Aantal bereikbare bitcoin-nodes in 2018 met 19% gedaald

Uit gegevens van Bitnodes blijkt dat het aantal bereikbare nodes van het bitcoin-netwerk in 2018 met 18,98% is gedaald, van 11.845 naar 9.597. Het aantal onbereikbare nodes is met 33% gedaald, van 98.000 naar 65.500. Wat betekent dit?

MarktBitcoin

Aantal bereikbare bitcoin-nodes in 2018 met 19% gedaald
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het hoogte punt van het aantal bereikbare nodes staat dit jaar op 12.335, en het dieptepunt op 9.076. Sindsdien is het aantal weer gestegen naar rond de 10.000.

Maar wat is een bitcoin node eigenlijk? En wat is het verschil tussen bereikbaar en onbereikbaar? Wat betekenen deze gegevens?

Bitcoin nodes

Alle transacties worden in blokjes opgeslagen in een groot netwerk van computers. Die blokjes worden blocks genoemd, en een computer die deelneemt aan het netwerk heet een node.

De meeste databases zijn centraal georganiseerd. Dat betekent dat er één locatie is waar alle gegevens opgeslagen zijn. Blockchains komen het best tot z'n recht als dat anders is georganiseerd: decentraal en gedistribueerd. Er is dan juist géén centraal punt, maar er zijn meerdere nodes die allemaal een kopie van de database bevatten. Al die nodes samen noem je het blockchainnetwerk.

Deze nodes voeren werk uit voor het netwerk. Denk aan:

  • Luisteren naar nieuwe transacties, en deze verzamelen in één block.
  • De juiste handtekening berekenen voor het block.
  • Het block kenbaar maken op het netwerk.

Bereikbare en onbereikbare nodes

Een zogeheten reachable node is een bitcoin-node die zowel uitgaande als binnenkomende verbindingen van het bitcoin-netwerk accepteert. Een unreachable node kan enkel uitgaande verbindingen starten, bijvoorbeeld omdat de node achter een firewall zit.

In theorie is het hebben van een hoog aantal onbereikbare nodes goed nieuws, omdat het de veiligheid van het netwerk verhoogd. In de praktijk spelen bereikbare nodes echter een belangrijke rol in het bitcoin-netwerk, omdat alleen zij kunnen functioneren als zogeheten full nodes. Ze zijn de eerste netwerk-laag waarop de complete geschiedenis van transacties op het bitcoin-netwerk wordt bijgehouden, en zijn daarom essentieel voor de integriteit van het netwerk.

(De)centraliteit

Een dalend aantal bereikbare nodes kan in theorie bijdragen aan centraliteit van het netwerk, omdat het aantal entiteiten dat full nodes beheert lager wordt. Op papier kan het de kans op een 51%-attack vergroten, en dat zou de geloofwaardigheid van bitcoin flink aantasten. Het mag duidelijk zijn dat het verre van waarschijnlijk is dat dit gebeurt, maar het illustreert wel de impact van een langdurige bear market op het bitcoinnetwerk.

Het is haast onmogelijk om precies te zeggen welke mensen of bedrijven hun node aan de wilgen hebben gehangen gedurende 2018. De kans is echter vrij groot dat het om (kleine) miners gaat die niet meer in staat zijn om op een winstgevende manier rekenkracht aan het netwerk te leveren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.