De toekomst van bitcoin
Hoe ziet de toekomst eruit voor bitcoin? Zal het worden verboden? Wat kunnen we van de technologie verwachten? In dit artikel willen we wat van deze onderwerpen verkennen.
Wordt bitcoin niet verboden?
De prettige eigenschappen van bitcoin zijn er voor iedereen, en dus ook voor criminelen. Met name het volgende is voor hen interessant:
- Transacties kunnen niet worden teruggedraaid
- Het is pseudoniem, adressen staan niet op naam
- Het is liquide en op veel plekken verhandelbaar
Het idee dat bitcoin hoofdzakelijk gebruikt werd door louche handelaren op de zwarte markt ligt intussen ver achter ons. Slechts een miniem deel van crimineel geld via bitcoin. Bitcoin is niet anoniem, en gespecialiseerde analisten (en de politie) kunnen de buit aardig volgen. Slechts 1,1% van de bitcointransacties is verbonden aan criminele activiteit.
De afgelopen drie jaar hebben wereldwijd tienduizenden programmeurs, ontwerpers, hackers, ondernemers, investeerders, journalisten, politici en economen gebouwd aan techniek, regelgeving en allerlei ondersteunende financiële diensten.
Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het voor professionele investeerders zoals bedrijven, fondsen en rijke personen toegestaan en aantrekkelijker is geworden om te investeren.
Zo is er in veel landen duidelijkheid gekomen over de wettelijke status van bitcoin. Zaken als toezicht, belasting en eigendom zijn vastgelegd. Sinds deze zomer mogen banken in de Verenigde Staten cryptovaluta bewaren voor hun klanten.
Toen Facebook in de zomer van 2019 de Libra aankondigde als nieuwe cryptomunt, stond de hele wereld op z'n kop. De Franse minister van financiën Bruno Le Maire noemde het uitgesloten dat de Libra een soevereine valuta wordt: 'It can't and it must not happen'.
In de Verenigde Staten moest Facebook-baas Mark Zuckerberg uitleg komen geven. Tijdens een urenlange hoorzitting werd hij ondervraagd door het congres. Bij bitcoin is er geen CEO die men op het matje kan roepen. Er is geen hoofdkantoor en geen beursnotering.
Het bestaan van bitcoin lijkt in toenemende mate door overheden, toezichthouders en internationale instanties zoals het IMF en de BIS als een gegeven te worden gezien. 'Het is er nu eenmaal en het is niet te stoppen', betoogde congreslid Patrick McHenry tijdens de Libra-hoorzittingen.
Het toekomstperspectief
Voor bitcoin believers is het vloeken in de kerk, maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je in bitcoin zou moeten investeren. Kijk met de blik van de buitenstaander en je ziet allerlei gegronde bezwaren.
Dat toezichthouders met één pennenstreek bitcoin kunnen verbieden, of de regels zo streng maken dat dagelijks gebruik erg onpraktisch wordt en de drempel voor nieuwe geïnteresseerden torenhoog.
Dat we in de westerse wereld bitcoin eigenlijk helemaal niet nodig hebben, omdat we al een prima functionerend betalingssysteem hebben met instant payments en wellicht binnenkort digitaal centralebankgeld.
Dat het bakken met energie kost om het netwerk te beveiligen en wat krijg je er nou echt voor terug? Een traag, duur en niet-schaalbaar geldsysteem waar je nergens mee kunt betalen.
En dat zijn allemaal stuk voor stuk gewoon goede punten die je niet aan de kant kunt schuiven als dom of onzinnig. Het zijn betere punten dan de gebruikelijke clickbaits: 'Bedacht door nerds op hun zolderkamer, gebruikt door criminelen, volstrekt waardeloos, gebakken lucht, een piramidespel, een bubbel!'
De manieren waarop Bitcoin kan falen zijn talrijk en toch neemt het aantal investeerders jaar op jaar toe. Wat bezielt hen? We hebben de redenen die we zien verdeeld in drie perspectieven op een grootse toekomst, drie redenen waarom men nu in bitcoin investeert.
Ten eerste het ideële perspectief, waarbij bitcoin mensen beschermt tegen oprukkende surveillance en censuur door overheid en tech-bedrijven.
Ten tweede het financiële perspectief, waarbij bitcoin een optie is op het falen van het huidige geldsysteem, een gok met gigantische upside.
Ten derde het technologische perspectief, waarbij bitcoin hét wereldwijde digitale geldsysteem wordt, het internet voor waardeoverdracht.
Lees in dit artikel meer over deze perspectieven.
Op dit moment zien we dat met name het tweede perspectief voor veel nieuwe investeerders zorgt. Bitcoin als digitaal goud.
Door de schaarste is er een grote asymmetrie tussen wat je kunt verliezen (hoogstens je inleg) en wat je kunt winnen (een veelvoud van je inleg). Koersdoelen lopen uiteen van $100.000 tot $300.000 in 2021 tot ruim over $1.000.000 in de komende 5-10 jaar.
Waar we voorheen hoorden dat men twijfelde over het risico om bitcoin te bezitten, horen we nu mensen twijfelen over het risico om geen bitcoin te bezitten.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.