2021: Waar gaan wij volgend jaar op letten?

Wordt 2021 het jaar waarin het eerste land bitcoin in de staatskas stopt? Het jaar waarin je meer dan $100.000 moet betalen voor een bitcoin? In dit slot van ons jaaroverzicht kijken we vooruit naar waar je komende jaar op moet letten.

MarktBitcoin

2021: Waar gaan wij volgend jaar op letten?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

De bull market

Willy Woo schat op basis van on-chain analyse dat de totale marktkapitalisatie (alle bitcoins bij elkaar) op dit moment met $3,50 stijgt voor elke nieuwe $1,00 die in bitcoin wordt geïnvesteerd. Anders gezegd: voor elke $1 miljard aan nieuwe investeringen stijgt de koers van 1 bitcoin met zo'n $200.

Voor de groei van $500 miljard naar $1000 miljard is dus maar $140 miljard aan investeringen nodig. Zo'n 140 keer de investering van MicroStrategy.

De toenemende interesse onder professionele beleggers, zoals investeringsfondsen, beursgenoteerde bedrijven en verzekeraars, suggereert dat dit zo gek nog niet is. En bij een totale waarde van meer dan ‘one trillion dollar’ wordt deze nieuwe asset class interessant voor een nieuwe groep beleggers.

De website bitcointreasuries.org houdt een lijst bij van alle bedrijven die bitcoin op de balans hebben staan. Dat is op dit moment bij elkaar al ruim een miljoen bitcoin met en waarde van meer dan $30 miljard. De helft daarvan is van Grayscale, een groot bitcoinfonds waarvan de producten op veel traditionele handelsplatforms te koop zijn.

In een onderzoek van The Block onder investeerders was de meest gegeven schatting dat eind 2021 tussen 5 en 10 bedrijven in de S&P500-index bitcoin op hun balans hebben staan.

De bitcoin dominance

Bitcoin staat vol in de schijnwerpers. Een deel van de professionele investeerders lijkt ook geïnteresseerd in Ethereum en decentralized finance. Veel andere munten doen het beduidend slechter.

De bitcoin dominance geeft aan welk deel bitcoin vormt van de totale cryptomarkt. Dat was midden in de bear market, eind 2018 en begin 2019, rond de 50% en heeft de afgelopen anderhalf jaar tussen 60% en 70% gezeten. Dat betekent dat zo'n 2/3e van de $740 miljard die de cryptomarkt groot is uit bitcoin bestaat, en 1/3e verdeeld wordt onder de rest.

De dominance was hard aan het dalen dit voorjaar toen de DeFi-rally begon en Ethereum en een handvol DeFi-projecten snel aan waarde wonnen. Vanaf het moment dat bitcoin in november aan de all time high begon te snuffelen steeg de dominance snel.

Het is maar de vraag of er in 2021 grote altcoins zijn die bitcoin kunnen bijhouden. We noemen drie redenen om daaraan te twijfelen:

  1. Veel altcoins zijn niet groot genoeg voor professionele investeerders. Gespecialiseerde hedgefondsen investeren in kansrijke projecten en de top-10 of top-20 van CoinMarketCap zal misschien onderdeel zijn van een indexfonds, maar dan hebben we het wel zo'n beetje gehad. Bitcoin is 95% van de categorie 'geld en digitaal goud' en Ethereum is 90% van de categorie ‘smart contract platforms’. De rest is vanuit dit perspectief kruimelwerk.

  2. Zowel bitcoin als ether zijn door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC aangemerkt als ‘geen security’ en vallen dus niet onder toezicht van de SEC, en dat geeft vertrouwen. Voor verschillende altcoins is dat nog maar de vraag, zoals de zaak van de SEC tegen Ripple Labs aantoont.

  3. Steeds meer projecten rondom bitcoin vangen hun waarde in de aandelen van het bedrijf en niet in een token. Een aantal DeFi-projecten heeft een token dat de inkomstenstroom uit transactiekosten of rentebaten vangt. Als iets dergelijks ontbreekt dan is sterk de vraag hoe zo'n cryptomunt in de toekomst waarde gaat vangen.

Verschillen in regulering

In deze terugblik schreven we uitgebreid over de ontwikkelingen in regelgeving in 2020. Het viel op dat Nederland dit jaar binnen Europa een minder gunstige positie heeft gekregen en dat de VS met een inhaalslag bezig is.

Het zijn de Amerikaanse bedrijven en verzekeraars die als eerste bitcoin op de balans zetten, en het zijn de Amerikaanse burgers die nu bij PayPal en Square hun bitcoin kunnen kopen.

