Cryptocurrency exchange QuadrigaCX binnenkort failliet verklaard?

Nieuwe ontwikkelingen in het gerechtelijk proces rondom de Canadese exchange QuadrigaCX. Adviseur Ernst & Young (EY) stelt voor om de exchange failliet te verklaren. Betekent dit dat $136 miljoen aan crypto definitief verloren is gegaan?

RegelgevingQuadrigacx

Cryptocurrency exchange QuadrigaCX binnenkort failliet verklaard?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In een recent uitgebracht rapport (PDF) stelt EY dat de crediteuren van de exchange “er baat bij hebben” dat het proces veranderd wordt van herstructureringsproces (CCAA) naar faillisement (BIA). EY is zogeheten ‘court monitor’, en is aangewezen als onpartijdige deelnemer aan het proces die dient als oren en ogen van de rechtbank.

Kleine kans dat Quadriga deze klap te boven komt

“De transitie van CCAA naar BIA stroomlijnt de werkzaamheden, verlaagt het aantal professionals dat bij het proces betrokken is, en geeft de curator aanvullende onderzoeksmogelijkheden”, stelt EY. De monitor gaat verder:

“Zoals in eerdere rapporten is gemeld, is het huidige doel van de herstructurering om data en assets veilig te stellen. Maar gegeven de omstandigheden is de kans klein dat Quadriga zich vanuit die herstructurering kan herpakken.”

Met andere woorden: EY heeft er weinig vertrouwen in dat een herstructurering van QuadrigaCX (nog) mogelijk is. Officieel mag er tijdens deze periode van herstructurering niet door crediteuren en andere belanghebbenden tegen de exchange geprocedeerd worden. Die situatie verandert als de exchange failliet wordt verklaard.

$136 miljoen kwijtgeraakt?

EY stelt in het rapport dat het onderzoek naar Quadriga’s verloren geld bijna klaar is. Ergens de komende weken wordt het definitieve onderzoeksrapport gepubliceerd. In het rapport dat aanleiding gaf om dit artikel te schrijven worden nog geen bedragen genoemd.

Het lijkt erop dat er meer dan 130 miljoen dollar aan cryptovaluta definitief is kwijtgeraakt. De wallets die gevonden zijn bleken leeg te zijn. Enkele betalingsverwerkers zouden nog geld van de exchange hebben staan, maar samen komen ze niet in de buurt bij het bedrag dat verloren is gegaan.

Ten slotte vertelt EY dat er een zogeheten ‘Asset Preservation Order’ is ingediend. Dat is een manier om ervoor te zorgen dat zowel fysieke als digitale middelen bevroren worden. “Het gaat om assets van Cotton Estate, Ms. Robertson [de weduwe], Seaglass Trust, Robertson Nova Consulting Inc., en Robertson Nova Property Management Inc.”. Mogelijk dat er geld van Quadriga is gebruikt om assets aan te kopen die niet op de balans van QuadrigaCX te vinden zijn.

Waarschijnlijk horen we binnen enkele weken meer!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.