Meer lezen over bitcoin

Bitcoin is een rabbit hole. Als je erin duikt blijkt er een enorme wereld achter te zitten. Economie, speltheorie, cryptografie, internettechniek, privacy, ga zo maar door. In dit artikel verzamelen we wat verdiepingsmateriaal.

Bitcoin

Meer lezen over bitcoin
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

Meer lezen

Als je je verder wilt verdiepen in allerlei aspecten van bitcoin, dan zijn de volgende artikelen een goed startpunt.

Regulering
Over de wettelijke status (classificatie, eigendom, belasting), de vraag of het verboden wordt, en verschillen tussen landen.

Privacy
Het kasboek van bitcoin, de blockchain, is openbaar. Toch willen we zo veel mogelijk privacy voor de gebruikers. Wat zijn de afwegingen, mogelijkheden en ontwikkelingen?

Gebruiksvriendelijkheid
In de huidige vorm is bitcoin behoorlijk ingewikkeld en weinig vergevingsgezind als betaalmiddel. Wat moet er nog beter, en waar wordt al aan gewerkt?

Adoptiecurve
Pas een klein deeltje van de wereldbevolking bezit bitcoin. Wat staat er in de weg bij het doorlopen van de adoptiecurve?

Netwerkeffecten
Hoe meer mensen het gebruiken, hoe waardevoller die wordt. Dat geldt voor sociale media, mobiele telefoons en bitcoin. Over netwerkeffecten en opofferingskosten.

De bitcoin halving
Elke vier jaar halveert het aantal nieuwe bitcoins dat dagelijks in omloop wordt gebracht. Hoe werkt dit, en wat is het effect ervan op de beveiliging en prijs van bitcoin?

Bezwaren tegen bitcoin
Er zijn allerlei terechte bezwaren en problemen met bticoin. En ook een boel misverstanden en clickbaits. We zetten ze op een rijtje!

Energieverbruik
Bitcoinminers gebruiken veel stroom om het netwerk te beveiligen. Niet best voor de carbon footprint zou je zeggen, of valt daar iets op af te dingen?

Nul is het foute getal
Er zijn duizend meningen over Bitcoin. Het toekomstige wereldwijde geldsysteem. Het digitale goud. Waardeloos en over tien jaar bestaat het niet meer. Het zal worden ingehaald door een betere munt. Wat je ook vindt: nul is het foute getal.

Decentralized finance
Wat bitcoin is voor geld, dat is decentralized finance (DeFi) voor financiƫle dienstverlening. Lenen en uitlenen voor rente, handelen en verzekeren - zonder centrale partij!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.