Canadese exchange QuadrigaCX wordt deze week failliet verklaard

De kogel is door de kerk. Door een uitspraak van de Canadese Hoge Raad wordt cryptocurrency exchange QuadrigaCX voor het einde van de week failliet verklaard. Gaan we het laatste hoofdstuk in?

ExchangeQuadrigacx

Canadese exchange QuadrigaCX wordt deze week failliet verklaard
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Failliet verklaard

Afgelopen vrijdag schreven we over nieuwe ontwikkelingen in het gerechtelijk proces rondom de Canadese exchange QuadrigaCX. Adviseur Ernst & Young (EY) stelde voor om de exchange failliet te verklaren. De rechtbank gaat mee met het voorstel. Voor het einde van de week zou de exchange failliet verklaard moeten zijn.

Op dit moment is de exchange officieel nog operationeel. Het draait onder de Companies’ Creditors Arrangement Act (CCAA) sinds het einde van januari. Onder de CCAA mag niet tegen het bedrijf geprocedeerd worden door schuldeisers.

In totaal is er nog $136 miljoen aan cryptovaluta kwijt. Nog eens $53 miljoen staat bij derde partijen. Een bedrag dat ook niet zomaar teruggehaald is, aangezien die derde partijen mogelijk tot de schuldeisers behoren.

Het is niet zo dat de exchange direct na het faillissement alle schuldeisers op de stoep heeft staan. Vanwege eerdere uitspraken blijft de bescherming die de exchange nu heeft nog even intact. Het volgende moment dat over die bescherming wordt gesproken is 18 april.

Assets van weduwe bevroren

De rechter heeft ook de aanvraag om de assets van Gerald Cotton, de overleden eigenaar van de exchange, en Jennifer Robertson, de weduwe van Cotton, te bevriezen. “Mogelijk dat er geld van Quadriga is gebruikt om assets aan te kopen die niet op de balans van QuadrigaCX te vinden zijn”, vertelt EY.

Robertson kan twee aangewezen bankrekeningen blijven gebruiken, maar de activiteit ervan wordt in de gaten gehouden door EY. Zo lijkt langzaamaan het vergrootglas te verschuiven van het verloren geld naar het reilen en zeilen van QuadrigaCX en daaraan betrokken personen.

De kans is groot dat met het faillissement het laatste hoofdstuk van de exchange is ingegaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.