Hoe koop je bitcoin?

Je weet nu dat je bitcoin alle functies van geld vervult en wil er wat van in bezit hebben, als belegging of omdat je ermee wil experimenteren. Hoe werkt dat? Welke manieren zijn er om bitcoin te kopen? En welke daarvan is de beste?

Bitcoin

Hoe koop je bitcoin?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter & Bert Slagter

Allereerst: investeer nooit meer dan je zonder problemen kunt verliezen. De waarde van bitcoin is volatiel en de prijs kan net zo goed naar beneden gaan als omhoog. Staar je daarom niet blind op de mogelijkheden en wees je bewust van de risico’s die hieraan verbonden zijn.

Er zijn meerdere manieren om bitcoin aan te schaffen. Wil je de munten zelf in bezit hebben? Dan ben je aan het juiste adres bij een broker of een exchange. Wil je enkel blootgesteld zijn aan de koers van bitcoin en het verloop daarvan? Dan kom je terecht bij bedrijven die producten en diensten aanbieden om bitcoin heen, zoals beleggingsfondsen, vermogensbeheerders en derivaten, waar opties en futures voorbeelden van zijn.

Niemand kan voor jou beslissen welke aankoopvorm het beste bij je past. In het vervolg van dit artikel doen we daarom twee aannames. Allereerst nemen we aan dat je geen professionele investeerder bent. Ten tweede nemen we aan dat je nog niet precies weet wat bitcoin voor jou betekent, anders dan dat je er wat van wil bezitten.

Opties

Bezint eer ge begint. In Nederland zijn er tientallen bedrijven die je maar wat graag als klant verwelkomen. Welke je moet kiezen? Dat moet je zelf uitvinden. Om daarbij te helpen, hebben we een aantal tips en criteria op een rij gezet.

Allereerst over het bedrijf waar je zaken mee gaat doen. Kies voor een Nederlands bedrijf, zodat je de betrouwbaarheid ervan kan controleren. Bestudeer de website, controleer het KVK-nummer en controleer of het bedrijf in het register van De Nederlandsche Bank terug te vinden is. Bekijk wanneer en op welke manieren het bedrijf bereikbaar is. Bel even of stuur een mailtje om erachter te komen of je goed geholpen wordt. Zeker als er later wat aan de hand is, ben je blij dat je met een gelijkgestemde contact kan hebben.

De producten van Nederlandse aanbieders lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Al deze bedrijven hebben als doel om je zo snel mogelijk te helpen en verschillen op details, zoals de transactiekosten die in rekening worden gebracht, de gebruiksvriendelijkheid van het product, handige features of de breedte van het aanbod aan cryptovaluta.

In de praktijk kan je bij alle aanbieders bitcoins kopen en verkopen. Een deel van de aanbieders kan de bitcoins voor je bewaren. Bij een enkeling is het ook mogelijk om de ene cryptovaluta te ruilen voor de andere. Zo beperkt het ene bedrijf zich tot de aan- en verkoop van cryptovaluta (de broker) en beweegt het andere meer richting het faciliteren van mensen die met elkaar handelen (de exchange). Bitonic, BTC Direct en SATOS zijn voorbeelden van bedrijven waar je enkel terecht kunt voor de aan- en verkoop van cryptovaluta. De bedrijven Litebit, Bitcoin Meester, Knaken, en BUX kunnen je aangekochte bitcoins ook voor je bewaren. Bitmymoney, één van de oudste Nederlandse partijen, geeft je een online omgeving die sterk lijkt op wat je gewend bent van online bankieren. Bij Bitvavo kun je voor de aan- en verkoop van cryptovaluta terecht, en functioneert daar bovenop als volwaardig exchange.

Twijfel je of een bedrijf voldoet aan je eisen? Neem dan contact met ze op. Heb je gelijk getest of de support-afdeling bij je past. Enfin, keuze gemaakt? Tijd voor de volgende stap.

