DNB maakt toezicht iets minder streng, maar strijd gaat door

Bitonic heeft de eerste slag tegen toezichthouder DNB gewonnen. Het bedrijf mag een streep zetten door de omstreden walletverificatie-eis die in de registratieprocedure was opgelegd. Een overwinning voor de hele sector?

RegelgevingBitcoin

DNB maakt toezicht iets minder streng, maar strijd gaat door
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Woensdagavond ontving Bitonic het besluit van de toezichthouder in de mail. “In de bezwaarprocedure stelt DNB ons toch in het gelijk”, meldt de broker. “Dit betekent dat we de walletverificatie-maatregelen zo snel mogelijk gaan verwijderen. We zullen bijvoorbeeld niet langer vragen om een screenshot van uw wallet en we onderzoeken welke vereenvoudigingen nog meer mogelijk zijn.”

Goed nieuws voor klanten van Bitonic, want zowel op het terrein van gebruiksvriendelijkheid als privacy gaat de interactie tussen klant en platform erop vooruit. Tegelijkertijd is het bedrijf kritisch. “We zijn bezorgd dat de toezichthouder pas gehoor gaf aan de noodsignalen vanuit de industrie na tussenkomst van de rechter. Wat als Bitonic niet naar de rechter was gegaan?”

Te directief

In de media is het besluit uitgelegd als overwinning voor de gehele sector, maar het lijkt erop dat er met die conclusie wat bochten worden afgesneden.

Woensdag verscheen er aangepaste tekst op de website van DNB over de toepassing van de Sanctiewet op aanbieders van cryptodiensten. Om aan de Sanctiewet te voldoen, moeten cryptobedrijven hun klanten goed kennen en controleren of ze niet op (internationale) sanctielijsten staan. De voorschriften om daaraan te voldoen waren te directief, geeft de toezichthouder toe. Daarom mogen de cryptobedrijven vanaf nu de intensiteit van de controle zelf bepalen op basis van een risico-inschatting.

Voor Bitonic betekent deze nieuwe uitleg dat ze de omstreden walletverificatie kunnen laten vallen. Dat betekent echter niet dat andere bedrijven deze conclusie zondermeer op zichzelf kunnen toepassen. Die is namelijk afhankelijk van hun eigen situatie en risico-inschatting. Het is daarom wat kort door de bocht om te stellen dat Nederlanders het dubieuze controlemechanisme met gebruik van screenshots niet meer zullen tegenkomen.

Strijd gaat door

Nog steeds schrijft de toezichthouder voor dat cryptobedrijven niet alleen de eigen klanten moeten screenen, maar ook derde partijen, zoals de ontvangers van een transactie. Hier zit dan ook nog een doorn in het oog van Bitonic en brancheorganisatie VBNL. Volgens hen is deze verificatie überhaupt geen wettelijke vereiste. DNB wijst er via een woordvoerder op dat de term ‘relaties’ wel degelijk in de Sanctiewet staat.

Zo lijkt de strijd tussen toezichthouder en sector allesbehalve beëindigd.

Bitonic roept daarom de hulp in van de politiek. “We hopen dat de politiek hier verder op wil reflecteren. De hele sector is door deze situatie onnodig geconfronteerd met hoge kosten en administratieve lasten, terwijl vooraf al gewaarschuwd is voor de inbreuk op de privacy van burgers en het risico van overmatig toezicht”, schrijft het bedrijf. “Dit schaadt innovatie en het ondernemingsklimaat in Nederland. Een schril contrast met de claim dat Nederland een innovatief ondernemersklimaat stimuleert.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.