Vooruitblik naar 2020, wie en wat moet je volgen?

Het is kerstvakantie, traditioneel een mooie tijd voor bezinning en nieuwe plannen. Wat brengt het nieuwe jaar? In een serie artikelen zetten we op een rijtje wie en wat wij in 2020 gaan volgen. Lees je mee?

Vooruitblik naar 2020, wie en wat moet je volgen?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Wij vonden 2018 een heftig jaar, met een nietsontziende bear market voor bitcoin en alle andere cryptovaluta, waarin zelfs de sterkste munten meer dan 80% van hun waarde verloren. Velen hebben hun wallets in de wilgen gehangen en besloten om nooit meer terug te komen.

De sterke handen bleven over, de ware gelovigen, de hodlers of last resort. Het zijn de handen die bouwen aan nieuwe technologie en aan nieuwe inzichten en modellen. Uit de as verrijst een beter Bitcoin.

Het voelde eigenlijk wel goed om met een kleine club standvastigen over te blijven. Samen lijden en later lachen om die armzalige bags met altcoins. Samen de balans opmaken van welke projecten nog overeind stonden, nadat het stof van de ineenstorting was neergedwarreld. En samen vooruitkijken naar 2019, het jaar waarin alles beter zou worden. We schreven die vooruitblik op in vijf delen:

Heel leuk om die weer eens door te lezen, en te zien waar we ernaast zaten, en wat daadwerkelijk tractie heeft gekregen. Ons vielen een paar dingen op, toen we het lazen.

Sommige ontwikkelingen duren veel langer dan een jaar. Denk aan de vertraging van de wereldwijde economische groei, de privacy en fungibility features in Bitcoin, de uitrol van het Lightning Network, en de opkomst van decentralized finance. De vooruitblik op 2019 is daarom eigenlijk nog aardig actueel. De betekent niet dat er niets is gebeurd, integendeel, maar het zijn stappen op een tijdlijn van jaren.

Sommige ontwikkelingen hebben we weinig van gehoord. Bijvoorbeeld de security token offerings (STO's), decentrale of hybride exchanges, en typische altcoin use cases zoals supply chain en internet of things.

Sommige ontwikkelingen domineerden het jaar, ze verrasten ons in de hevigheid waarmee ze een stempel op het jaar hebben gedrukt. We willen er drie noemen waarvan we benieuwd zijn hoe ze in de komende jaren zullen uitwerken.

De drie verrassingen van 2019

Bitcoin kreeg erkenning als uniek, legaal en unstoppable. Met dank aan Libra en het politieke tumult dat daarop volgde. Trump twitterde erover. Het congres vergaderde erover. De conclusie is duidelijk: of we het nu leuk vinden of niet: Bitcoin is here to stay.

We zijn benieuwd hoe de regulatie zal uitpakken. Denk aan de discussies rondom AMLD5 en FATF in westerse landen. In sommige andere landen moet Bitcoin überhaupt nog een wettelijke status krijgen.

Traditionele finance raakte geïnteresseerd. Het stock-to-flow model en andere op on-chain metrics gebaseerde modellen zijn een versneller geweest, omdat ze aansluiten bij de taal en methode van investeerders en analisten. Opmerkelijk was de interesse van de macro-economen van RealVision en de eerste banken die er onderzoek naar doen.

We zijn benieuwd wat de koers gaat doen rond de halving in mei 2020, en of institutionele investeerders met een toenemende marktwaarde ook meer geïnteresseerd raken. We zijn ook benieuwd naar meer on-chain metrics en gevalideerde modellen.

De meeste altcoins bleken niets waard. De grote verscheidenheid aan projecten en experimenten maakt crypto antifragiel. Individuele projecten mislukken, het geheel wordt sterker. Welk project creëert niet alleen waarde, maar kan die ook vangen in een munt of token? Bitcoin vs. shitcoins. De bitcoin-dominance is met 70% weer terug op het niveau van begin 2017.

We zijn benieuwd of er andere crypto-projecten zijn waarin de cryptomunt daadwerkelijk waarde gaat vangen. Dat er interessante experimenten gedaan worden waar waardevolle innovaties uit voortvloeien, dat is duidelijk. Er is veel te leren, maar is er ook veel te verdienen?

Houd dit in de gaten in 2020!

Het leek ons aardig om dit jaar geen uitgebreide verwachtingen uit te speken over wat er in 2020 allemaal zou kunnen gebeuren, maar om vanuit een aantal verschillende hoeken suggesties te geven wie en wat je in de gaten moet houden om deze belangrijke dossiers te volgen.

We hebben daarom de volgende artikelen geschreven:

  1. Volgen in 2020: Podcasts
  2. Volgen in 2020: Twitteraars
  3. Volgen in 2020: On-chain metrics
  4. Volgen in 2020: Technologische ontwikkelingen
  5. Volgen in 2020: Politieke en economische dossiers

We hopen dat je in 2020 zelf gaat lezen, luisteren, onderzoeken, experimenteren en contact leggen met anderen in de community. Wij zullen dat in elk geval doen, en hopen velen van jullie te ontmoeten in Telegram, op Twitter of op een meetup!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.