2020: Het jaar van de halving en bitcoin als het digitale goud

Voor bitcoin was 2020 een jaar van diepe dalen en hoge pieken. Na de halving schreef de munt nieuwe prijsrecords en werd met verve een plek op de wereldmarkt ingenomen als het digitale goud. We blikken terug op een bewogen bitcoinjaar.

MarktBitcoin

2020: Het jaar van de halving en bitcoin als het digitale goud
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

De halving

In mei dit jaar werd de halving verwacht. Elke 210.000 blocks halveert het aantal nieuwe bitcoins dat in elk nieuw block in omloop wordt gebracht. Als je uitgaat van gemiddeld tien minuten per block dan is dat ongeveer elke vier jaar. Een zeldzame gebeurtenis met grote gevolgen. De beloning die de miners krijgen voor het beveiligen van het netwerk met hun rekenkracht halveert van het ene op het andere moment. Komen ze daardoor in de problemen?

In aanloop naar de halving schreven we er een diepgaande serie over:

De halving is goed gegaan. Dat betekent dat bitcoin weer een risico kan wegstrepen. Weer een manier minder waarop bitcoin kan doodgaan. Op 11 mei vierden we daarom een feestje toen het 630.000ste block aan de bitcoin-blockchain werd toegevoegd. Onze vrienden van De Bitcoin Show hadden een livestream opgetuigd waar we met vertegenwoordigers van de Nederlandse bitcoin-community zoals Madelon Vos, Sjors Provoost en PlanB het historische moment beleefden.

Het digitale goud

Met de halving is ook de inflatie gehalveerd, van 3,6% naar 1,8% per jaar. Bitcoin is op slag twee keer zo schaars geworden. Deze schaarste is precies wat het aantrekkelijk maakt voor investeerders. Het monetaire beleid ligt vast in de broncode. Niemand kan zomaar extra bitcoins maken. Overheden, centrale banken en techbedrijven niet, maar ook de miners en investeerders niet.

Het aanbod van nieuwe bitcoins is nog minder gevoelig voor vraag dan goud. Daar zullen de gouddelvers harder gaan werken en meer goud produceren als de koers hoger wordt. Als bitcoindelvers harder gaan werken dan zorgt dat niet voor meer nieuwe bitcoins, maar voor meer beveiliging van het netwerk.

‘Bitcoin is het goud van de 21ste eeuw’, schreef Tom Fitzpatrick, analist van Citi, in een recent rapport. Op basis van technische analyse bepaalde hij voor bitcoin een koersdoel van $318.000 in december 2021.

Nu centrale banken hebben aangekondigd de rente nog jarenlang laag te houden, en op zoek te gaan naar hogere inflatie, neemt de interesse in bitcoin toe. Dit is wat MicroStrategy schreef in het persbericht waarmee het bedrijf de aankoop van bitcoin aankondigde:

Bij het overwegen van verschillende soorten activa om in te investeren, zag MicroStrategy dat de bijzondere eigenschappen van Bitcoin niet alleen een redelijke afdekking tegen inflatie bieden, maar ook het vooruitzicht op een hoger rendement dan andere investeringen.

Dit verklaart ook waarom de koers nu zo snel stijgt. Iedereen die uit bitcoin wilde stappen heeft dat de afgelopen jaren kunnen doen. De vraag overstijgt het aanbod aan nieuwe bitcoins. Alleen al de bitcoinaankopen van bitcoinfonds Grayscale zijn ongeveer gelijk aan wat er in totaal aan nieuwe bitcoin in omloop werd gebracht. En dus stijgt de prijs.

Op de term ‘het digitale goud’ kwam ook commentaar:

  • Bitcoin is veelzijdiger. In deze podcast met Stephan Livera legde Saifedean Ammous het zo uit: Goud is geschikt om waarde door de tijd te verplaatsen (oppotmiddel). Euro's en dollars zijn geschikt om waarde tussen bezitters te verplaatsen (ruilmiddel). Bitcoin combineert die twee.

  • Bitcoin heeft veel meer ruimte om te groeien. In deze podcast met Anthony Pompliano legde Bloomberg-journalist Ed van der Walt het zo uit: Goud is een store of value, het bewaart al duizenden jaren je koopkracht over lange periode. Bitcoin heeft twee opties, het mislukt en gaat naar nul, of het vergroot je koopkracht enorm. Een asymmetrische belegging dus.

  • Bitcoin wordt al voor veel meer gebruikt dan alleen waarde-opslag. In deze Twitter-draad noemt Alex Gladstein, strateeg bij de Human Rights Foundation, een tiental voorbeelden van landen waar bitcoin een belangrijke rol speelt in het geldsysteem.

Bitcoin heeft de potentie om een wereldwijd geldsysteem te worden dat ook daadwerkelijk door een groot deel van de wereldbevolking gebruikt wordt. Maar dat is nog erg ver weg. Daarvoor moet het nog heel veel gebruiksvriendelijker worden. Denk aan lagere kosten, hogere snelheid en vergevingsgezinder dan nu. We schreven dit jaar een artikel over de adoptiecurve van bitcoin, en de ‘chasm’ die overbrugd moet worden.

En terwijl wereldwijd tienduizenden programmeurs en ondernemers bouwen aan de technologie en het ecosysteem om het mogelijk te maken, is het prima dat men vooral over bitcoin praat als digitaal goud!

