Volgen in 2020: On-chain metrics

Wat is een eerlijke prijs voor bitcoin? Wat gebeurt er met de rekenkracht van het netwerk tijdens de halving? Staat de markt op winst of verlies? We selecteerden een aantal on-chain metrics om te volgen in 2020.

Volgen in 2020: On-chain metrics
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Dit artikel is onderdeel van een serie waarin we vooruitkijken naar 2020, en op een rijtje zetten wie en wat wij in 2020 gaan volgen. Lees het inleidende overzichtsartikel voor meer context.

Met alleen gegevens over prijs en volume beoordelen analisten al tientallen jaren de handel in aandelen, obligaties en valuta. In de kunst der technische analyse zijn hiervoor talloze indicatoren en strategieën bedacht en verfijnd.

Ook bij bitcoin en andere cryptovaluta wordt technische analyse gebruikt om de handel op exchanges te analyseren. Maar er is meer.

Bitcoin heeft de bijzondere eigenschap dat je alle transacties kunt bekijken waarbij een stukje bitcoin van eigenaar verandert door de blocks van de blockchain te analyseren.

Dit opent een heel spectrum aan nieuwe metrics en indicatoren die voor andere assets niet bestaan, simpelweg omdat niemand daarvan alle transactiegegevens heeft. We noemen dit vaak on-chain metrics en on-chain analyse.

Het is nog een jong en experimenteel vakgebied waar veel gebeurt. Alleen al om die reden is het interessant om te volgen in 2020. Daarnaast kan het helpen om het signaal te tonen bij de ruis van de stormachtige ontwikkeling van de koers.

De eerlijke prijs van Bitcoin

Het jaar 2019 begon met een onheilspellende stilte op de markten. Volume en volatiliteit was ver te zoeken, en de stemming op crypto-twitter was bedrukt. Tot de prijs begin april uitbrak boven de $4300, en begon aan een explosieve, parabolische opmars naar bijna $14.000. Euforie!

Na de zomer daalde de koers naar uiteindelijk $6400 in december. Hebben de miners de hoop opggeven? Komt het door de Plustoken-scam? Komt het ooit nog goed?

Dat de dagelijkse koersschommelingen weinig zeggen over de waardeontwikkeling op termijn van jaren is voor de meeste mensen intuïtief wel duidelijk. Maar wat zegt het verloop van de koers in de loop van maanden? Is dat al signaal of nog steeds ruis?

We gaan hiervoor op de volgende metrics letten:

  1. De realized price, de prijs die gemiddeld is betaald voor alle bitcoins die er nu zijn.
  2. De fair value, gebaseerd op het gebruik van Bitcoin als betalingsnetwerk.
  3. De stock-to-flow modelprijs, hierover zometeen meer.

In dit artikel vind je meer uitleg en achtergrond bij deze indicatoren.

on-chain-realized-price.png

Stock-to-flow en de halving

De regels van het Bitcoin-geldsysteem zijn vastgelegd in het protocol en de broncode. Ze beschrijven bijvoorbeeld waar een transactie aan moet voldoen, en hoeveel nieuwe bitcoins er per block bij komen.

Elke 210.000 blocks halveert de block subsidy, het aantal nieuwe bitcoins dat miners per gemaakt block ontvangen. Het begon op 50 btc per block en is nu twee halvings later 12,5 btc per block. In mei 2020 staat de volgende halving op de planning, naar 6,25 btc per block.

Begin 2019 publiceerde Plan B een inmiddels beroemd artikel: Modelleren van de waarde van Bitcoin met schaarste. Daarin toont hij aan dat er een sterk verband is tussen de stock-to-flow en de prijs. Als de stock-to-flow verdubbelt, dan vertienvoudigt de modelprijs. En dat is precies wat er gebeurt bij de volgende halving.

In 2020 gaan we de stock-to-flow en de modelprijs zeker volgen, bijvoorbeeld hier.

Ook gerelateerd aan de halving is het gedrag van miners. Als de block reward daalt dan hebben ze een hogere koers nodig om winst te maken. Hoe anticiperen ze daarop? Gaan zij meer of minder verkopen voorafgaand aan de halving? Gaat de hashrate stijgen of dalen?

Professionele miners hebben een bovengemiddeld inzicht in de markt, omdat hun voortbestaan ervan afhankelijk is. De ontwikkeling van de hashrate wordt beschouwd als interessante aanwijzing, mogelijk indicatoren zijn de Difficulty Ribbon of de Hash Ribbons.

on-chain-s2f.png

Bodems en toppen

Dagelijks komen er nieuwe bitcoiners bij, en stacken bestaande bitcoiners hun sats. Wat is een goed moment om te kopen? 

Trace Mayer houdt zich al jaren met deze vraag bezig. Zijn boodschap is simpel: als je nog niets bezit, koop nu iets. Als je al iets bezit, spreid de rest van je aankopen uit door elke week of maand iets te kopen.

Alleen als je echt graag wilt proberen om gunstig te kopen, gebruik dan een vaste strategie. Bij voorbeeld de door hem ontwikkelde Mayer Multiple, een simpele (off-chain) indicator om te zien of de prijs in historisch perspectief relatief hoog of laag is. 

Een kleine selectie van on-chain indicatoren die interessant zijn om te volgen voor het bepalen van (lokale) bodems en toppen: 

  1. De MVRV, gebaseerd op de mate waarin de markt in de plus of min staat.
  2. De SOPR, die kijkt hoeveel mensen vandaag met winst of verlies verkopen.
  3. De RVT, die vergelijkbaar is met de MVRV, maar er het transactievolume bij betrekt.

on-chain-mvrv.png

Tot slot

De jonge wereld van on-chain analyse ontwikkelt zicht razendsnel. Het kan geen kwaad om een aantal Twitteraars te volgen, of de volgende sites in de gaten te houden.

En als je een interessante nieuwe metric hebt ontdekt, laat het ons weten!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.