Wat maakt bitcoin bijzonder?

Niemand is de baas en het aantal bitcoins is eindig. Dat zijn twee van de redenen waarom bitcoin uniek is. In dit artikel bekijken we wat de gevolgen daarvan zijn, zoals een mogelijke bescherming tegen inflatie. Ook laten we zien dat bitcoin pas in de kinderschoenen staat.

Bitcoin

Wat maakt bitcoin bijzonder?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

Geen centrale partij

Niemand is de baas. Er is geen persoon, bedrijf of overheid die kan bepalen wie er mee mag doen en wie niet, of welke transacties door de beugel kunnen. Bitcoin is zo ontworpen dat alle deelnemers er belang bij hebben dat de macht niet bij een enkele partij komt te liggen en dat iedereen mag meedoen. Anders gezegd, bitcoin is decentraal.

Die decentralisatie, het ontbreken van een centrale partij, maakt bitcoin niet alleen buitengewoon bestendig tegen allerlei aanvallen en storingen, maar geeft het een heel lijstje van prettige eigenschappen. Informaticus, auteur en bitcoin-expert Andreas Antonopoulos verdeelde die als volgt:

Open Iedereen kan meedoen, mensen en machines, zonder iemands toestemming.
Zonder grenzen Het netwerk is overal, wereldwijd, en valt niet onder de jurisdictie van een land.
Neutraal Het systeem heeft geen mening over hoe, wanneer en waar je je geld besteedt.
Censuurbestendig Niemand bepaalt wie er mee mag doen, niemand kan iets terugdraaien.
Openbaar Iedereen kan controleren dat het systeem klopt.

Bitcoin is het eerste en enige digitaal schaarse geld. Het lijkt tegenstrijdig: digitaal en schaars. Vrijwel alles wat digitaal is kun je zo vaak kopiëren als je wilt. Bitcoin is de uitzondering. Het is inmiddels praktisch onmogelijk om als individuele partij de geldhoeveelheid aan te passen en dat wordt alleen maar lastiger naarmate de munt meer bezitters en meer waarde krijgt.

Bescherming tegen inflatie

Elke dag worden 900 nieuw bitcoins in omloop gebracht door de miners. Dat is niet altijd zo geweest en zal ook niet altijd zo zijn. Elke vier jaar wordt de nieuwe uitgifte - en daarmee de inflatie - gehalveerd. Lees meer hierover in onze serie over de bitcoin halving. Bitcoin wordt dus steeds schaarser!

Deze schaarste is precies wat het aantrekkelijk maakt voor investeerders. Het monetaire beleid ligt vast in de broncode. Niemand kan zomaar extra bitcoins maken. Overheden, centrale banken en techbedrijven niet, maar ook de miners en investeerders niet.

Het aanbod van nieuwe bitcoins is nog minder gevoelig voor de vraag dan goud. Daar zullen de gouddelvers harder gaan werken en meer goud produceren als de koers hoger wordt. Als bitcoindelvers harder gaan werken dan zorgt dat niet voor meer nieuwe bitcoins, maar voor meer beveiliging van het netwerk.

'Bitcoin is het goud van de 21ste eeuw', schreef Tom Fitzpatrick, analist van Citi, in een recent rapport. Op basis van technische analyse bepaalde hij voor bitcoin een koersdoel van $318.000 in december 2021.

Nu centrale banken hebben aangekondigd de rente nog jarenlang laag te houden, en op zoek te gaan naar hogere inflatie, neemt de interesse in bitcoin toe. In het persbericht waarmee MicroStrategy de aankoop van bitcoin aankondigde stond het zo:

Bij het overwegen van verschillende soorten activa om in te investeren, zag MicroStrategy dat de bijzondere eigenschappen van Bitcoin niet alleen een redelijke afdekking tegen inflatie bieden, maar ook het vooruitzicht op een hoger rendement dan andere investeringen.

Dit verklaart ook waarom de koers nu zo snel stijgt. Iedereen die uit bitcoin wilde stappen heeft dat de afgelopen jaren kunnen doen. De vraag overstijgt het aanbod aan nieuwe bitcoins. Alleen al de bitcoinaankopen van bitcoinfonds Grayscale zijn ongeveer gelijk aan wat er in totaal aan nieuwe bitcoin in omloop werd gebracht. En dus stijgt de prijs.

Kinderschoenen

Bitcoin is een geldsysteem. Je kunt ermee betalen en sparen, waarbij de nadruk (nu nog) ligt op het sparen. Een volwassen geldsysteem dat aantrekkelijk is voor iedereen ligt nog zeker 5 tot 10 jaar in de toekomst. Eerst moet het sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijker worden.

De eerste bladzijde in het kasboek van bitcoin werd op 3 januari 2009 ondertekend. Het bestaat dus zo'n 12 jaar en al die tijd verbeteren ontwikkelaars het netwerk en het protocol, en stellen hackers het op de proef.

Hoeveel mensen op dit moment bitcoin bezitten is onbekend. Begin 2020 schatte Glassnode dat er op z'n meest zo'n 23 miljoen entiteiten bitcoin bezitten, maar daar zitten ook grote exchanges bij met miljoenen gebruikers. Het lijkt ons veilig om in te schatten dat het aantal bitcoin-bezitters wereldwijd niet boven de 100 miljoen uitkomt, hooguit 1,5% van de wereldbevolking dus.

Bij een koers van $20.000 en 18,5 miljoen bitcoin in omloop is de totale marktwaarde van bitcoin $370 miljard. Dat is niet niets, maar ten opzichte van andere valuta en asset classes staat bitcoin nog in de kinderschoenen.

Vergelijk het met het internet van de jaren '90: anarchistisch, rauw, duur, traag. Het wilde westen. Ontoegankelijk ook. Zoekmachines kropen net uit hun ei en voor veel onderwerpen circuleerden lijsten met sites. Je moest ingewijd worden in een heel nieuwe wereld. Maar visionaire geesten zagen de belofte van een baanbrekende technologie die de wereld op z'n kop zou zetten.

Het jaar 2000 was het scharnierpunt. Met het barsten van de dotcom-zeepbel verdwenen de hype en de onrealistische verwachtingen. De rust ontstond om jarenlang te bouwen aan het internet dat we nu, 20 jaar later, kennen. Wikipedia, Facebook, Netflix, Spotify, Twitter en Airbnb werden opgericht. De smartphone werd uitgevonden. Glasvezel en 4G-netwerken werden aangelegd. En tegenwoordig kun je via internet het licht in je huis dimmen of de thermostaat bedienen.

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is er gewoon, zoals stroom, water en zuurstof. Het is onderdeel geworden van de infrastructuur van de maatschappij.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.