Rechter geeft QuadrigaCX 45 dagen extra voor zoektocht naar cryptovaluta

Een Canadese rechter heeft QuadrigaCX wat ademruimte gegeven. De exchange krijgt 45 extra dagen om de zoektocht naar bijna $140 miljoen aan cryptovaluta door te zetten. Er zijn 3 nieuwe ontwikkelingen.

ExchangeQuadrigacx

Rechter geeft QuadrigaCX 45 dagen extra voor zoektocht naar cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Extra tijd

De zaak ligt bij de Canadese rechtbank. In eerste instantie kreeg QuadrigaCX 30 dagen de tijd om het missende geld op te sporen. In die periode mocht de exchange nog niet aangeklaagd worden. Je kunt het zien als bescherming tegen de eisers die aan de zijlijn staan te wachten.

Het bestuur van de exchange vroeg om 45-60 dagen extra tijd, zodat ze in alle rust de zoektocht naar het geld door kunnen zetten. Aan die wens is invulling gegeven. Rechter Michael Wood heeft QuadrigaCX 45 extra dagen gegeven. Ook in deze aanvullende periode kunnen schuldeisers nog geen procedure beginnen.

Nieuwe bestuurder

Jennifer Robertsen, de weduwe van Quadriga's CEO Gerald Cotten, heeft ook gevraagd of ze een nieuw bestuurslid mocht introduceren: Peter Wedlake. Hij zou aangesteld worden als chief restructuring officer (CRO) en verantwoordelijk worden voor de (dagelijkse) leiding van de exchange. De rechter heeft ook dit verzoek goedgekeurd.

Om te voorkomen dat er dubbel werk gedaan wordt, krijgt Wedlake via monitor Ernst & Young (EY) te horen waar zijn inbreng gewenst is. Om de kosten verder te drukken brengt Wedlake enkel zijn uren in rekening, in plaats van een (duur) maandtarief. Het doel ervan is om de taart voor schuldeisers zo groot mogelijk te houden.

Amazon

De Canadese rechter heeft Amazon Web Services opgedragen om gegevens die gerelateerd zijn aan Quadriga over te dragen. Een advocaat van EY gaf aan dat Amazon niet tegenwerkt, maar simpelweg niets kon doen zonder gerechtelijk bevel.

Ten slotte liet de rechter nog vallen dat hij hoopt binnenkort met betalingsverwerkers te spreken die nog geld van QuadrigaCX in beheer hebben. Hij zet de zaak bewust op scherp: “Sommige bedrijven moeten misschien gesommeerd worden om op de rechtbank te verschijnen. Voor nu is het acceptabel om vertegenwoordigers van de verwerkers telefonisch te spreken.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.