Check je ei: Albert Heijn gebruikt blockchain om productieketen eieren inzichtelijk te maken

Ben je benieuwd waar Albert Heijn zijn eieren vandaan haalt? Dat kan je nu eenvoudig controleren. De supermarktketen maakt gebruik van blockchaintechnologie om inzicht te geven in de volledige eierketen, “van ei tot Z”. Dit is erover bekend.

Adoptie

Check je ei: Albert Heijn gebruikt blockchain om productieketen eieren inzichtelijk te maken
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vanaf dinsdag is de gehele productieketen van Albert Heijn-eieren volledig inzichteljik. Niet van alle eieren. Het gaat om de eieren met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. Op die eieren staan twee unieke codes. Daarmee kan je precies achterhalen wanneer het ei is gelegd.

“Van ei tot Z”

Op check-je-ei.nl vind je zo informatie over de pluimveehouderij, de kippen, en de stal. Je ziet ook precies welke bedrijven jouw ei hebben verwerkt voordat het op je bord terecht kwam. De openheid moet klanten het vertrouwen geven dat alle deelnemers aan de ‘eierketen’ zich inzetten voor milieu en dierenwelzijn.

De verzamelde data komt onder anderen van veertig Nederlandse pluimveehouders. Centrale thema’s voor de deelnemers aan de keten zijn duurzaamheid, dierenwelzijn, en innovatie. In totaal gaat het jaarlijks om vele miljoenen verkochte eieren.

Gebruik van blockchain

Volgens Albert Heijn wordt er gebruikgemaakt van “een decentrale ‘gedistribueerde’ database” die “afzonderlijke blokjes informatie toevoegt over elke productiestap”. De technologie wordt verzorgd door partner Supply Chain Information Management (SIM). Leontien Hasselman-Plugge, CEO van SIM:

“We zorgen ervoor dat alle informatie in een productieketen beschikbaar is, zodat duidelijk is waar, onder welke omstandigheden en door wie de producten zijn gemaakt. En vooral dat deze informatie te vertrouwen is.”

Hoe de integriteit van de gegevens die worden opgeslagen wordt gecontroleerd is nog een vraagteken. Desondanks is het goed om te zien dat het Nederlandse bedrijfsleven stappen zet met de inzet van nieuwe technologie en met de werking ervan experimenteert.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.