Starbucks gebruikt blockchain om productie koffiebonen te volgen

Starbucks vernieuwt de manier waarop het de reis volgt die een koffieboon aflegt van boerderij naar gevulde koffiemok. Samen met Microsoft werkt het aan een op blockchain gebaseerde oplossing.

Adoptie

Starbucks gebruikt blockchain om productie koffiebonen te volgen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Starbucks schrijft al een tijdje over ‘duurzame koffie’. Onlangs publiceerde Microsoft een verhaal over de manier waarop Starbucks nieuwe technologie inzet om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Daarin wordt ook verteld over de inzet van blockchaintechnologie voor het volgen van de reis die door koffiebonen wordt afgelegd in de productieketen.

Inzicht in de keten

Het koffiebedrijf ontwikkelt een feature voor z’n mobiele app waarmee klanten informatie kunnen inzien over de koffie die ze drinken. Waar de boon is opgegroeid, en wat Starbucks doet om de boeren te ondersteunen, waar en wanneer de boon is gebrand, testresultaten, en meer.

Zo licht de nadruk in de berichtgeving op de waarde voor de consument. We zien dat sentiment vaker in berichtgeving over de inzet van blockchain in de logistieke sector. Terwijl de meest kwetsbare doelgroep in de meeste gevallen onderaannemers zijn in de keten, zoals boeren en lokale distributiecentra.

‘Kennis is macht’

Ook de koffieboer heeft belang bij het initiatief van Starbucks, stelt het koffiebedrijf zelf. “Toegang tot kennis is belangrijk”, vertelt Surabhi Agrawal van Starbucks. “Een boer die niet weet dat zijn koffie het land verlaat, weet wellicht niet dat hij exportkwaliteit levert. Kennis over de kwaliteit die je levert is belangrijk.”

Zo worden de Starbucks-initiatieven bekrachtigd door het bekende adagium ‘kennis is macht’. Het is waar dat het verbeteren van kennis bij de boer mogelijk positieve effecten heeft. Denk aan een verbeterde onderhandelingspositie, of het kunnen verbinden met boeren in de omgeving om ervaringen te delen.

In die context is iedere (kleine) verbetering meer dan welkom. En het is mooi dat blockchaintechnologie daar een bijdrage aan kan doen. Over de techniek die door Starbucks gebruikt wordt, is overigens weinig bekend. Microsoft’s Blockchain Service ondersteunt meerdere blockchainplatforms, waaronder Ethereum, Quorum, en R3’s Corda.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.