Supermarktketen Albertsons gaat blockchain gebruiken om productie bindsla te volgen

Albertsons, de op één na grootste Amerikaanse supermarktketen, gaat deelnemen aan IBM’s Food Trust Network. Met een pilot wil de keten erachter komen of deelname aan het netwerk de voedselveiligheid ten goede komt.

Adoptie

Supermarktketen Albertsons gaat blockchain gebruiken om productie bindsla te volgen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Blockchain-sla

Het eerste product waarvan de productieketen gevold gaat worden is bindsla, ook bekend als Romeinse sla. Heel concreet wordt er gekeken of de voedselveiligheid van boterhammen en salades verbeterd kan worden, door inzicht te krijgen de hele productieketen van de levensmiddelen.

De sla is recent in verband gebracht met een uitbraak van de E. coli-bacterie. De bacterie is een belangrijke veroorzaker van ziekte in de Verenigde Staten. De meest recente uitbraak zorgde voor 62 zieken in 16 staten, waarvan er 25 in het ziekenhuis terechtkwamen.

Na het signaleren van zo’n uitbraak, worden de producten in de meeste gevallen teruggeroepen. Dat kan een hele operatie zijn, waarbij meerdere leveranciers betrokken zijn. Bovendien kan een deel van de producten al verkocht zijn, en met een beetje ongeluk is het in een heel scala een levensmiddelen verwerkt.

Je kunt je voorstellen dat precies weten wat er gebeurd is met een geïnfecteerd product dat proces vereenvoudigd.

Tachtigste deelnemer

Albertsons Companies is de tachtigste deelnemer aan IBM’s voedselnetwerk. Wellicht zegt de naam ‘Albertsons’ je niet zoveel. Met 2.200 winkels en meer dan 250.000 medewerkers is het de op één na grootste supermarktketen van Amerika. Jaarlijks wordt er meer dan $60 miljard dollar omgezet. Het is vergelijkbaar met het concern Ahold-Delhaize, waar Albert Heijn onderdeel van is.

“Blockchaintechnologie heeft de potentie om de manier waarop we met onze versproducten omgaan te hervormen”, vertelt Anuj Dhanda, CIO bij Albertsons Companies. “Voedselveiligheid is een belangrijke stap. Daarnaast is de mogelijkheid om iedere beweging van onze producten te kunnen volgen voor onze klanten een krachtige functionaliteit.”

Ook vanuit het Amerikaanse centrum ter voorkoming van ziekten (CDC) wordt gezocht naar nieuwe manieren om besmetting te voorkomen of signaleren. “Daarom zoeken winkeliers naar nieuwe technologie om de infrastructuur ten grondslag aan de supply chain van voedsel te verbeteren”, vult Jerry Noland aan. Noland werkt als VP van voedselveiligheid bij Albertsons.

IBM’s oplossing is gebouwd op Hyperledger Fabric. Nieuwe deelnemers hoeven enkel een maandelijks abonnement af te nemen om mee te doen. Ze kunnen vervolgens met regels aangeven welke gegevens publiek inzichtelijk zijn en aangeven hoe lang dat kan. Ook in Nederland wordt blockchaintechnologie gebruikt voor dit doeleinde. Recent kwam Albert Heijn naar buiten met het bericht dat de productieketen van eieren op deze manier gevolgd kan worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.