Overleden CEO van QuadrigaCX betaalde in 2018 geldopnames van gebruikers met eigen geld

Gerald Cotten, de overleden oprichter en CEO van cryptocurrency exchange QuadrigaCX, gebruikte in 2018 z’n eigen geld om geldopnames van klanten te betalen. Het volgende hoofdstuk van Quadriga's soap?

ExchangeQuadrigacx

Overleden CEO van QuadrigaCX betaalde in 2018 geldopnames van gebruikers met eigen geld
0%
De redactie
Door De redactie

Er is bíjna een week voorbij gegaan zonder nieuwe ontwikkelingen rondom QuadrigaCX (QCX). Het leeuwendeel van het geld is nog kwijt, en de exchange heeft nog een dag of 36 om ermee op de proppen te komen.

Bevroren geld

Uit een nieuw statement, gepubliceerd door advocatenkantoor Stewart McKelvey, blijkt dat Cotten met z’n eigen de exchange overeind heeft gehouden. Jennifer Robertson vertelt:

“Ik had geen directe kennis van de manier waarop Gerry de zaak bestuurde. Hij heeft me wel verteld dat hij eigen geld in QCX stopte om geldopnames van klanten te kunnen betalen in 2018. Dat was nodig omdat de CIBC (Canadian Imperial Bank of Commerce) de rekeningen had bevroren. Ik geloof dat Gerry altijd het beste voor heeft gehad met de zaak en z’n klanten.”

Uit het statement blijkt ook dat Stewart McKelvey zich terugtrekt en de exchange niet langer representeert. Het zou om belangenverstrengeling gaan, ontdekt door monitor Ernst & Young (EY). Details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Geld ontbreekt nog

QCX is nog altijd op zoek naar meer dan $100 miljoen aan cryptovaluta. EY ziet toe op dat proces als onafhankelijke ‘monitor’ - de consultancy-club fungeert als oren en ogen van de rechtbank.

Tot de dag van vandaag is er slechts aan fractie van het verloren geld teruggevonden. Het meest opmerkelijke tot nu toe is waarschijnlijk het feit dat de gevonden cold wallets leeg bleken te zijn

Dat leidt tot de vraag: heeft de exchange überhaupt zoveel cryptogeld op voorraad gehad, of speelden er nog andere dingen? Vermoedelijk druppelt er komende weken meer informatie over binnen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.