Aanmelden

We gaan er vanaf dit punt in het artikel vanuit dat je hebt gekozen voor een bedrijf dat de mogelijkheid biedt om aangekochte bitcoins voor je te bewaren. Waarom? Dat is in de context van dit artikel het eenvoudigst, omdat het alternatief betekent dat je eerst de wereld der wallets moet verkennen voordat je tot aankoop kan overgaan. Dat juichen we overigens van harte toe, omdat er aan het uit handen geven van de opslag van je bitcoins diverse kanttekeningen zitten. Reden te meer om je na je eerste aankoop verder te verdiepen, met het bitcoin-adagium ‘Be your own bank’ in je achterhoofd.

Nuja, aanmelden. Je maakt eerst een account aan bij het bedrijf. Dat proces ken je van andere online diensten, zoals Facebook, Gmail, Twitter of je energieleverancier. Om een account aan te maken, vul je wat basisgegevens in, zoals je naam, e-mailadres en een wachtwoord. Daarna kan je inloggen, maar meestal nog geen orders plaatsen. Waarom? Het bedrijf moet jou eerst beter leren kennen.

Dat zit zo. In 2020 is de Nederlandse anti-witwaswet vernieuwd. Na die update worden cryptovaluta er expliciet in genoemd en dat heeft gevolgen voor cryptobedrijven die in Nederland actief zijn. Zij moeten sinds 21 mei 2020 voldoen aan de eisen die de wet aan ze stelt en De Nederlandsche Bank ziet erop toe dat dit op de juiste manier gebeurt. Van de meeste maatregelen merk je niets, maar met één ervan komt iedere klant in aanraking: aan Customer Due Diligence gerelateerde procedures.

De wát? Juist ja. ‘Due diligence’ staat voor ‘gepaste zorgvuldigheid’ en is ook wel bekend als het ‘Know Your Customer’- of ‘Ken Uw Klant’-beginsel. Het is een middel om een zogeheten integere beleidsvoering te waarborgen. In normaal Nederlands: bedrijven moeten weten met wie ze zakendoen om te voorkomen dat ze hun diensten ter beschikking stellen aan frauduleuze en criminele partijen.

Het verifiëren van je account verloopt bij ieder bedrijf net even anders, maar kent grofweg deze ingrediënten:

  • Verificatie van je e-mailadres.
  • Verificatie van persoonsgegevens.
  • Verificatie van je identiteit.
  • Verificatie van je bankrekening.
  • Verificatie van de herkomst van je vermogen.

Hoe beter het bedrijf je kent, hoe hoger je scoort en hoe meer vrijheid je hebt bij het gebruik van de dienst. Is alleen je e-mailadres gecontroleerd? Dan krijg je toegang tot de dienst. Is ook je identiteit bekend? Dan mag je een aankoop doen. Is je bankrekening geldig? Dan mag je storten en opnemen. Is de herkomst van je vermogen bekend? Dan mag je grotere bedragen verhandelen. Enzovoorts.

Deze gelaagdheid voorkomt dat het aanmelden aanvoelt als het afsluiten van een nieuwe hypotheek en voorkomt bovendien dat je in één keer je hele ziel en zaligheid moet delen met een bedrijf waar je nog maar net bent binnengestapt.

Aangemeld? Dan volgt het belangrijkste: de aankoop.

Bitcoin kopen

Heb je weleens een product gekocht in een webshop? En een bankrekening geopend? Mooi, dan ben je al een heel eind. Veel cryptocurrency brokers en exchanges fungeren als een combinatie van die twee.

Na aanmelding heb je een account gekregen. Daarmee heb je toegang tot een online wisselkantoor, waar je de ene valuta voor de andere kan verruilen. Maar dat kan pas als je wat hebt om mee te ruilen. Daarom moet je eerst euro’s naar je account storten, bijvoorbeeld door een betaling te doen via iDEAL. Vergelijk het met het opladen van je OV-chipkaart.

