Volgen in 2020: Technologische ontwikkelingen
Duizenden techneuten werken dagelijks aan het verbeteren van Bitcoin en de technologie van het ecosysteem eromheen. Geen marketingpraat, wel elk jaar duizend stapjes vooruit. Volg deze technologische ontwikkelingen in 2020.
Dit artikel is onderdeel van een serie waarin we vooruitkijken naar 2020, en op een rijtje zetten wie en wat wij in 2020 gaan volgen. Lees het inleidende overzichtsartikel voor meer context.
De manieren waarop Bitcoin kan falen zijn talrijk, en toch neemt het aantal investeerders jaar op jaar toe. Wat bezielt hen? In dit overzichtsartikel hebben we drie perspectieven op een rijtje gezet van waaruit mensen in Bitcoin investeren.
Dat betekent niet dat Bitcoin perfect is, dat zij verre. Het is een jonge technologie met tal van niet opgeloste problemen. Daarbij moet je niet denken aan de clickbaits en misverstanden die je op TV en in de kroeg hoort, maar echte vraagstukken, zoals:
- Bitcoin biedt onvoldoende privacy
- Bitcoin is onvoldoende decentraal
- Bitcoin is niet gebruiksvriendelijk
- Bitcoin kan worden verboden
- Bitcoin is traag
- Bitcoin is duur
- Bitcoin is niet schaalbaar
Over de drie met een linkje schreven we al een uitgebreid artikel, de rest volgt in de komende tijd. In 2020 zullen we de ontwikkelingen aan deze echte problemen op de voet volgen.
Dat gebeurt deels in het Bitcoin-netwerk zelf. Denk aan Schnorr-signatures en Taproot voor privacy en fungibility. Andere voorstellen maken betere interactie met Lightning mogelijk, zoals Eltoo. Een mooi overzicht van waar men nu aan werkt vind je in deze blog en deze Twitter-thread van John Newbery.
The schnorr/taproot softfork (https://t.co/qKwNJp86ok) will be activated in 2020 or 2021. That'll provide a huge improvement in fungibility, privacy, scalability and functionality. For an overview of the benefits, watch the Optech exec briefing here: https://t.co/NhrXXjjkeD.
— John Newbery (@jfnewbery) December 22, 2019
Het ecosysteem rond Bitcoin
Wat er gebeurt aan Bitcoin zelf is indrukwekkend, maar neemt veel tijd in beslag. Men neemt ruim de tijd om wijzigingen te ontwerpen, overdenken, bespreken, testen en bouwen. Dat is maar goed ook, want Bitcoin is nu zo'n 130 miljard dollar waard. Er is geen ruimte voor haast en yolo.
In het ecosysteem om Bitcoin heen is veel meer ruimte voor experimenten en snelle ontwikkeling in kleine iteraties. Daar zullen we het komende jaar de grootste vooruitgang zien. Wij zullen het volgende in de gaten houden.
Het Lightning Network, als snel en privaat betaalsysteem bovenop de Bitcoin-blockchain. De ontwikkelingen aan infrastructuur, functionaliteit, ondersteuning en gebruiksvriendelijkheid gaan razendsnel.
Wallets en beveiligingsdiensten om op gebruiksvriendelijke en veilige manier met het Bitcoin-netwerk te interacteren. Bijvoorbeeld door Miniscript, waarmee verschillende software elkaars Bitcoin-script kan lezen, wat het opstellen van veilige bestedingsvoorwaarden een stuk makkelijker maakt.
Spaardiensten zoals Bittr in Nederland en River in de VS. Geefdiensten zoals GiveBitcoin. De open source betaalsoftware BTCPay zou mede door integratie van Lightning een belangrijke rol kunnen spelen voor de eerste serieuze stappen als betaalmiddel.
Brokers en exchanges zullen zich moeten aanpassen aan strenger wordende wetgeving en hogere eisen vanuit de gemeenschap. Voor professionele investeerders is institutionele custody gewenst, en voor consumenten een grote mate van gebruiksvriendelijkheid.
We volgen komend jaar de Nederlandse brokers, de internationale exchanges, en institutionele partijen zoals Bakkt en wellicht binnenkort de eerste Europese bank.
Tot slot noemen we de vele andere crypto- en blockchainprojecten, als technologische experimenten of uitbreidingen op Bitcoin. We denken bijvoorbeeld aan privacy coins zoals Grin en decentralized finance op Ethereum.
Tot slot
In dit artikel beschreven we hoe betalen met cryptogeld er in 2030 uit zou kunnen zien. Net zo gebruiksvriendelijk als nu betalen met je pinpas of telefoon, maar dan slimmer, goedkoper en zonder tussenkomst van een bank.
Daar zijn we nog lang niet. In 2020 werken we aan de kleine puzzelstukjes die over 10 jaar onderdeel zijn van een volwassen betaaltechnologie.
Het werk aan het Bitcoin-protocol is heel technisch van aard en wordt maar door weinigen echt begrepen. Als de voorstellen concreter worden, en er consensus ontstaat over wanneer en hoe het in Bitcoin opgenomen wordt, dan zullen wij er meer en uitgebreider aandacht aan besteden.
In de tussentijd is Bitcoin voor de meeste mensen vooral een spaartechnologie door de unieke monetaire eigenschappen die het onderscheidt van euro's, dollars, de Libra en toekomstig digitaal centralebankgeld.
Het werk aan het ecosysteem rond de Bitcoin-blockchain maakt dat sparen en bewaren steeds makkelijker en toegankelijker, voor grote investeerders en voor nieuwe consumenten. Dat stuk gaan we zeker ook volgen!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.