Bitcoin's lightning network passeert de 4.000 nodes

Snelle en goedkope betalingen op het bitcoin-netwerk. Dat is het ultieme doel van het lightning network. Het staat nog in z'n kinderschoenen, maar het breidt gestaag uit. In november passeerde het netwerk de 4.000 actieve deelnemers.

AdoptieBitcoin

Bitcoin's lightning network passeert de 4.000 nodes
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens website 1ML.com is het aantal nodes van het lightning network van bitcoin inmiddels gestegen naar 4.042. Dat is ongeveer 33% meer dan begin augustus, en toont aan dat het netwerk zich aan het uitbreiden is.

Het lightning network is een laag bovenop de bitcoin blockchain. Het is een manier om de schaalbaarheid van bitcoin te vergroten. Of anders gezegd: transacties sneller te kunnen afwikkelen. Het maakt kleine betalingen via het bitcoin-netwerk (weer) mogelijk.

Ondanks dat het netwerk groter wordt, staat het nog steeds in z'n kinderschoenen. Het is nog ver van z'n einddoel af. Alex Bosworth is nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan en vertelde recent in Melbourne dat er nog 30 veranderingen en toevoegingen op de agenda staan, waaronder “multi-path payments, dual-funded channels, and splicing”.

Er zijn veel mensen die hun hoop gevestigd hebben op het succes van het lightning network. In september tweette Litecoin-baas Charlie Lee dat hij een toekomst voor zich ziet waarbij netwerk routers al voorzien zijn van lightning network technologie. Zo zouden eigenaars niet alleen hun data en betalingen in eigen beheer hebben, ze zouden ook geld kunnen verdienen met het faciliteren van transacties op het lightning network.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.