Zijn de euro’s bijgeschreven? Dan kan je nu aangeven dat je ze wil omruilen voor bitcoins. Je selecteert het product, hoeveel je ervan wil hebben en plaatst de opdracht. Na verrekening van de transactiekosten doet het wisselkantoor zijn werk: je euro-saldo wordt met het gekozen bedrag verlaagd en je bitcoin-saldo wordt ermee verhoogd. Voilá, een kind kan de was doen.

Je hebt vast gehoord of gelezen dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht. Dat is wat bitcoin voor veel mensen bijzonder maakt. Een misvatting is echter dat er 21 miljoen hele bitcoins worden verdeeld. Een bitcoin is namelijk verdeeld in 100 miljoen stukjes, vergelijkbaar met de 100 centen waaruit een euro bestaat. Het zijn er alleen meer en ze heten anders: satoshi. Je kan dus best 0.5, 0.01, of zelfs 0.00000001 bitcoin kopen. Anders gezegd: je kan starten met een klein bedrag, ook al is 1 bitcoin vele duizenden euro’s waard.

Hoeveel en wanneer moet ik kopen?

Je moet natuurlijk helemaal niets. Als je nu bitcoin bezit dan ben je nog steeds een early adopter, en dat betekent ook dat niet alles vanzelfsprekend is. Je zult wat dingen moeten uitzoeken en leren. Het zou goed kunnen dat deze inspanningen beloond worden met flinke groei van je vermogen. Daarom schreven we twee jaar geleden dat wat je ook aan bitcoin koopt: 'nul is het foute getal'.

Als besloten hebt om het eens te proberen, begin dan met een klein bedragje. Spring er niet meteen helemaal in, maar steek alleen je teen in het water. Experimenteer er wat mee. Stuur het naar een wallet op je telefoon (een app). Kijk hoe de beweging van de koers effect heeft op je kleine bedrag.

Beslis daarna of je meer wilt doen. Investeer nooit meer dan je bereid bent om te verliezen. Want hoewel bitcoin misschien nog wel 100x zoveel waard kan worden, kan het project ook nog helemaal mislukken en de waarde van bitcoin naar nul gaan. Of je kunt door een stom foutje je bitcoins verliezen. Als je grote bedragen wilt investeren, zorg dan dat je goede, professionele begeleiding krijgt.

Je kunt daarbij Nassim Talebs halterstrategie hanteren. Een groot deel van je portefeuille zeer conservatief beleggen, bijvoorbeeld contant geld, staatsobligaties en grote aandelenindexen. En een klein deel van je portefeuille zeer agressief beleggen, bijvoorbeeld bitcoin. Denk dan aan 5-20% afhankelijk van je risk appetite. Met dezelfde strategie kun je ook binnen je cryptoportefeuille onderscheid maken. Bijvoorbeeld 80% bitcoin en 20% ethereum.

Maar wanneer moet je nou kopen? Er zijn allerlei manieren om te bepalen waar mogelijk toppen en bodems zitten, maar het blijft een kwestie van waarschijnlijkheid. Voor de meeste mensen is dollar cost averaging daarom een goede aanpak. Je koopt elke week of maand op een vast tijdstip voor een vast bedrag bitcoin. Daarmee ligt jouw aankoopkoers dicht bij de gemiddelde koers in een bepaalde periode. Een alternatief is eenmalig een groter bedrag en daarna telkens kleinere bedragen.

Hoe verder?

Gefeliciteerd, je bent nu één van de vele bitcoin-eigenaars. Wat je er nu mee kan? Eigenlijk alles wat je met geld kan: betalen, sparen en rekenen. Vooral sparen is op dit moment een functie die bitcoin buitengewoon goed vervult. Het is daarom belangrijk dat je leert welke manieren er zijn om bitcoins te bewaren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.