World Economic Forum zet in op blockchain voor logistiek

Leiders uit de logistieke industrie, ’s werelds grootste havens, blockchain startups, handelaars, en overheden zetten op initiatief van het World Economic Forum (WEF) de schouders onder de uitrol van blockchaintechnologie voor supply chains.

Adoptie

World Economic Forum zet in op blockchain voor logistiek
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Omdat blockchaintechnologie en de infrastructuur eromheen zo nieuw is, hebben beslissers in de logistieke sector behoefte aan duidelijke richtlijnen. Denk aan tools en frameworks die helpen om de voordelen er an te maximaliseren”, vertelt Nadie Hewett, projectleider vanuit het WEF.

Samen met tientallen andere partijen, waaronder havens, containerbedrijven, en humanitaire organisaties, wil het WEF een framework neerzetten voor de hele sector. “Samen gaan we de puzzel leggen, zodat we niet telkens opnieuw het wiel hoeven uit te vinden”, vult Hewett aan.

‘Herontwerpen van vertrouwen’

Het initiatief van het WEF heet ‘Redesigning Trust’. Bij hedendaagse supply chains zijn vele partijen betrokken. Die partijen zijn grotendeels geïsoleerd van elkaar. Ze werken samen omdat ze elkaar nodig hebben. Het is geen uitzondering dat onderling vertrouwen ontbreekt.

Blockchain heeft de potentie om die partijen bij elkaar te brengen, en de silo’s te vervangen met gestandaardiseerde processen, die transparant en autonoom zijn. Een drempel is dat blockchain nog als onvolwassen wordt beschouwd.

Dat paradigma moet veranderen, als het aan het World Economic Forum ligt. Het idee is dat er door de hype heen geprikt wordt, en dat de technologie op een verantwoordelijke manier ingezet kan gaan worden.

Richtsnoer

Het WEF wil als resultaat van het initiatief een uitgebreid richtsnoer zien. Daarin moeten allerlei aspecten van het gebruik van blockchain aangekaart worden, waaronder dataprivacy, beveiliging, en interoperabiliteit. De eerste whitepaper hierover is al gepubliceerd.

Het voor elkaar krijgen dat onafhankelijke bedrijven, soms concurrenten, gaan samenwerken, is geen eenvoudige opgave. Onder de deelnemers zien we namen als Maersk, de haven van Rotterdam, Hitachi, en de Verenigde Naties.

Rondom supply chains zien we vaker initiatieven langskomen, maar vaak zijn die initiatieven beperkt tot één organisatie. Zo bracht Mercedes-Benz Cars recent naar buiten dat het met blockchaintechnologie de transparantie van complexe supply chains wil verhogen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.