zien waar de bananen vandaan komen. En welke route ze afgelegd hebben. Samen met leverancier Fyffes en techpartner Supply Chain Information Management (SIM) gaat PLUS de hele keten van Colombiaanse Fairtrade-bananen in kaart brengen.

Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS Retail: “Bij PLUS staan we voor Goed Eten. En Goed Eten komt uit een gezonde keten. In 2010 maakten wij als eerste Nederlandse supermarkt de keuze om uitsluitend nog Fairtrade bananen te verkopen. Bananen zijn al jaren het meest verkochte artikel in de supermarkt. Voldoende reden om een volgende stap te zetten, want hier kunnen we impact mee maken.”

Klimaatneutraal

Het in kaart brengen van de productieketen draagt bij aan eerlijke lonen, en de leefbaarheid van de boeren die de bananen grootbrengen. Dat is mooi, en volgens de supermarktketen is er een logische vervolgstap: zorgen voor een goed milieu.

De teelt van bananen kent volgens PLUS “verschillende milieu-uitdagingen”, en de impact van de teelt op het klimaat moet teruggebracht kunnen worden. Door die impact in kaart te brengen, daarna te kijken of de CO2-productie verminderd kan worden, kan ten slotte wat onder aan de streep overblijft gecompenseerd worden. In hoeverre dit een haalbaar doel is, wordt door PLUS nog onderzocht.

Het idee is om alle verzamelde gegevens vast te leggen op SIM’s blockchain. Gaat dat lukken, ligt er later dit jaar een klimaatneutrale blockchainbanaan bij PLUS in de schappen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.