Volgen in 2020: Podcasts

Podcasts bestaan al meer dan tien jaar, maar zijn in 2019 echt doorgebroken. Ook over Bitcoin en blockchain is er voor elk wat wils. Focus op economie, techniek of business? Oppervlakkig of juist veel diepgang? Volg deze podcasts in 2020.

Volgen in 2020: Podcasts
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Dit artikel is onderdeel van een serie waarin we vooruitkijken naar 2020, en op een rijtje zetten wie en wat wij in 2020 gaan volgen. Lees het inleidende overzichtsartikel voor meer context.

Podcasts bestaan al sinds 2004. Of sinds de jaren '80 als je het audio-bloggen meerekent voordat het woord podcast was uitgevonden. Maar pas de laatste jaren krijgt het echt tractie. Steeds meer podcasts, steeds meer luisteraars.

In Nederland luisteren zo'n 5 miljoen mensen podcasts, volgens het Nationaal Luister Onderzoek.

Het is niet zo gek dat het de laatste jaren hard groeit. Steeds meer mensen hebben een smartphone en een goede internetverbinding. Steeds meer auto's hebben bluetooth streaming of smartphone integratie. En men is gewend geraakt aan luisteren wanneer je dat wilt, door Netflix en Spotify.

Een geweldige ontwikkeling, als je het ons vraagt. De grote macht van de massamedia die bepalen wat je leest, luistert en kijkt die brokkelt af. Decentralisatie van media!

Ook de tools worden steeds beter. Veel podcasts zijn tegelijk op allerlei platforms beschikbaar. En gespecialiseerde podcast-apps (mijn favo) zijn handig om slim te versnellen en podcasts te volgen.

Wij hebben een aantal van onze favoriete podcasts op een rijtje gezet. Hierin komen interessante mensen aan het woord, mensen die dicht bij het vuur zitten, mensen die iets weten wat wij nog niet weten, en dat ook goed kunnen uitleggen.

Engelstalige podcasts

podcast-what-bitcoin-did.png

What Bitcoin Did

Peter McCormack praat twee keer per week met leiders uit de Bitcoin-wereld: economen, miners, investeerders, ontwikkelaars, CEO's, journalisten en allerlei andere interessante mensen. Hij stelt vragen vanuit het perspectief van de onwetende meerderheid, wat zijn shows erg toegankelijk maakt.

McCormack reist de hele wereld over om z'n gasten live te kunnen spreken. Kenmerkend zijn de zorgvuldig voorbereide gesprekken en de hoge kwaliteit van de gasten. Het afgelopen jaar is de podcast expliciter Bitcoin-only geworden. Ook interessant is de spin-off Defiance Podcast.

podcast-stephan-livera.jpg

Stephan Livera Podcast

Stephan Livera laat alle hoeken van Bitcoin langskomen, maar wel altijd vanuit het perspectief van de Oostenrijkse economische school en het libertarisme.

Livera is een begenadigd onderwijzer en zorgt voor uitstekende samenvattingen en verduidelijkingen tijdens het gesprek. Door zijn uitstekende reputatie heeft hij vaak als eerste (of zelfs als enige) bepaalde gasten.

podcast-off-the-chain.jpg

Off the Chain

Anthony "Pomp" Pompliano praat ongeveer één keer per week met gerespecteerde gasten uit de crypto- en Wallstreet-wereld. Hij gaat onbevangen en onvoorbereid een gesprek in, geeft de gast veel ruimte, maar zoekt ook de pijnlijke en verboden vragen op.

Zijn gasten zijn stuk voor stuk interessante mensen met een mooi verhaal. De doelgroep is iets meer de institutionele kant van de crypto space (business, finance, investeerders), en iets minder aan de wiskunde, informatica, nerd-kant van de space.

podcast-wgmg.jpg

What Grinds My Gears

Meltem Demirors en Jill Carlson hebben 28 afleveringen gemaakt over crypto vanuit het perspectief van 'old finance'.

Met de stijl van een keukentafelgesprek fileren ze complexe onderwerpen en nemen de luisteraar mee door de geschiedenis en de wondere wereld van de finance.

De podcast is gestopt, maar niettemin de moeite waard!

Nederlandstalige podcasts

podcast-satoshi-radio.jpg

Satoshi Radio

Bart Mol en Wijnand Luitjes maken elke donderdag een aflevering van zo'n anderhalf uur, soms met een gast en soms als gesprek aan de keukentafel, waar wij zelf ook af en toe aanschuiven.

Kenmerkend is een nieuwsgierige interesse in de verschillende kanten van een verhaal. De interesse van de gastheren is breed, van regulatie tot macro-economie, van hacks en scams tot verbeteringen aan het Bitcoin-protocol.

podcast-de-bitcoin-show.jpg

The Bitcoin Show

Aaron van Wirdum, Boris van de Ven en Jan-Willem Burgers praten elke donderdag over Bitcoin. Met z'n drieën aan de toog is er ruimte voor stevige meningen en pittige discussies.

De toewijding aan alleen Bitcoin zorgt voor ruimte om alle facetten aan bod te laten komen, zoals techniek, principes, geschiedenis, ecosysteem, community en monetaire eigenschappen. De kennis, nuance en didaktiek van Aaron zijn daarbij erg fijn.

podcast-bnr-cryptocast.jpg

BNR Cryptocast

Herbert Blankesteijn en Madelon Vos presenteren de oudste Nederlandstalige cryptopodcast. Dit is de meest toegankelijke podcast van de drie omdat men wat aan de oppervlakte blijft: wat nieuws, wat koersen en een klein stukje verdieping.

Die verdieping moet komen van de gasten, waarvan ze een breed scala over de vloer krijgen. Kenmerkend is een brede interesse in fintech en (blockchain)projecten buiten Bitcoin.

Tot slot

Er zijn natuurlijk nog veel meer podcasts. In de tweet hieronder staat de top-15 van crypto-podcasts gebaseerd op aantal downloads, engagement op Twitter en advertentieinkomsten.

En dan zijn er nog de podcasts die over aangrenzende onderwerpen gaan, zoals macro-economie, geopolitiek, wiskunde of technologie. Of platforms die net een ander format hebben gekozen dan de podcast, zoals Real Vision met z'n video-interviews.

Er is, kortom, meer te luisteren dan je tijd hebt. Een goede reden om een gevonden pareltje, aflevering of podcast, te delen in onze Telegram-groep!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.