Security Token Offerings - deel 4

Hoe verdien je geld met security tokens?

Een ICO kon je zelf organiseren vanaf je zolderkamer. Bij een STO komt veel meer kijken. Welke partijen heb je hiervoor nodig? En hoe verdien je er geld mee? Tijd voor het laatste deel in de serie over STO’s.

Hoe verdien je geld met security tokens?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Iedereen kan een ICO organiseren. Het enige wat je nodig hebt is een (gekopieerde) whitepaper, een lijst met (niet bestaande) adviseurs en een GitHub-account met een fork van de Bitcoin- of Dash-codebase.

En een website met sterren, raketten en geometrische figuren. Een airdrop, een giveaway en bounties. Een paar influencers die het op Twitter shillen voor 20% van de coins. Appeltje eitje.

Bij een STO ziet dat er heel anders uit.

Een security token is slechts een digitale representatie van een security, en daar moet je dus eerst over nadenken. Wat ga ik aanbieden? Aandelen? Winstrechten? Obligaties? Stukjes van mijn intellectuele eigendom?

Een volgende vraag is aan wie je het gaat aanbieden. Dat heeft invloed op de maximale investering, het aantal investeerders, de prospectus die je moet maken, en de audits die gedaan moeten worden.

Tenminste, in sommige landen. Dat brengt ons bij de volgende vraag. Je moet bepalen in welke landen je je tokens wilt aanbieden. Europa? De VS? De rest van de wereld?

Hoog tijd om wat specialisten in te schakelen.

De Security Token Stack

Vanuit allerlei hoeken storten spelers zich op security tokens. Nieuwe startups, cryptobedrijven, grote financials en toezichthouders. Eigenlijk is nog niet precies duidelijk hoe het allemaal moet gaan werken. Dat zijn we met elkaar aan het uitvinden.

Er is dus ook nog geen standaard model van hoe de markt en de "technology stack" eruit ziet. Om toch wat overzicht te krijgen, geven we de indeling die Benjamin Ong maakt in het artikel "Why You Need To Know The Security Token ValueChain".

Hij onderscheidt 3 lagen:

  1. Deal-flow Origination. Platforms waarop vraag en aanbod elkaar vindt. Sommige alleen voor institutionele investeerders of juist voor consumenten. Sommige speciaal voor bepaald soort onderliggende waarde, zoals aandelen of vastgoed.

    In deze laag zitten bijvoorbeeld Republic Crypto, SeriesOne en Indiegogo.

  2. Issuance Platforms & services. Het feitelijk uitgeven van de tokens. Hier worden rechten en plichten vertaald naar smart contracts. Hier zitten diensten voor KYC/AML en controle van accreditatie van investeerders. Hier zitten custodian sevices om de tokens en de onderliggende effecten te bewaren.

    In deze laag zitten bijvoorbeeld Securitize, Tokeny, Polymath en Harbor.

  3. Secondary Markets. Platforms waarop security tokens kunnen worden verhandeld nadat ze zijn uitgegeven. De hoge liquiditeit, snelle settlement en 24/7 beschikbaarheid moeten we hier zoeken.

    In deze laag zitten bijvoorbeeld tZero en Open Finance Network.

De markt is nog volop in beweging. Sommige nieuwe bedrijven proberen de hele stack te leveren, anderen een heel klein stukjes ervan. Partnerschappen ontstaan om de stappen aan elkaar te knopen.

Intussen is de markt al veel groter dan in bovenstaande afbeelding. De site Security Token Network probeert het ecosysteem volledig in beeld te houden. Hiernaast zie je een infographic van november 2018, en op de site staat een zoekfunctie met alle partijen.

Hoe verdien je geld aan STO's?

De verhalen over mensen die stinkend rijk geworden zijn met ICO's zijn ons allemaal bekend. Kan dat ook met STO's? Of werkt dat anders? Wij konden vier manieren bedenken om geld te verdienen aan security tokens.

Je eigen STO

Het meest voor de hand ligt om je eigen security token uit te geven. Je kunt geld ophalen door aandelen te verkopen of leningen uit te schrijven. In het klein is het een vorm van crowdfunding, in het groot een vorm van een beursgang.

Met het opgehaalde geld kun je je bedrijf laten groeien en samen met je tokenhouders profiteren van het resultaat.

Maar dan moet je wel een onderliggende waarde hebben, zoals aandelen of vastgoed.

Deelnemen aan een STO

Als je geen onderliggende waarde hebt om te tokenizen, dan kun je natuurlijk wel deelnemen aan een STO. Je wordt eigenaar van een stukje van een bedrijf of een andere waarde, en hoopt dat dat meer waard wordt.

Verwacht niet de x100 en FOMO die we bij sommige ICO's zagen. De liquiditeit zou beter moeten zijn, net als de waardering van de onderliggende waarde en de transparantie van de uitgever.

Handelen in security tokens

Nadat een security token is uitgegeven, kan erin gehandeld worden op gereguleerde handelsplatforms.

Er ontstaan nieuwe platforms, maar ook bestaande crypto-exchanges zullen mee willen doen. Binance en Coinbase zijn bezig met de voorbereidingen. Ook de bestaande niet-crypto-exchanges bereiden zich voor. Denk aan de Zwitserse Six.

Meer liquiditeit en minder pump en dumps zou het handelen ten goede moeten komen.

Investeren in infrastructuur

Veel projecten uit de CoinMarketCap top-100 zijn eigenlijk blockchain-infrastructuur, en geen toepassing van blockchain voor eindgebruikers. Het is geen gekke aanname dat dit bij het security token ecosysteem hetzelfde zal zijn.

Het kan dus lonen om te onderzoeken of er projecten zijn die gaan bijdragen aan de STO-infrastructuur, waarin je kunt investeren. Bijvoorbeeld smart contracts platforms of exchanges die zich op security tokens voorbereiden, of gespecialiseerde diensten zoals Polymath, Swarm of Ravencoin.

Maar zoals altijd: doe je eigen onderzoek!

Tot slot

De wereld van security tokens en STO's verandert razendsnel, juist omdat het nog zo in de kinderschoenen staat. Het kan geen kwaad om onze nieuwskanalen te volgen, bijvoorbeeld op Twitter en Telegram.

Tegelijk moeten we constateren dat er nog ongelofelijk veel moet gebeuren voordat de belofte van security tokens kan worden waargemaakt. Nog jaren van ontwikkelen van technologie en wetgeving zal nodig zijn voordat security tokens in ieders broekzak zitten.

Dus doe rustig je onderzoek en laat ons weten als je wat interessants gevonden hebt!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.