Citroenen en sinaasappelen van Carrefour Italia op de blockchain

De grootste supermarktketen in Italië, Carrefour Italia, breidt het gebruik van blockchaintechnologie uit. Naast kip wordt nu ook de toeleveringsketen van sinaasappelen en citroenen erop vastgelegd. 

Adoptie

Citroenen en sinaasappelen van Carrefour Italia op de blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Early adopter

Carrefour Italia is één van de eerste supermarktketens die het gebruik van blockchaintechnologie heeft omarmd. In september 2019 kwam naar buiten dat de toeleveringsketen van kippenvlees op die manier inzichtelijker wordt gemaakt. Daar komen nu levensmiddelen bij: sinaasappelen en citroenen.

Het citrus maakt deel uit van het merk Filiera Qualità Carrefour. Dit is een productlijn die is gewijd aan kwaliteit en duurzaamheid, zonder dat de telers ervan uitgeperst worden.

Inzicht voor consumenten

Consumenten kunnen de gegevens over de toeleveringsketen inzien door een QR-code op het etiket te scannen. Eenmaal ingevoerd zijn die gegevens niet meer te wijzigen, aldus Giovanni Panzeri, directeur van Carrefou Italia. 

Panzeri: "We zijn trots op de resultaten die we tot nu toe hebben behaald met blockchain-technologie. Het wekt nieuwsgierigheid van klanten, die steeds meer waarde hechten aan transparantie van toeleveringsketens. Daarnaast was het een goede mogelijkheid om telers erbij te betrekken. De blockchain vertegenwoordigt een vertrouwensband tussen Carrefour Italia, de klant en de telers."

Act for Food

De toepassing van blockchaintechnologie maakt deel uit van het Act for Food programma van Carrefour Italia. Het doel daarvan is om de supermarktketen als leider te positioneren op het gebied van voedseltransitie. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat er wereldwijd meer focus komt te liggen op verantwoorde en duurzame voeding.

Bij Albert Heijn zijn ze ook bezig met blockchaintechnologie, onder andere om het traceren van de herkomst van producten te vereenvoudigen. Samen met Refresco hebben ze met blockchaintechnologie de productieketen van eigen merk houdbare sinaasappelsap inzichtelijk gemaakt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.