In Europa lijkt dat nog ver weg, en in Nederland helemaal. De Nederlandse Bank en het Ministerie van Financiën hebben het afgelopen jaar bij de AMLD5-implementatie laten zien dat ze burger in de eerste plaats zien als potentiële fraudeurs, witwassers en terroristen, en totaal geen visie hebben voor de innovatie die er plaatsvindt.

Nederland zal een van de laatste landen zijn waar institutionele partijen in crypto kunnen investeren, zei PlanB bij Madelon Navigeert. Hij is zelf een grote vermogensbeheerder bij een Nederlandse financiële instelling en weet hoe de hazen lopen.

In het komende jaar zullen we de (voortdurend) verschuivende verhoudingen in de gaten houden. In de VS zouden er strengere regels kunnen komen voor stablecoins en de plekken waar fiatgeld wordt omgezet in cryptovaluta. In Europa wordt gewerkt aan een Europese wet die de eerdere AML-richtlijnen gaat aanvullen of vervangen.

De schaalbaarheid van Ethereum

Begin 2020 was de bitcoin halving het grote onderwerp op de agenda. Wat zou het doen met de miners en de koers? Gaat bitcoin het opnieuw overleven? Inmiddels weten we het antwoord, en achteraf vraag je je af waar iedereen zich druk om maakte.

In 2021 heeft Ethereum een make-or-break periode voor de boeg. Het moet gaan schalen zodat een veel groter aantal transacties per seconde mogelijk is zonder dat de transactiekosten idioot hoog worden. Als dat niet wordt opgelost, kan decentralized finance niet verder. We kijken daarvoor naar Ethereum 2 en rollups. In deze terugblik schreven we hier meer over.

Indicatoren die een beeld kunnen geven van het succes van Ethereum zijn:

  • De total value locked (TVL) in decentralized finance, de totale waarde die in onderpand is gegeven in decentralized finance.

  • Het aantal bitcoins dat als token op Ethereum is beschikbaar gemaakt. Wrapped BTC is de grootste met 113.000 bitcoin.

  • De verhouding ether/bitcoin die sinds zomer 2020 zo'n 40% lager is. Bitcoin stijgt sneller dan Ethereum, en dat is een slecht teken voor Ethereum.

Voorspellingen

De toekomst is uitermate onzeker voor een piepjonge technologie vol risicovolle experimenten in een grote wereldwijde crisis. We doen daarom geen voorspellingen omdat we precies denken te weten wat er gaat gebeuren, maar om een idee te geven van wat er zou kunnen gebeuren in 2021.

Bitcoin bereikt een koers van boven de $50.000. De interesse van professionele investeerders lijkt pas net begonnen. Strenge regulering zou roet in het eten kunnen gooien. (80% kans)

Meerdere bekende altcoins uit de top-200 stoppen helemaal. Het project wordt verlaten of verboden, de waarde gaat naar nul. (70% kans)

Coinbase heeft te kennen gegeven dat ze een beursgang voorbereiden. Dit zou wel eens een gigantisch succes kunnen worden, omdat het een nieuwe categorie investeerders blootstelling kan geven aan het succes van bitcoin. (60% kans)

Er ontstaat verontwaardiging in de maatschappij over de oneerlijkheid van bitcoin. Men ziet grote bedrijven en rijke mensen instappen, en kan zelf nog maar fracties van een bitcoin inkopen. (50% kans)

Bitcoin bereikt een koers van boven de $200.000. Dit gebeurt alleen als in het grootste deel van de wereld bitcoin verder verankert raakt in de maatschappij en er zich geen grote nare verrassingen voordoen. (30% kans)

Een andere stablecoin dan Tether wordt de grootste. Dit zou kunnen gebeuren door regulering of omdat er vanuit de stablecoins een beweging ontstaat om openheid en transparantie te bevorderen. (30% kans)

De eerste Nederlandse bank komt met een cryptowallet waar je bitcoin kunt kopen en verkopen. (20% kans)

Het eerste land maakt bekend dat het bitcoin in de staatskas of op de balans van de centrale bank aanhoudt. (20% kans)

Tot slot

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van onze reflectie op 2020. Het was een indrukwekkend jaar, in allerlei opzichten, en 2021 lijkt daar niet voor te gaan onderdoen.

We zullen de gebeurtenissen blijven beschrijven op de site en in de Satoshi Radio podcast. We praten erover in Telegram en op Twitter.

En we zijn beschikbaar voor iedereen die er vragen over heeft, journalist, politicus, bestuurder, investeerder of geïnteresseerde burger!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.