Japan krijgt groen licht FATF voor bouw SWIFT-netwerk voor crypto

Onlangs zijn FATF-aanbevelingen aangenomen met ingrijpende gevolgen. Japan doet een poging die consequenties te concretiseren. Naar verluidt werkt het Japanse ministerie van Financiën aan een SWIFT-netwerk voor... crypto?!

Markt

Japan krijgt groen licht FATF voor bouw SWIFT-netwerk voor crypto
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“De Japanse overheid leidt een globaal initiatief om een internationaal netwerk voor cryptobetalingen op te zetten, soortgelijk aan het op banken gerichte SWIFT-netwerk”, schrijft Reuters. Volgens ‘een persoon bekend met de materie’ heeft het netwerk enkele jaren nodig om tot stand te komen. Anonimiteit van de bron zou nodig zijn omdat het om niet-publieke informatie gaat.

FATF-aanbevelingen

“We staan niet toe dat cryptovaluta het equivalent worden van geheime bankrekeningen”, aldus Steven Mnuchin, minister van Financiën in de VS. Hij spreekt voor alle leden van de FATF, een intergouvernementele task force die zich bezighoudt met de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme.

Als je alle aanbevelingen rondom witwassen en terrorismefinanciering zou platslaan, blijft er over dat toezichthouders precies willen weten wat er binnen geldstromen (wereldwijd) gebeurt. Omdat cryptovaluta waarde vertegenwoordigen, moet ook deze asset class eraan geloven. Kortom: cryptocurrency exchanges en andere dienstverleners moeten persoonsgegevens met elkaar gaan delen.

SWIFT voor crypto?

Hoe aan crypto gerelateerde dienstverleners die gegevens moeten uitwisselen heeft de FATF in het midden gelaten. ‘Dat mag de markt uitzoeken’, zal er zijn gedacht.

Banken hebben te maken met soortgelijke regels. Het SWIFT-netwerk wordt gebruikt voor communicatie tussen banken, onder anderen om persoonsgegevens tussen financiële instellingen uit te wisselen. Wereldwijd zijn er meer dan 8.000 financiële instellingen uit circa 200 landen op aangesloten.

Het Japanse idee blinkt dus niet uit in originaliteit. Hoewel, in hoeverre het écht op SWIFT gaat lijken is onbekend. Details erover ontbreken, en gezien de tijdlijn is het de vraag of er überhaupt al over details is geprakkiseerd. Niet onverwacht heeft de FATF groen licht gegeven om de plannen verder te verkennen. Iedere bijdrage aan het verkrijgen van controle over het financiële stelsel is in dat licht mooi meegenomen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.