De komst van institutionals

Het zijn de institutionals – professionele beleggers, fondsen en beursgenoteerde bedrijven – die bitcoins positie als digitaal goud in steen gebeiteld hebben. MicroStrategy gooide de hoogste ogen, maar was niet de eerste én niet de enige. Neem bijvoorbeeld de volgende vooraanstaande geldbeheerders die zich in 2020 positief over bitcoin hebben uitgesproken als investering:

Het markeert een einde van een meme die al jaren in de bitcoinwereld rondwaart: de komst van institutionals, vaak verwoord als ‘het grote geld dat aan de zijlijn wacht om de markt te betreden’. In 2020 namen de eerste professionele beleggers een sprong in het diepe. En, evenzo belangrijk, dat deden ze met argumenten die bitcon als investering verder legitimeren, vaak voordat bitcoin bewees dat ook het glazen prijsplafond van 20.000 dollar een neembare horde was.

Het stock-to-flow model

In maart 2019 publiceerde de anonieme analist PlanB zijn inmiddels legendarische artikel over het verband tussen de schaarste en de marktwaarde van bitcoin. Het koersdoel van $55.000 na de halving in 2020 leek met $4000 die toen op de borden stond nog ongelofelijk ver weg.

In 2020 publiceerde PlanB een tweede model dat verschillende fases van bitcoin vergelijkt met bestaande assets zoals goud en zilver - en later ook vastgoed en diamanten. Het koersdoel van dit model voor de huidige bull market is met $288.000 nog een stuk hoger.

De essentie van het model is dat er een sterk verband is tussen de schaarste, uitgedrukt in de verhouding tussen de hoeveelheid ‘boven de grond’ en de hoeveelheid die jaarlijks gedolven wordt, en de totale waarde van alle bitcoins, en dus de koers. Het model heeft analisten wereldwijd geholpen om de dynamiek en het ritme van bitcoin te begrijpen en kwantificeren.

Het model geeft geen precieze timing. Als vuistregel zegt PlanB dat de koers elk jaar onder en boven de modelprijs zou moeten zijn. Voor 2020 is dat gelukt, vooral omdat de modelprijs aan het begin van het jaar, voor de halving, vrij laag lag. In de meest gebruikte versie van het model ligt de modelprijs nu al rond de $100.000 - en dus zou komend jaar de koers daarboven moeten komen om te voorkomen dat het model gefalsifieerd wordt.

Prijs doet ertoe

Het jaar 2020 gaat de boeken in als het jaar waarin bitcoin een nieuw prijsrecord schreef. In eerste instantie lukte het niet om definitief korte metten te maken met de prijsgrens van 20.000 dollar. Maar op 16 december brak ook dat glazen plafond.

Vaak wordt over bitcoin geschreven vanuit een sociologisch, technologisch of economisch perspectief. Net zo belangrijk is de speltheorie die ten grondslag ligt aan bitcoin, een blauwdruk van incentives, aanmoedigingen en beloningen die vereist dat de prijs van bitcoin de komende jaren blijft stijgen.

Neem de interactie tussen de prijs van 1 bitcoin en de veiligheid van het netwerk. Bitcoin heeft decentralisatie van miners nodig als beveiliging tegen kwaadwillenden. En om decentralisatie mogelijk te maken, is een adequaat beveiligingsbudget nodig. Op dit moment is het beveiligingsbudget zo’n $18 miljoen per dag, gebaseerd op de uitgifte van 900 btc per dag en een prijs van 20.000 dollar per btc. Daarmee is de beveiliging prima in orde, maar over 10 jaar is van dat budget nog maar 2,2 miljoen dollar over. Nog tien jaar later moet het netwerk het met 200.000 dollar doen. Dan ligt het bitcoinnetwerk voor het oprapen voor kwaadwillenden, tenzij... de bitcoinprijs stijgt.

Maar dat is niet de enige reden dat de prijs van bitcoin ertoe doet. De nieuwe all time high staat ook voor bevestiging voor mensen met skin in the game. Er zijn allerlei mensen en bedrijven die hun ziel en zaligheid in bitcoin gestopt hebben. Door er zelf in te investeren of anderen te adviseren dat te doen. Door hun bedrijf eraan te committeren. Voor hen is deze doorbraak een bevestiging: ‘ik had het bij het juiste eind’. Andersom werkt het ook. Denk aan journalisten of adviseurs die het keer op keer als bubbel bestempelden. Daar kan definitief een streep doorheen.

Tot slot

Na elke bull market zijn er wel een paar mensen die kunnen laten zien dat ze het verloop nauwkeurig voorspeld hebben. Dat heet survivorship bias. Van de tienduizend anderen die het fout voorspelden hoor je niets meer.

Met wat we nu weten lijkt het komende jaar een heel sterk jaar te worden voor bitcoin, waarbij steeds meer professionele beleggers bitcoin kopen voor grote sommen euro's en dollars. Met als verhaal dat bitcoin het digitale goud is en als belangrijkste onderbouwing de schaarste.

Zo markeert 2020 het sluiten van een hoofdstuk en een nieuw begin. Het grote onbekende, maar gevuld met mogelijkheden en kansen. Er staan ons ongetwijfeld nog onverwachte gebeurtenissen te wachten, met flink wat schommeling in de prijs tot gevolg. Omhoog en omlaag, maar zoals het er nu uitziet vooral omhoog! 

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.