Aandelenbeurs Gibraltar start handel in digitale effecten

De aandelenbeurs van Gibraltar gaat als één van de eerste traditionele beurzen wereldwijd de handel in op blockchain gebaseerde effecten faciliteren. We leggen uit waarom dit een significante ontwikkeling is.

Exchange

Aandelenbeurs Gibraltar start handel in digitale effecten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Tokenized securities’

Deze Engelse term wordt steeds vaker gebruikt door financiële instellingen. Zeker in de context van exchanges die de handel in ‘digitale assets’ faciliteren hoor je het regelmatig.

Het gaat om verhandelbare effecten die als tokens zijn vastgelegd op een blockchain. Ieder token representeert een uniek effect, zoals een aandeel of een obligatie.

Voorheen was de handel in dit soort effecten beperkt tot de papieren wereld. Het vastleggen van de oude en nieuwe eigenaar kan een administratief intensieve procedure zijn. Tokens op een blockchain zijn veel eenvoudiger van de één naar de ander te versturen.

In sommige jurisdicties wordt de informatie die opgeslagen staat op een blockchain gezien als een geldige manier om eigenaarschap aan te tonen. De licentie die de aandelenbeurs van Gibraltar (GSX) heeft verkregen biedt voldoende ruimte om blockchaintechnologie op die manier in te zetten.

Daarmee ontstaat de mogelijkheid om met één druk op de knop digitale effecten (de tokenized securities) van de ene naar de andere (geverifieerde) handelaar te versturen. Vandaar dat exchanges deze ontwikkeling doorgaans onderbouwen met het argument dat het “kapitaalmarkten democratiseert”. Een ontwikkeling van betekenis: niet langer zijn effecten enkel toegankelijk via traditionele beurzen en papierwerk.

Blockchain-tijdperk

In het persbericht van de GSX stelt de exchange dat “het blockchain-tijdperk is aangebroken voor de financiële wereld”. Vanaf dinsdag kunnen nieuwe producten — in de vorm van tokens — worden aangemeld door financiële instellingen, waaronder aandelen, obligaties, asset-backed securities, derivaten, en andere beursproducten die tot voor kort niet beschikbaar waren in digitale vorm.

Nick Cowan, CEO van GSX:

“Dit is een historisch moment voor ons. We hebben ongelofelijk hard gewerkt om hier te komen. We staan nu aan het begin van een echt transformerend tijdperk voor de kapitaalmarkten.”

Vorig jaar november werd de blockchaindochter van GSX — Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) — toestemming verleend om de deuren te openen. Zo is er rondom de aandelenbeurs van Gibraltar een heel compleet ecosysteem ontstaan, waaronder een platform voor tokenverkoop, de handel in cryptovaluta, de opslag van digitale valuta, en nu ook de handel in digitale effecten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.