Update QuadrigaCX: weduwe CEO ontkent verbergen cryptovaluta, vraagt extra tijd

De Canadese exchange QuadrigaCX kwam groot in het nieuws. De CEO ervan is overleden, en daarmee is ook de toegang tot miljoenen dollars aan cryptovaluta kwijtgeraakt. Inmiddels zijn we ruim 3 weken verder. Wat is de stand van zaken?

VeiligheidQuadrigacx

Update QuadrigaCX: weduwe CEO ontkent verbergen cryptovaluta, vraagt extra tijd
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Geld staat vast

QuadrigaCX, de grootste Bitcoin-exchange van Canada, is miljoenen dollars kwijtgeraakt. Het is niet gestolen. Het staat ergens achter slot en grendel, in zogeheten cold storage, en er is niemand meer die de sleutel heeft. Degene met toegang is overleden, en dat was een scenario waar niemand bij de exchange aan heeft gedacht.

Volgens de laatste telling staat er zo'n $136 miljoen vast in ontoegankelijke portemonnees. De overgebleven bestuurders van de exchange proberen de sleutels ervan te vinden, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Weduwe ontkent verbergen cryptovaluta

Het opvallende verhaal van QuadrigaCX werkt inspirerend. Het leidt tot nieuwe verhalen, waarin mensen een verklaring zoeken voor wat er is gebeurd. Zo zou de eigenaar niet dood zijn, en samenzweren met Jennifer Robertson, zijn vrouw. 

In een beëdigde verklaring (PDF) ontkent Robertson:

“De aandacht die mijn rol als directeur met zich meebrengt is ongewenst. In online commentaar dat mij onder ogen is gekomen, wordt gesteld dat ik assets zou verbergen, of dat ik tegen het algemeen belang in handel. Dat is niet waar.”

Meer tijd nodig

De zaak ligt bij de Canadese rechtbank. In eerste instantie kreeg QuadrigaCX 30 dagen de tijd om het missende geld op te sporen. Je kunt het zien als bescherming tegen de eisers die aan de zijlijn staan te wachten. Zij kunnen in deze periode nergens aanspraak op maken. Het bestuur van de exchange vraagt om 45-60 dagen extra tijd, zodat ze in alle rust de zoektocht naar het geld door kunnen zetten.

Er is een petitie gestart door een aantal crediteuren. Zij willen dat de aanvraag niet wordt goedgekeurd, en dat er tot strafvervolging wordt overgegaan. Of dat nuttig is? Dat is de vraag. Er is op dit moment geen geld (vrij) om geldeisers te betalen, dus het goedkeuren van de periodeverlenging ligt voor de hand. Toegang krijgen tot het geld zou in ieders belang zijn.

Herstructurering

In de eerder genoemde verklaring vraagt Robertson goedkeuring voor het aanwijzen van een nieuw bestuurslid. Peter Wedlake, gepensioneerd partner van auditor Grant Thornton, zou chief restructuring officer (CRO) moeten worden. Thornton zou beter geschikt zijn om de organisatie te herstructureren en de zoektocht naar het verloren geld te leiden.

In een motie (PDF) die afgelopen maandag is ingediend stelt het bedrijf dat “de onafhankelijkheid van de CRO ten goede komt aan het behartigen van de belangen van alle betrokkenen”. Bovendien zou de “niet onbesproken betrokkenheid van Robertson ermee geadresseerd zijn”.

Al het geld dat wél toegankelijk was is naar een derde partij gestuurd. Ernst & Young is aangewezen als procsbegeleider en beheert de saldi (PDF). In totaal is er 51 BTC, 951 ETH, 33 BCH, 2.000 BTG, en 822 LTC verzonden.

Wordt vervolgd!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.