Bitcoin-nodes verlaten China, toename in Europa en Amerika

Gegevens over december en januari tonen aan dat het aantal Bitcoin-nodes in China flink is gedaald. Dat zou te maken hebben met stilletjes ingevoerde regels die het draaien van een eigen node illegaal maken. Waar zijn de nodes naartoe verhuisd?

MarktBitcoin

Bitcoin-nodes verlaten China, toename in Europa en Amerika
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Weg uit China

Uit data van Bitnodes blijkt dat het aantal Bitcoin-nodes in China het hardst is gedaald. Het gaat om zogeheten full nodes. Dat zijn deelnemers aan het netwerk die bereikbaar zijn voor zowel binnenkomende als uitgaande verbinden en waar de gehele blockchain staat opgeslagen. In totaal zijn er wereldwijd zo'n 10.000 van op dit moment.

Op bovenstaande kaart is het verloop van de hoeveelheid nodes per land te zien. De kaart is gemaakt door @mapsforbtc en kwamen we tegen op Twitter. De cijfers die erin zichtbaar zijn, zijn absolute aantallen, en geen percentages. Met ander woorden, de afgelopen 2 maanden zijn er zo'n 70 tot 76 nodes uit China vertrokken. Andere grote dalers zijn Frankrijk en Canada. In Nederland is het aantal nodes in dezelfde periode gestegen. Ons land staat met 519 full nodes op de vierde plek op de wereldranglijst.

De daling in China wordt gekoppeld aan in januari bekendgemaakte blockchain-regels. Die regels zijn gebundeld onder de noemer "Regulations on the Management of Blockchain Information Services", en treden vanaf 15 februari in werking. Ze zijn onder meer gericht op aanbieders van "blockchain services", waaronder nodes die betrokken zijn bij de werking van een blockchain. Zonder geregistreerd te zijn China's Cyberspace Affairs Commission (CAC) is het draaien van een full node niet toegestaan.

Lightning Network groeit

Bitcoin's Lightning Network (LN) is de afgelopen maanden flink in capaciteit gegroeid. De afgelopen dagen steeg het aantal LN-nodes met zo'n 15%, naar 5.889 nodes. Het aantal betalingskanalen steeg met 26%, naar 23.084. De totale capaciteit van het netwerk steeg met 15%, naar 636,35 BTC (of $2,2 miljoen).

Gegevens over het LN kan je vinden op 1ML.com. Je kunt daar bijvoorbeeld ook het aantal nodes met actieve betalingskanalen inzien, of de hoeveelheid BTC die per kanaal beschikbaar is. Het gebruik van het LN is een aardige maatstaf voor de adoptie van Bitcoin als betaalmiddel, dus de groene cijfers in deze statistieken zijn goed om te zien.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.